Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Med ’Vokseværk’ har Katinka gjort sit for at springe køen til nationalskjaldstronen over, så hun står helt forrest

Katinka og hendes bandmedlemmer lyder mere modne på deres andet album ’Vokseværk’
Katinka gør, hvad hun kan, for at overtage tronen som Danmarks nationalskjald efter Kim Larsen.

Katinka gør, hvad hun kan, for at overtage tronen som Danmarks nationalskjald efter Kim Larsen.

Finn Frandsen

Kultur
29. oktober 2018

Den 27-årige sangerinde Katinka Bjerregaard har meget tilfælles med netop afdøde Kim Larsen.

Hun appellerer bredt med sin dansksprogede, guitarbaserede popmusik. Hun har en stærk tilknytning til Christianshavn, hvor hun er vokset op. Hun har læst på lærerseminariet. Og så er hun ikke bleg for at kæfte ærligt og egenrådigt op.

Katinka er både navnet på bandet og dets karismatiske sangerinde. De er aktuelle med deres andet fulde album, der har fået titlen Vokseværk.

Siden de i 2015 vandt talentkonkurrencen KarriereKanonen, har deres karriere haft netop det: vokseværk. Gruppen har spillet på større og større scener og med populære bands som Magtens Korridorer og Benal. Sidste år udgav de debuten Vi er ikke kønne nok til at danse, og det aktuelle Vokseværk er dens mere modne og velproducerede opfølger.

Herpå charmerer Katinka med sin ærlige og kejtede facon, sin grove, hæse pigevokal, sine direkte og finurligt-poetiske tekster og skødesløse melodier.

Efter en kort instrumental intro åbner Vokseværk med pladens mest bevægende sang »Peanut«. Med lige dele luft og distortion på stemmen, synger hun i sit naturlige talesprogsleje om forventningens glæde ved, at hendes bror skal være far.

Det er ikke peanuts at skrive en gribende kærlighedssang om undfangelse og graviditetens mirakuløse aspekter. Faren for at snuble i fortærskede, patetiske billeder er overhængende, men hun affejer den selv elegant ved at nævne, at hun da godt ved, at hun er håbløst banal. Og så bliver denne svaghed pludselig til tekstens styrke. Man gribes af hendes ligefremme linjer, hvis lyriske islæt særligt opstår af de mange kontraster:

»Så leger vi voksne / Glemmer rynkerne for en stund / Men når en lille hånd holder med dig / Bliver vi hele et halvt sekund«.

Katinka Bjerregaard fortæller om albummet ’Vokseværk’.

Røv i klaskehøjde

Flere steder fremhæver Katinka sin kvindelighed og klodsede krop, med alt hvad det inkluderer af sårbarhed og fejl.

Hun er bramfri, når hun selvironisk beskriver sig selv. Og linjer, som at hun har sat sin »røv i klaskehøjde« og »var så fuld, da vi bollede«, giver associationer til en ung Anne Linnet og Shit & Chanels halvfjerdserfeminisme.

»Mit hjerte hænger på din knagerække / over din overfrakke / Maler du med uro i mit hoved / som en grammofon, der kører i den samme rille«, synger hun på »Grammofon« til kværnende støj, spredte xylofonslag og Simon Asks elektriske guitar. Og netop som jeg får lyst til at beskylde Katinka selv for at køre lidt i samme rille, kommer nummeret »Elvira«, der ikke som de foregående handler om hendes eget familie- og følelsesliv, men om virkelighedens Romeo og Julie.

»Elvira« er en strygerbalanceret duet med Sebastian Wolff fra det danske rockband Kellermensch. Sammen genfortæller de kærlighedstragedien om cirkusprinsessen Elvira Madigan og den svenske løjtnant Sixten Spare. De to, der så tragisk ikke kunne få hinanden i livet pga. standsforskel, endte med at gå sammen i døden.

Efter at Danmark for en måneds tid siden mistede Kim Larsen, står nationalskjaldstronen pludselig tom. Med Vokseværk har Katinka gjort sit for at springe køen til tronen over, så hun står helt forrest – klar til at klaske sin røv solidt i sædet.

Katinka: ’Vokseværk’ (Playground).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her