Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

I Olsen Banden bliver der sagt »skide godt« hele 213 gange. Ny bog er et overflødighedshorn af fun facts om serien

50 år er gået, siden Danmarks befolkning første gang blev præsenteret for Egon, Benny og Kjeld. Med brug af hidtil uset materiale har Informations Christian Monggaard skrevet en mastodont af et hyldestværk til forbryderbanden og dens mange mislykkede kupforsøg
I den nye bog om Olsen Banden afsløres det eksempelvis, at Egon, Benny og Kjeld ikke var bandemedlemmernes oprindelige navne. I nogle af de første udkast hed de Eigil Hansen, Sofus og Tykke-Kjeld

I den nye bog om Olsen Banden afsløres det eksempelvis, at Egon, Benny og Kjeld ikke var bandemedlemmernes oprindelige navne. I nogle af de første udkast hed de Eigil Hansen, Sofus og Tykke-Kjeld

Svend Aage Mortensen

Kultur
17. oktober 2018

Det er de færreste filmserier forundt at blive fejret, når de fylder et halvt århundrede, og endnu færre, der belønnes med en bog for det.

Når det alligevel sker for Olsen Banden, er det, fordi filmene stadig formår at begejstre deres publikum. De formidler den danske folkesjæl på en kærlig og kritisk måde, og for mange er de indbegrebet af dansk kultur.

Vi elsker at grine af Egon, Benny, Kjeld og Yvonne, deres småborgerlige værdier og højtravende storhedsvanvid, men i virkeligheden griner vi nok mest af os selv, fordi figurerne repræsenterer en genkendelighed og almenmenneskelighed, som vi kan spejle os i.

Jubilæumsbogen, der har samme titel som serien, er skrevet af filmredaktør og forfatter Christian Monggaard. Monggaard har udtalt, at han i første omgang var forbeholden, da han blev bedt om at skrive det ultimative værk om Olsen Banden.

Han har tidligere berettet om bandens bedrifter i en biografi om seriens instruktør, Erik Balling, og efter forfatterens eget udsagn, var kapitlet om det berømte trekløver det sværeste at skrive. For hvad kan man sige om Danmarks mest elskede forbryderbande, der ikke allerede er sagt før?

Skide godt, Eigil!

Det, der adskiller denne bog fra andre bøger om Olsen Banden, er især offentliggørelsen af hidtil ukendt materiale: manuskriptudkast, noter og breve skrevet af Erik Balling og scenograf og manuskriptforfatter Henning Bahs. Det er deres unikke samarbejde og to krøllede, opfindsomme hjerner, vi får et indblik i ved at dykke ned i dokumenterne.

For eksempel afsløres det, at Egon, Benny og Kjeld ikke var bandemedlemmernes oprindelige navne. I nogle af de første udkast hed de Eigil Hansen, Sofus og Tykke-Kjeld. Kunne du forestille dig at sige »Skide godt, Eigil« eller »Eigil har en plan«. Nej, vel?

Oven i (bowler)hatten afsløres det, at banden til at begynde med slet ikke hed Olsen Banden, men Perlemorderne. Det virker jo helt utænkeligt i dag, hvor navnene hænger uløseligt sammen med karaktererne. Og der er jo nærmest tale om en helt anden bande, for godt nok har de budt os meget gennem tiden, men mordere er de i hvert fald ikke!

Bogen bruger en del plads på at fremlægge nogle af de godt 850 siders ukendte dokumenter, som forfatteren har fået adgang til. De bruges især til at beskrive tilblivelsen af de første tre film Olsen Banden, Olsen Banden på spanden og Olsen Banden i Jylland. Det giver god mening, eftersom serien og karaktererne først fandt deres endelige form i den tredje film. Samtidig er det interessant at se, hvordan Balling og Bahs nåede derhen.

Der er ikke dedikeret nær så meget plads til de resterende film, så hvis man leder efter en kronologisk gennemgang af serien og udførlige handlingsreferater, går man forgæves.

Til gengæld udmærker Monggaards bog sig ved sin tematiske opbygning, hvor der gives en grundig redegørelse for serieuniversets vigtigste komponenter. Det gælder ikke kun hoved- og bifigurer, deres kostumer og karakteristika, men også de sindrige kupforsøg, ikoniske rekvisitter, talrige locations og Bent Fabricius-Bjerres uforglemmelige musik.

En sådan detaljegrad er ikke set tidligere. For eksempel er der en illustreret oversigt over alle de hatte, der bliver brugt i filmene. Vil du vide, hvem der bærer Trilby, klokkehat eller smørekasket, og hvad der kendetegner denne form for hovedbeklædning, så finder du svaret her.

Der er også blevet plads til en masse fun facts: Vidste du for eksempel, at der bliver sagt »skide godt« hele 213 gange, og at Yvonnes længste tirade varer et minut og 44 sekunder?

Den ultimative guide

Monggaards bog er et overflødighedshorn af gode historier, flotte billeder, farverige illustrationer og lækkert layout. Dog synes den stofindbundne, karrygule forside med smudsomslag en anelse kedelig, og den yder ikke helt indholdet retfærdighed.

Når det er sagt, så er det en letfordøjelig og ligeså fornøjelig bog at læse. Den indeholder simpelthen alt, der er værd at vide om Olsen Banden – og mere til.

Det har tydeligvis været en udfordring for forfatteren at vælge mellem det omfattende baggrundsmateriale, og det bærer bogen til tider præg af.

Opgørelser over, hvor meget der er betalt i leje for et sommerhus, og hvor mange fribilletter navngivne personer har fået til en premierevisning synes mindre interessant og kan indimellem være med til at forstyrre læsningen, når det optræder midt i en tekst.

Trods et par skønhedsfejl er bogen så godt som den ultimative guide til Olsen Banden-universet, både for inkarnerede fans, der allerede ved en del om serien, og for nye interesserede, der gerne vil forstå, hvorfor banden og dens bagmænd er en vigtig del af vores kulturarv og selvforståelse.

Skide godt, Monggaard!

Christian Monggaard: Olsen Banden. Forlaget Book Lab.

Maria Knude Oldhøj Nielsen er cand.mag. i filmvidenskab og ekstern anmelder for Information. Christian Monggaard er filmanmelder på Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her