Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Dylans poetiske metode

Velbalanceret værk om sangteksterne
Kultur
9. november 2018

Der var delte meninger om valget, da Det Svenske Akademi i 2016 tildelte Bob Dylan Nobelprisen i litteratur.

I Digteren Dylan viser Anne-Marie Mai, professor i litteratur ved Syddansk Universitet, hvorfor hun siden 2007 har indstillet sangskriveren til prisen. Titlen er sigende: Mai læser Dylan som digter, men også, som det forklares i bogens indledning og i det første kapitel, som en institution eller et netværk, der er større end den biografiske Robert Zimmerman.

Anne-Marie Mai: ’Digteren Dylan’.

Der er skrevet så meget om den enigmatiske og omskiftelige sanger, at fænomenet har fået sit eget begreb: dylanologi.

Kendetegnende for de omfattende studier er på den ene side en intens interesse for biografiske detaljer, anekdoter og fun facts, og på den anden side en enormt detaljerig komparativ tekstlæsning.

At Dylan i sin kreative produktion stjæler med arme og ben, er ingen hemmelighed. Problemet med sidstnævnte tilgang er imidlertid, at man kan komme til at skille en tekst så meget ad for at pege på citater og referencer, at man, med Mais ord, »havner i en mærkelig blind vinkel mellem overfortolkning og en underdrivelse af billedernes mening«.

Mai er derimod interesseret i effekten af Dylans metode: Hvordan den skaber en poesi, der er »bevægelig og forreven«. Forreven, fordi de brudstykker, som digteren låner andre steder fra, fragter betydning og historie med sig, »de er mærket af et vist slid« og skaber billeder, som skurrer mod hinanden.

Uanset hvad man måtte mene om Dylans stemme, hans kunstneriske stilbrud i løbet af karrieren eller valget af ham som nobelprismodtager, kan man ikke se bort fra, at teksterne er interessante.

Digteren Dylan er velskrevet og velbalanceret, tempofyldt og overskueligt opbygget – blandt andet med et fascinerende kapitel om rim. Jeg forestiller mig, at både de, som i forvejen er dykket ned i Dylan-forskningen, og de, som ikke har læst om sangeren før, vil kunne finde interessante indsigter i værket. Det fine ved Mais bog er, at den holder overblikket.

Den handler ikke kun om myten Dylan eller om teksternes mytologiske univers, men om sangteksternes sammensætning; hvad det er, der skaber den fascinerende og mærkelige blanding af romantisk længsel og ironi, allegori og autenticitet på verselinjerne.

Anne-Marie Mai: ’Digteren Dylan’, Gyldendal. 170 sider, 250 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her