Læsetid: 4 min.

Nobelpristagers behandling af Tjernobyl-katastrofen er elegant og fintfølende

Svetlana Aleksijevitj skriver på ny følelsernes historie, denne gang om ofrene for Tjernobyl-katastrofen
19. oktober 2018

Bøn for Tjernobyl er den fjerde bog, jeg læser af hviderussiske nobelpristager Svetlana Aleksijevitj (f. 1948), og jeg genkendte straks mine tidligere læseoplevelser: Inden man overvældes af personlige vidnesbyrd, konfronteres man først med en kort og præcis redegørelse for et historisk emne eller periode. I Aleksijevitjs tidligere værker har det bl.a. været russiske børns oplevelser under Anden Verdenskrig (De sidste vidner, da. 2017) og opløsningen af Sovjetunionen (Secondhand-tid, da. 2016).

Bøn for Tjernobyl begynder således: »Den 26. april 1986 klokken 01.23.58 ødelagde en række eksplosioner reaktor nr. 4 på det ukrainske Tjernobyl-atomkraftværk, tæt på den hviderussiske grænse (…) Strålingen er den vigtigste årsag til det demografiske fald i Hviderusland.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu