Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kristendommen får fred, mens alt andet buldrer, i tredje afsnit af ’Herrens veje’

Forsoning, forsoning, forsoning. Der er så meget forsoning, tilgivelse og selvindsigt i tredje afsnit af ’Herrens veje’, at serien nærmest ser præmaturt forløst ud – hvis altså man kun fokuserer på Gud og Johannes
»Den i første sæson så misogyne og xenofobiske Johannes forsones med de muslimer, han så længe og stædigt har fastholdt som fjendebillede. Og så forsones han i øvrigt også med August, der træder frem foran ham i skikkelse af et barn, og som inspirerer ham til at holde en bombe af en juleprædiken om at lade barnet i os alle lyse ud af os. Dermed forsones han også med Gud, som han har haft et stramt forhold til siden Augusts død.«

»Den i første sæson så misogyne og xenofobiske Johannes forsones med de muslimer, han så længe og stædigt har fastholdt som fjendebillede. Og så forsones han i øvrigt også med August, der træder frem foran ham i skikkelse af et barn, og som inspirerer ham til at holde en bombe af en juleprædiken om at lade barnet i os alle lyse ud af os. Dermed forsones han også med Gud, som han har haft et stramt forhold til siden Augusts død.«

Mads Joakim Rimer Rasmussen

Kultur
29. oktober 2018

Hvis selve roden i Herrens veje var kristendom, og hvis den var en julekalender, og hvis patriarken Johannes var den gnavne nisse, hvis udvikling var den, vi primært skulle heppe på, så ville serien allerede være kulmineret og sluttet i tredje afsnit.

For her fejrer de faktisk juleaften, og her er der så meget forsoning og selvindsigt, at serien nærmest ender præmaturt forløst. Var det et smil på Johannes’ læber? Det tror jeg vistnok, det var.

Og alt det uhyggelige, som min medanmelder Lone Nikolajsen så godt kunne lide ved seriens begyndelse, viser sig her at blive nærmest ... hyggeligt? Den døde, der går igen i denne sæson, har i hvert fald godt på hjerte.

Præstefrue Ann Leonora forenes med sin elskede døde søn August gennem et medie, som kan fortælle hende, at han er glad, og at hun gør det godt, men som også motiverer hende til at gøre det forbi med den elsker, hun har taget sig i sin sorggruppe. Det er godt nyt – for patriarken Johannes.

Augusts enke, lægen Emilie (Fanny Louise Bernth), kommer ganske vist i problemer på arbejdet, men lærer at sætte ord på den sorg og vrede, hun har oplevet så længe.

Og den i første sæson så misogyne og xenofobiske Johannes forsones med de muslimer, han så længe og stædigt har fastholdt som fjendebillede. Og så forsones han i øvrigt også med August, der træder frem foran ham i skikkelse af et barn, og som inspirerer ham til at holde en bombe af en juleprædiken om at lade barnet i os alle lyse ud af os. Dermed forsones han også med Gud, som han har haft et stramt forhold til siden Augusts død.

Forsoning, forsoning, forsoning.

Hvordan al den forsoning nu?

Måske i behovet for at etablere en slags våbenhvile, før det helt store drama mellem tidens og seriens trosparadigmer – kristendom, islam, spiritualitet og pseudobuddhisme – for alvor ramler sammen. Nu har kristendommen i serien fundet fred for første gang.

Nu skal de andre slags tro udfordres. ’Jeg er ikke en guru’-guruen Christian begynder at skæve en smule under sit zen-smil.

Eller måske rådyrker afsnittet forsoningen i familien for at pege på ham, der lades udenfor – den ukarismatiske kirketjener Svend (Joen Højerslev), der hjælper alt og alle uden nogensinde helt at brænde igennem, og som efter ti års ædruelig tjeneste og flugt fra fortiden i kirkens hus pludseligt kommer i kæmpe krise. Lykken lukker altid nogen ude.

Eller måske var der bare lige nogle, der fik lyst til i et enkelt afsnit at etablere en dramaturgi, der ikke handler om konfliktoptrapning, men som giver den dysfunktionelle familie med de uendelige problemer en lille pause. Men altså. Mon dog?

Man skal oparbejde en vis evne til at fortrænge forestående farer ud af øjenkrogen. Så måske er det bare det, vi skal tage med os: Der findes andet i verden end kristendom og familieforsoning. Kig op, kig dig til siden!

’Herrens veje’. Afsnit 13. DR 1. Koncept: Adam Price. Episodeforfatter: Poul Berg. Sendes søndage kl. 20. 

Serie

Information anmelder ’Herrens veje II’

Den dysfunktionelle præstefamilie er tilbage på skærmen – nu uden lillebror August. Vi anmelder alle afsnit af Herrens Veje II.

Læs anmeldelserne af første sæson her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Sådan DR - endnu noget seværdigt TV
det bliver måske sværere i fremtiden

Super skuespillere

Eva Schwanenflügel

Godt det trods alt ikke er overstået endnu, det er nok blot stilhed før stormen :-)