Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Amerikanske demagoger før og nu

Barbara Kingsolver har skrevet en medrivende og engagerende samtidsroman om et USA under hastig social nedbrydning – med krydsklip tilbage til en tilsvarende epoke for 150 år siden
Kultur
2. november 2018

I modsætning til den inkompetente boligarkitekt i sin seneste bog, Unsheltered, har den amerikanske romanforfatter Barbara Kingsolver gennem tre årtier demonstreret, at hun besidder håndværksfærdigheder af højeste karat. Ikke mindst besidder hun et talent for de geniale metaforer, der indkapsler de sociale spørgsmål i hjertet af hendes historier.

Hendes mest berømte roman, The Poisonwood Bible fra 1998 (da. Gifttræets Evangelium), følger en baptistisk missionær og hans familie gennem den congolesiske jungle og deres vej til den erkendelse, at de såkaldt ’vilde’ er lige så vanskelige at tæmme som terrænet. Skildringen af, hvordan en kæmpesværm af orange sommerfugle pludselig dukker på en bjergside i Appalacherne er et manende varsel om klimaændring i Flight Behavior (da. Frodig sommer, 2012). Nu foreligger hendes ottende roman – en fortælling om et historisk New Jersey-hjem på randen af ​​sammenbrud. Bogen strukturelle ustabilitet er overordentligt sigende for de spændinger, der i dag er ved at flå det amerikanske samfund fra hinanden.

Kingsolver benytter sig af sammenvævede tidslinjer til at følge livet i to familier, der bor i huset, adskilt fra hinanden af halvandet århundrede. Freelanceskribenten Willa Knox arver huset i 2016 i et gunstigt øjeblik: Hendes akademikermand, Iano, har for nylig mistet sin fastansættelse på universitetet, og nu bruger parret det meste af deres tid på at drage omsorg for hans skrantende far og deres datter, Tig, der netop er vendt tilbage fra Cuba med knust hjerte efter en ulykkelig kærlighedsaffære. Endnu mere tumult kommer der i familielivet, da parrets søn, Zeke, i en flugt fra sin kones selvmord vælger at overlade sit barn i deres varetægt.

Utopisk selskab 

Med et gammelt hus, der er ved at falde fra hinanden, bliver Willa forfærdet, da en byggesagkyndig erklærer det for en arkitektonisk »rodebutik« med et ikkeeksisterende fundament. Da selv prisen for overfladiske restaureringer rækker ud over deres økonomiske midler, håber Willa på at få et tilskud fra fredningsmyndighederne, hvis huset skulle vise sig at være bevaringsværdigt som en ramme for Vinelands historie – et utopisk selskab, der eksisterede i 1800-tallet.

Hendes arkæologiske undersøgelser i byarkiverne fremdrager en tidligere ejer, Thatcher Greenwood, hvis historie nu udfoldes i en parallel fortælling. Greenwood, der er fysik- og matematiklærer på den lokale skole, flytter ind i huset med sin sarte unge brud i 1871. Efter at have begået den intellektuelle synd, det er at oplyse sine klasser om darwinismens lære, støder han sammen med Vinelands grundlægger, Charles Landis, en bygherre, der er opsat på at udvikle sin egen selvforsynende kristne koloni. Greenwood finder noget støtte i lokalsamfundet og forelsker sig i den fascinerende kvindelige biolog, der bor ved siden af, og snart undergraver deres spirende relation hans stadig mere skrøbelige ægteskab.

Paralleliseringerne mellem ​​disse to amerikanske epoker er naturligvis tilsigtet. Landis lokker borgere, der stadig er traumatiseret af borgerkrigen, til sin koloni med løfter om velordnede og paradisiske tilstande. Ethvert levn af forestillingerne om Vineland som utopi er dog for længst svundet bort i Willas tid: Byen er blevet et stagnerende provinshul. På den nationale politiske scene indgyder den republikanske præsidentkandidat Donald Trumps opkomst en vantro rædsel i Willas sind.

Behændigt fremmaner Kingsolver ekkoerne mellem demagoger fra hver tidsalder: I Boston bliver Greenwood vidne til, at en mordlysten pøbel råber »lock him up« – spær ham inde! – mod den kætterske Darwin, et tilråb, der minder påfaldende om det, Trump fremkaldte i menneskemængden mod Hillary Clinton under sine folkemøder.

Den gamle orden

Forfatteren beskriver malende uhyggen ved at gennemleve tider med social uro, men hendes mest grundlæggende bekymring formuleres bedst af Greenwoods nabo, Mary Treat: »Når mænd frygter tabet af det, de kender, vil de følge enhver tyran, der lover at genrejse den gamle orden.« Alligevel må de jævne menneskers godtroenhed forekomme meget skarpt tegnet op, når den spejler sig over begge tidslinjer. Den vrede traditionalistiske kirkemenighed, der vender sig mod Greenwood, har klichéagtigt præg. Og Ianos far er en Trump-tiljublende deplorable – tabertype – der virker fuldstændig døv over for al fornuft. Mod Kingsolvers slående og imponerende præsentation af familielivet virker disse figurer en anelse skabelonagtige og påklistrede.

Kingsolver er ikke bare bestsellerforfatter og et bogklubhit – hun har også indstiftet ​​Pen/Bellwether-prisen for socialt engageret fiktion. Hendes progressive instinkter tvinger hende ud i at følge det råd, som Tig giver sin mor: »Hvad du skal gøre, er at se efter et stykke med blå himmel.« Som del af en generation med ringe tiltro til den døende amerikanske drøm foretrækker Tig at leve uden for alle materialistiske illusioner. Kærlighed og solidaritet i de nære fællesskaber er eneste vej til at overleve kriserne i et svigtende sundhedssystem, de svindende mellemklasseindkomster, højrefløjens fremmarch og de ukontrollable klimaændringer.

Trods denne pragmatisme i forsøget på at pege på løsninger tegner Kingsolver det moderne Amerika som et panorama af så stor dysterhed, at visionen om et kærligt fristed af et bofællesskab, der klarer sig på egne betingelser, ikke ganske overbeviser. Men som et værk inden for den socialt engagerede litterære fiktion bliver Unsheltered imidlertid til et ganske besnærende argument for eskapisme.

Barbara Kingsolver ’Unsheltered’, Faber, 480 sider, 20 Britiske Pund.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Serie

Midtvejsvalg i USA 2018

Den 6. november stemmer de amerikanske vælgere til midtvejsvalgene til Kongressen. Meningsmålinger peger på et magtskifte i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne skal vinde 23 sæder fra Republikanerne for at opnå flertal. En Demokratisk sejr kan i de næste to år binde præsident Trump på hænder og fødder, og måske føre til en rigsretssag. 

Information dækker valgkampen gennem reportager fra de mest ihærdige Trump-modstandere i Californien til de vigtige svingstater Michigan og Florida.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her