Læsetid: 2 min.

Fra mikro- til makrokosmos

Eske K. Mathiesens ’Små rejser’ er for poesientusiaster en lille omvej værd
5. oktober 2018

25 digte lyder måske ikke af ret meget, men Gustaf Munch-Petersen medtog kun 19 i sin debut, og Tomas Tranströmer kunne i sin første samling klare sig med 17.

Derfor – og fordi kvaliteten er uanstrengt tårnhøj – har læseren ingen grund til at brokke sig over formatet på Eske K. Mathiesens nye bog, som på velbekendt, suverænt sikker, skønt tilsyneladende afslappet-henkastet vis fører én fra Sønderjylland til Christiansø med korte ophold andetsteds i riget.

Samlingens korteste digt er uden geografisk forankring:

»Havblik her til morgen. / Vi gik en tur på vandet / hånd i hånd.«

Men de øvrige tager omgivelserne med og kendetegnes derudover ved en særlig mathiesensk bevægelsesmodus – en perspektivforskydning fra det store over det lidt mindre til det helt små, og parallelt hermed en modsat sproglig dynamik, en art udløbets forlængelse, som i sætningsbygningen viser sig ved en betydelig brug af »bagvægt«, altså ophobning af led efter det tidsbøjede verbum.

I de fleste andre digteres skrift ville denne teknik hurtigt blive kedsommelig, men hos Mathiesen rendyrkes og raffineres den som nu her, tæt på bogens slutning:

»Christiansø er en tåge der sænker sig / våd og grå, et splintret spejl, en salme på trækfuglefødder, en græsk tidselblomst, / et hemmeligt besøg, et par hvide balder, / der lyser i mørket.«

Der citeres her fra en suite på syv indholdsmæssigt beslægtede strofer, som forfatteren og forlaget vel med fordel kunne have spredt over syv sider i stedet for fem. Men uhadada, så ville bogen jo være nået op på 27 digte, hvorfra der kun er kort til hundrede og tusind!

Nej, disse teksters forsvar for det uanseliges og unyttiges selvfølgelige ret kalder på det lille format, som så får lov at udvide sig, som i et digt fra Kammerslusen ved Ribe, hvor det om omkringliggende brogetmalede sommerhuse hedder, at de »ligner en håndfuld / af Bassett’s lakridskonfekt, som / en dreng på skoleudflugt i sommer / tabte, til stor sorg, og som siden / i erindringen er vokset og / vokset og vokset«.

Sådan opfører bogens tekster sig også. Skønt næsten selvudslettende vedbliver de med at vokse for tanken, og læser man dem op, kan deres rolige humor få både komisk og kosmisk format.

Eske K. Mathiesen: ’Små rejser. Digte’. 29 s. Kr. 150,00. Udsendt i 139 håndsyede og nummererede eks. Det aarhusianske forlag Herman & Frudit.

Erik Skyum-Nielsen synes, at krager er grimme og lyder grimt. Eske K. Mathiesen ser helt andre kvaliteter og lader dem le i sit digt.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu