Læsetid: 2 min.

Slip kroppen fri – og ungdomsromanen

Om at skamme sig over sin krop
5. oktober 2018

Det er sære tider, vi lever i rent frigørelsesmæssigt. Til den ene side burkaforbud, til den anden tildækkede bryster på stranden. Også mine.

Jeg er født i 1970 og ejede ellers ikke en bh, før jeg kom i ammealderen i 1990’erne. Mens jeg voksede op, kunne jeg studere bare bryster IRL og bar hud i det hele taget. Og hår alle vegne. Jeg var et barn, jeg gloede. Engang så jeg en kvinde i grønne JBS-underbukser med gylp. De var rare at have på, sagde hun.

Nassrin el Halawanis Blottet er et eksempel på, hvor anderledes kroppen har det i dag i forhold til i 1970’erne og 80’erne. Bogen tematiserer køn, krop, seksualitet og grænser og gør det ved at stille skarpt på to fænomener, nemlig: 1. fælles omklædning og 2. digitale konflikter.

Det her er med andre ord en brugsbog, den skal bruges til at snakke om forholdet til ens egen krop, om begær og tiltrækning, om de første forelskelser, som måske er i en, der er meget ældre end en selv eller i en af samme køn.

Og at man kan komme til at krænke én, man er tiltrukket af. Kort sagt alt det, de er så gode til at snakke om ovre i Sex & Samfund, uden at det bliver akavet. Men Nassrin el Halawani kan også. Hun er en omsorgsfuld pædagog og psykolog for de helt unge.

Hendes hovedperson Samira er ikke fri. Hun hader sin egen krop så meget, at hun har udviklet en helt særlig teknik med et stort badehåndklæde, der kan blive til et telt, så hun kan gå i bad efter idræt uden at blotte sig for de andre piger. Men Samira drømmer sig fri.

Modbilledet til Samira kommer til sidst i romanen, nemlig Samira, der kaster sig i bølgen blå. Først i trusser og T-shirt, så helt nøgen – det er Mads fra klassen, der kommer med det gode forslag at tage tøjet af. Og Mads, der også lige inviterer på en tur i sin mormors sommerhus, bare de to. Han er virkelig sød, den Mads.

Den digitale konflikt – bogens andet tema – får klassen også løst. Krænkeren viste sig blot at være interesseret i nogle helt bestemte bare bryster. Hun ville ikke skade nogen. Det var et uheld, at hun kom til at dele den selfie.

Blottet er udkommet i Høst & Søns Zoom-serie med letlæste romaner til helt unge læsere. Den er også blottet for litterære ambitioner og nytænkning af ungdomsromanen som genre, og dét er faktisk en skam.

'Blottet' af Nassrin el Halawani, Høst & Søn, 192 sider, 200 kroner

Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu