Ind at ligge i sprækken i næstsidste afsnit af Gift ved første blik

Barndomstraumer, sex og andet »meget stærkt lim«: Syvende afsnit af verdens bedste ægteskabsdatingprogram er en eksplosion af ærlighed, der efterlader alle bedrevidende parforholdskommentatorer halvkvalt af svar på de spørgsmål, vi har brændt inde med
Blomster springer ud, og vi får mættet vores nysgerrighed i syvende afsnit af Gift ved første blik, skriver Katrine Hornstrup Yde.

Blomster springer ud, og vi får mættet vores nysgerrighed i syvende afsnit af Gift ved første blik, skriver Katrine Hornstrup Yde.

Fra DR

Kultur
11. oktober 2018

Hvis datingprogrammer, når de er bedst, får en til at vride sig i sofaen over at bevidne den akavede afstand mellem kærlighedssøgende/-sky mennesker, så er syvende afsnit af Gift ved første blik det nærmest chokerende generøse vendepunkt: Pludselig inviteres vi ind i den intimsfære, der (næsten umærkeligt) er opstået mellem de i ægteskabsdatende deltagere, og så er det ellers ind og ligge i sprækken mellem parrene og få det hele at vide og mærke.

Ronnie fra det ordløse par, Cecilie og Ronnie, åbner i tiltrængt parterapi op for, at hans ubehag over dårlig stemning i hjemmet måske skyldes, at hans far drak sig ihjel, da han var ti år gammel. Det lyder jo ret plausibelt, også selvom Cecilie ikke helt forstår det.

Lidt senere åbner Ronnies søster til en pizzafrokost op for, at hun kun gik op i hår og makeup, før hun mødte sin mand og først dernæst fik interesse for biler. Også her er Cecilie lidt grundforvirret over, hvad rådet i den anekdote består i. I hvert fald bimler og bamler det med kampe derinde bag eyelineren – hvad de går ud på er den nærmest eneste tilbageværende gåde i programmet.

Klassekærlighed

Michael med det store tandsmil og det lave selvværd i bagagen er barn af en 17-årig kvinde og en 19-årig mand, der få år efter ham fik en multihandicappet søn. »Jeg har aldrig før datet uden for min egen klasse,« får Kathrine sagt om den sag – som var hun hovedrolle i en Jane Austen-roman. Men hun mener det godt. Alle forskelle mellem dem opleves som en bonus nu.

Nu storsmiler Kathrine i Michaels grimme gamerstol, mens blomster springer ud inde i hende, siger hun. Og Michael kigger ømt på Kathrine, når hun er ved at brække sig efter en forlystelse i Tivoli Friheden. Og Michael er ikke jomfru mere, forklarer Kathrine med rolig snusfornuft – der er noget nærmest kristent over den fornuft. Men blomster springer ud, og vi får mættet vores nysgerrighed.

Mens sex i nærmest hver sæson af Gift ved første blik har været et underbelyst aspekt – i forståelig (men mildt frustrerende) respekt for deltagernes privatliv – fortæller det langsomst talende par i denne sæson, Vanessa og Stefan, nu med overraskende afslappet åbenhed om, at de har været godt i gang siden bryllupsrejsen.

Afsnit efter afsnit har skilsmissebarnet Stefan hængt med sin odenseanske mule over, at Vanessa ikke gider snakke »dybt«, mens hun i forlængelse heraf har udtrykt ængstelse over hans mange spørgsmål. Men først nu – i dette generøse afsnit – får vi i én rammende scene indsigt i, hvordan den helt ærligt angstvækkende dynamik rent faktisk tager sig ud.

»Har du oplevet noget af det, som du håbede på?« mumler Stefan, mens de ligger og nusser på sofaen.

»Jah, jah, det har jeg helt sikkert … altså, der er ikke noget, hvor jeg tænker: ØV, det fik jeg ik'«, svarer Vanessa. Sådan fortsætter de lidt frem og tilbage.

»Ja, ja, men du må have fundet ud af et eller andet på de her 22 dage, hvor du tænker: Yes, det fik jeg,« siger Stefan. Og det var det, Vanessa lige havde svaret på, synes hun. Men Stefan vil dybere ind. Og så videre.

Det er nærmest ikke til at bære, denne lavtemperede følelsesinkvisition, men det er alt, hvad vi kunne drømme om som dating-voyeurister. At blive kvalt af svarene på alle de spørgsmål, man brænder inde med – det er en sød død.

Gift ved første blik. Afsnit 7. Vises DR1 på onsdage kl. 20.

Anmeldelser af Gift ved første blik 2018

Gift ved første blik er tilbage med en ny sæson. Og begejstringen er umiddelbart stor.

Vi anmelder alle episoder fortløbende. Følg serien på e-mail.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Billedbladet har også sin berettigelse.

Ægte public service ...? Er det sådanne programmer, vi kommer til at mangle i fremtiden?

Det kunne i øvrigt være interessant at få at vide, om de såkaldte eksperter selv er lykkeligt gift.

Lise Lotte Rahbek

"Grundforvirret".. jeg kender ikke det ord. Hvilken 'grund' er man forvirret på? Hvad betyder det?

Sproget.dk kender det ikke.
Den Store Danske har heller ingen resultater.
Ordbogen.com kener det heller ikke.

Det er påfaldende, hvordan "den mindst ringe" i stadig stigende grad føler sig kaldet til at promovere det værste skod-TV.
Hvad er forklaringen?

Efter omtalen her på Information, så jeg for 3 episoder siden for første gang programmet - og er blevet helt vildt fascineret. Jeg synes ellers som udgangspunkt, at konceptet er helt blæst, lige som jeg ikke fatter denne nærmest desperate lyst til absolut at være i et fasttømret parforhold.
Men altså - nu gav jeg det en chance og blev indfanget, fordi de medvirkende næsten alle virkeligt tør sætte sig selv i spil og åbne op. Samtidigt afslører nogle f dem helt ufrivilligt, hvorfor det parforhold aldrig er lykkedes for dem. Især en af dem er i så umådeligt ringe grad ude af stand til at se indenad, at man tager sig hovedet i afmagt.
Så jeg venter spændt på næste uges episode.

Anne Koed Westergaard, Lisbeth Larsen og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Lise Lotte Rahbek

"grund" som i grundforskning

Lise Lotte Rahbek

Jakob T
Det giver stadig ikke mening for mig. Venligst forklar ?

Jeg tror der skulle have stået rund-forvirret!

Lise Lotte Rahbek

I bund og grund forvirret. Hvad ellers ..?

Henrik Madsen

Synes helt klart at dette er en udmærket artikel, men synes i mangler at fremhæve hvilke sider man ellers kan bruge, som giver en viden. Her brugte jeg selv https://dateguiden.dk/