Læsetid: 5 min.

TV 2 News har helt opgivet journalistikken med onkel Pind og onkel Sass

I det politiske debatprogram ’Pind & Sass’ giver TV 2 News en gang om ugen Søren Pind og Henrik Sass Larsen et tv-studie og stiller to mikrofoner til rådighed i små 30 minutter. De bestemmer selv, hvad de vil diskutere – uden afbrydelser og andre journalistiske irritationsmomenter. Resultatet er jævnt kedeligt
I det politiske debatprogram ’Pind & Sass’ giver TV 2 News en gang om ugen Søren Pind og Henrik Sass Larsen et tv-studie og stiller to mikrofoner til rådighed i små 30 minutter. De bestemmer selv, hvad de vil diskutere – uden afbrydelser og andre journalistiske irritationsmomenter. Resultatet er jævnt kedeligt

TV 2

6. oktober 2018

Umiddelbart lyder det som en god idé: Tag to politiske mennesker, som seerne kender, og som er fundamentalt uenige om det meste, men alligevel har respekt for hinanden. Sæt dem i et tv-studie. Lad dem egenrådigt styre slagets gang, optag det hele. Send det. Og gentag så proceduren på ugentlig basis.

Det er også en god idé, og castingen kunne ikke være bedre: Søren Pind, der blandt meget andet er kendt fra den hyperpopulære tv-reportage Pind og Holdt, over for Henrik Sass Larsen, der blandt meget andet er kendt fra et tv-klip fra valgnatten 2015, hvor han sammen med daværende boligminister Carsten Hansen efter en lang valgkamp havde fået rigeligt inden for vesten og stod og vrøvlede om valgresultatet.

To mennesker af kød og blod i en mere og mere kølig og teknokratisk politisk virkelighed.

Sass er socialdemokrat, Pind er venstremand, men som nogen har bemærket, er det i virkeligheden en højreorienteret venstreorienteret, der diskuterer med en venstreorienteret højreorienteret. Det er det, der gør det til så god en idé.

De senere år har Søren Pind, der også er kendt som panelist i Mads & Monopolet, blandet sig meget i samfundsdebatten. Han har fået en fast klumme i Berlingske med titlen ’Frie ord’, som han for nylig brugte til nærmest at frikende Danske Banks hvidvaskchef Thomas Borgen.

Henrik Sass Larsen har de senere år gjort det modsatte: Han har været sur på medierne, har vistnok bl.a. boykottet Clement Kjersgaards programmer på DR2, og han har udtalt, at han fremover kun vil give interview en gang i kvartalet, hvilket må understrege, at dette program ikke er journalistik.

 

Pind & Sass Premiere 3. Oktober

Posted by Søren Pind on Tuesday, September 25, 2018

’Dem, der kloger sig’

Det er der nu heller ikke meget, der peger på, at det skulle være. Af hverken TV 2’s pressetekst til programmet eller de ikkeeksisterende rulletekster fremgår nogen redaktion eller andre journalistiske mellemled. Det her er politisk kommunikation fra en tidligere MF’er og en nuværende – udsendt via TV 2.

»Velkommen til programmet, hvor to markante stemmer uden filter vender de nyheder, der har fået dem op ad stolen,« indleder en anonym speaker.

I jomfruudsendelsen har Sass valgt netop Danske Bank-skandalen, mens Søren Pind vil tale om sundhed, og så vil han rejse spørgsmålet: ’Kan vi tillade os at skælde ud på politiet?’, efter en stor del af landet sidste weekend blev lukket ned på grund af en misforståelse om en Volvo.

De to bliver hurtigt enige om, at PET og Justitsministeriet gjorde et udmærket stykke arbejde med at lukke landet ned, for »når man har siddet derinde, så ved man, hvor svært det er«.

Mange – ikke mindst facebook-brugere – har været sure over, at myndighederne ikke informerede bedre, mens folk holdt i kø i timevis på motorvejen. Søren Pind taler om »dem, der kloger sig« og anklager »specielt mediefolk« for at kræve at vide noget hele tiden.

Sass er enig.

Programmets eneste rekvisitter er to vandglas, to kaffekopper og nogle aviser, der skødesløst ligger fordelt foran de to forhenværende ministre.

Henrik Sass Larsen spørger Søren Pind, om han hørte statsministerens åbningstale i Folketinget tidligere samme dag.

»Ja, jeg syntes, den var god.«

»Jeg syntes ikke, den var god, men lad os høre,« siger Henrik Sass Larsen, og så kigger de begge Bullerfnis-agtigt på kameraet, og et klip med talen går i gang.

Sass synes, det er en »departementscheftale«, og Pind er – surprise – uenig. En stor del af den handlede om sundhed, og der opstår lidt hygge-uenighed i studiet. Som når to onkler, der godt ved, at de er politisk uenige, men også godt kan lide hinanden, forsøger at opføre en politisk debat til en familiefrokost. Sass svinger sig helt op til, at »det næste, der kommer til at ske, er, at Løkke afskaffer demokratiet, så det bliver professionelle bestyrelser, der kommer til at drive sundhedsvæsenet«.

De når heldigvis også til noget, der minder om ægte uenighed om, hvem der har ansvaret for de regionale udfordringer på sygehusområdet.

»Det er jer, der har lavet systemet,« lyder det anklagende fra Sass.

»Ja, men det er da jer, der sidder derude.«

Pind afbryder Sass mindst lige så intenst og uforskammet som Clement, men Sass bliver slet ikke sur.

