Læsetid: 5 min.

Utøya-filmen ’22 July’ viser mennesket inden i monstret

Paul Greengrass tager fat om ondskabens rod og viser mennesket i monstret i ’22 July’, der i dag har premiere på Netflix, og som handler om Anders Behring Breiviks angreb på Oslo og Utøya og den efterfølgende retssag
Viljar (Jonas Strand Gravli, th.) og hans lillebror (Isak Bakli Aglen) gemmer sig for Anders Behring Breivik på Utøya i Paul Greengrass’ ’22 July’.

Viljar (Jonas Strand Gravli, th.) og hans lillebror (Isak Bakli Aglen) gemmer sig for Anders Behring Breivik på Utøya i Paul Greengrass’ ’22 July’.

Erik Aavatsmark

10. oktober 2018

Den britiske filminstruktør Paul Greengrass har aldrig været bange af sig. Ind imellem sine populære og visuelt nyskabende Hollywood-thrillere, ikke mindst Bourne-sagaen, har han specialiseret sig i at lave nærmest dokumentariske skildringer af virkelige, tragiske og traumatiske begivenheder, der har sat sig spor i verden.

Tidligt i sin karriere instruerede han Bloody Sunday (2002), der fortæller om den dag i 1972, hvor det britiske politi skød og dræbte adskillige demonstranter i Nordirland. I 2006 lavede han United 93, der foregår på et af de af terrorister kaprede fly, der styrtede ned og dræbte alle om bord den 11. september 2001. I Captain Phillips (2013) handler det om kapringen af fragtskibet Mærsk Alabama. Og i sin nye film, den barske og dybt fascinerende 22 July, der fra i dag kan ses på Netflix og er baseret på en bog af Åsne Seierstad, fokuserer Greengrass på Anders Behring Breiviks terrorangreb på Oslo og Utøya den 22. juli 2011 og den efterfølgende retssag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg kan til stadighed undre mig over, at umennesker som den nævnte og ubådsbødlen kan blive ved med at få så meget opmærksomhed i pressen. Ubådbødlen må i skrivende stund have fået langt mere spalteplads end hans offer nåede at skrive. Ti dem ihjel, vær dog ikke deres talerør.

Berith Skovbo, Karsten Aaen, Dagmar Christiandottir, Anker Nielsen, Mogens Holme og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Jeg har absolut intet behov for at kende mennesket i Breivik. Hverken nu eller senere. Hans terrorhandling har ingen human relevans - overhovedet. Glem ham!

Karsten Aaen, Dagmar Christiandottir, Mogens Holme, Flemming Berger og Søren Bro anbefalede denne kommentar

@ David Joelsen. Din kommentar gør mig nysgerrig. Hvad mener du præcis med udtrykket "ingen human relevans"? At terrorhandlingen er umenneskelig? Det er vist oplagt, og et fællestræk ved terrorhandlinger. At terrorhandlingen ikke er af relevans for menneskeheden? Hvordan kan den ikke være det?

Har du det på samme måde med islamistisk eller venstreradikaliseret terror, og hvis det ikke er tilfældet, hvorfor så ikke?

Svend Erik Sokkelund, Berith Skovbo, Karsten Aaen og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar

Anders Breiviks uhyrlige handlinger er vigtige ikke at glemme i disse tider, hvor en massiv propaganda forsøger at sætte lighedstegn mellem islam og terror.

Personligt har jeg så ikke behov for at forstå ham - han er for mig indbegrebet af ondskab og kan aldrig få en passende straf for omfanget af hans handlinger. Men jeg kan godt forstå, at det er vigtigt at forstå de mekanismer, der drev ham - og især via den forståelse af kunne finde de Anders Breivik kloner, der potentielt er ved at gøre sig klar til næste attentat.

Anders Reinholdt, Berith Skovbo, Karsten Aaen og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg så 22 juli i går: Og gennem Viljar og andre ofre møder man menneskeligheden. Rigtigt dybt ind i Breiviks hoved når man ikke i filmen. Det spørgsmål som rejser sig er om Breivik var sindssyg eller ikke, hvilket jo reelt også var oppe, at vende i forbindelse med retssagen.

Psykologisk set er Breiviks tilfælde,, da interessant for hvad skaber et monster?

Det giver filmen nogle antydninger af, men ikke noget endeligt bud på. Og eller andet sted står gerningen tilbage, og gerningsmanden bliver lidt ligegyldig. Mht. forbrydelse så spiller motivet jo altid en rolle, og det er også det vi dømmer ud fra - også strafferetsligt. Derfor må vi også forstå hvad der driver forbryderen.

Breivik var afsporet, og det stod tidligt klart. Og så synes jeg, der er grund til, at adskille Breivik lidt fra Bjarne Madsen for de handlede vel ud fra vidt forskellige bevæggrunde.

Uanset om man forstår en gerningsmand er aparte, så gør det ikke nødvendigvis det nemmere, at skulle leve med virkningerne af forbrydelsen. Og det fylder heldigvis også noget i den ""22 juli", hvor vi altså gennem Viljar møder et overlevende offer der må kæmpe med, at leve videre.