»Men Henrik, prøv lige at høre ...« »Hør lige her!«

Uprioriteret

I en kort og mere kedelig sekvens om veganisme, vegetarisme eller dyrevelfærd – det er lidt uklart – er de igen helt enige.

»Det er noget nymodens noget, der er kommet,« siger Sass, og Pind supplerer:

»De er på mission for Vorherre!«

Programmets sidste ti minutter vies til Danske Bank-sagen, og Pind indleder:

»Jeg har kendt Thomas Borgen i nogen tid. Jeg synes, han er en sympatisk fyr. Jeg tvivler meget på, han er uhæderlig,« siger han og spørger Sass, hvordan han har oplevet det.

»Jeg er enig,« svarer Sass og kalder skandalen en ’dobbelttragedie’, fordi begivenhederne i sig selv først og fremmest er så »voldsomme og ubegribelige« men også fordi Danske Bank var »på rette vej, og Thomas Borgen var en fin repræsentant for Danske Bank«.

»Det var ham, der sagde: Nu må toppen af dansk erhvervsliv styre sig med grådighed og lønninger. Det er vi glade for.«

»Ja, det gjorde ondt,« jamrer Pind teatralsk.

»Og senest har han fjernet støtten til de der borgerlige partier.«

»Var det en socialdemokratisk helt, der røg,« spørger Pind drillende.

»Nej, det vil jeg ikke påstå, men de var på rette vej.«

Søren Pind nævner, at der findes folk, der har ondt i bagdelen over, at Borgen fik udbetalt sine 12 måneders løn, efter han stoppede. Sass svarer, at han og Socialdemokratiet da gerne vil lave et loft for direktørlønninger, for »de kan ikke styre sig selv«.

»Jamen, du har lige siddet og sagt, at han havde en god moral,« indvender Pind.

»Vi er nødt til at regulere det.«

De kaster sig ud i en diskussion af ulighed, finanskrisens oprindelse og grådighed og minder mig lidt om to gymnasievenner, der har lyttet intenst efter i samfundsfagstimerne og nu vil demonstrere, at den ene faktisk er venstreorienteret, og den anden er højreorienteret. Det er meget hyggeligt, men også lidt kunstigt.

Lidt pludseligt slutter det hele, og efter nogle afsluttende ord om nyligt afdøde Kim Larsens betydning vender de hovederne mod seerne:

»Det var det, vi havde valgt at diskutere i dag,« siger Søren Pind.

Programmet er en spøjs mellemting mellem talkshowformater som Lippert, klogeåge-formater som Tirsdagsanalysen og hyggelige formater som Ellemann & Lykketoft, men man savner de kritiske og opfølgende spørgsmål, der kunne have givet diskussionerne mere tyngde, og man savner en journalistisk udvælgelse og prioritering af emnerne.

I stedet sidder man tilbage med en underlig fornemmelse af at have set et stykke lidt kedeligt teater.

Men den journalistsky Sass er nok tilfreds.

’Pind & Sass’. Onsdage på TV 2 News eller online på TV 2 Play

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helene Kristensen

Men man har da fået konstrueret et pænt lille ben til pamperne.

Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Hanne Ribens, Arne Lund, Jørn Andersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Det er ikke nødvendigt, at give dem en hel udsendelse for at vise hvor kedelige de er, især Sass. Men skod-kanalen TV2 ælsker jo den slags: Uffe Ellemann vs. Mogens Lykketoft. GAB! Mogens vs. Kristiansen GAB GAB.

Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis man tager Dansk Samfundsskadeligt Partis trojanske hest hos Sosserne + en gedigen hysteriker - og lader dem diskutere - kan resultatet kun blive derefter....

Mogens Holme, Karsten Lundsby og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Den falske modsætning dyrkes i TV2. De to store partier Socialdemokratiet og Venstre, som repræsenterer blå blok og rød blok skal have tale tid og dyrke deres politiske sær standpunkter.

Men Danmarks egentlige magtfulde parti DF, det inviteres ikke med. Det er partiet, som som kan bestemme meget ved det kommende folketingsvalg. De afgør Det Blå Marionet Teaters skæbne (VLAK) nok nærmere (V alene ). De afgør med Socialdemokraternes egen frivillige velsignelse også Det Røde Marionet Teaters fremtid ( S-DF-SF). Det er nærmest umuligt at stemme ved det kommende Folketingsvalg uden at blive snøret ind i en koalition, hvor DF lige trækker i trådene.

Derfor er det på høje tid, at DF inddrages i de politiske debatprogrammer direkte.

og at TV2 holder op med snakken om den røde blok. Vi er adskillige partier, som ikke deler Henrik Sass syn på DF´s velsignelser og som ikke vil slås i hartkorn med denne politik ved at skulle lægge stemmer til en kommende S Regering under Mette Frederiksens ledelse.

Partierne er skabt på at stå for hver deres standpunkter, og ikke på at være gulvmåtte for en rød blok eller en blå blok, der kun er adgangsbillet for enten et Socialdemokrati styret af DF eller en række tidligere borgerlige partier styret af DF.

Del Jer efter anskuelse og vis lederskab ved at tage ansvar i fællesskab for fælles løsninger.

Jan Jensen, Christian Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Kenneth Jacobsen anbefalede denne kommentar

Hvis der bare fandtes den slags politikere, så var der kun den mulighed at lade være med at bruge sin stemmeret.

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar