Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Ekkoer af dommedag

Tara Westovers fabelagtige erindringsbog ’Educated’ beretter indefra om et Udkants-USA bestående af våbenbærere og modstandere af al statslig indblanding, selv skolegang og lægehjælp
Kultur
2. november 2018

Tara Westovers forældre bor stadig i Idaho, og de er stadig modstandere af enhver statslig indblanding, selv lægehjælp og skolegang. Deres holdninger formede historikeren og forfatteren Tara Westovers egen barndom i et Udkants-USA, som er svært at forestille sig findes i nutiden. Men det gør det.

Familien Westover er – tro mod sit livsgrundlag – næppe registreret som vælgere. Men hvis de var, var Trump måske deres præsident.

Det er dog ikke kun den underspillede politiske dimension, der gør Tara Westovers erindringsroman om hendes familie fundamentalt spændende. Bogen er også fabelagtigt velskrevet og barokt komisk. Educated, hedder bogen, som beskriver den unge Taras jagt på oplysning og flugt fra en barndom styret af kristent fundamentalistiske værdier. Hendes familie er mormoner og lever som selvforsynende ved det smukke bjerg, Indian Princess. Tara, født i 1986, vokser op uden fødselsattest, skolegang og lægehjælp, som den yngste i en familie med syv børn.

Som teenager lykkes det hende at blive indskrevet på det lokale mormon-college, hvor hun selv tjener pengene til uddannelse og mad og i frenetisk tempo kompenserer for sin såkaldte ’hjemmeskoling’ ved at lære sig selv algebra, så hun kan bestå eksamen.

Moderen lærte sine børn at læse, men ikke meget andet. Til gengæld brægede faderen løs i timelange monologer med et indhold af generel paranoia og frydefulde dommedagsfantasier. Nytårsaften år 1999-2000 blev et antiklimaks, som det tog ham flere døgn i sengen at komme sig over. Heller ikke denne gang kom dommedagsenglen ned fra himlen og skilte med flammesværd får fra bukke!

Som selvforsynende lever familien af skrotpladsen i ’haven’ og af moderens urtemedicin. Brændstof i gallons og henkogte ferskner graves ned, så familien kan overleve den nært forestående dommedag.

Men hverdagen er i sig selv en langsom katastrofe. Moderen får en hjerneskade i en bilulykke, hvor Taras 16-årige bror på faderens ordre kører familiebilen gennem natten. En anden bror falder mange meter ned på den usikrede skrotplads og får også en hjerneskade. Ingen af dem bliver sig selv igen. Faderen selv vansires senere i en livstruende brandulykke på skrotpladsen.

Faderen, ’Dad’, en vittig og karismatisk patriark, bestemmer alt i familien, og hans arbitrære synspunkter er lov. Biler, penge, benzin, våben og metalskrot er godt. Sæbe, hovedpinepiller, sikkerhedsseler, lægehjælp og anden beskyttelse mod ulykker er no go. Herren tager sig af det, triumferer faderen.

Moderen slider sig op, suges mere og mere ind i faderens univers og bliver ude af stand til at beskytte sine børn. Et par brødre får som Tara en uddannelse. Prisen er, at de som overløbere mister kontakten til forældrene. De er gået over til fjenden.

Reelt søger Tara på college, fordi hun vil væk fra sin hjerneskadede bror Shawns brutale tyranni. At verden udenfor også rummer noget interessant, fornemmer hun fra sin bedstemor og en omsorgsfuld bror, der lader lillesøsteren lytte med på en cd med Mormon Tabernacle Choir og efterlader cd’en til hende, da han selv flytter.

Sær baggrund

Westovers humor, varme og fortælleglæde holder bogens to fortællespor kørende i højt tempo. Det ene spor afspejler Taras barnlige loyalitet over for forældrene, som repræsenterer et kærligt og meningsgivende univers, så længe børnene er små. Det andet spor afspejler den voksne Taras viden om, at verden er helt anderledes, end hun fik fortalt, og hendes stigende afstandtagen til familien. Som én af hendes lærere siger: »Den, du ser i spejlet, er dig. Uddannelsen gør ingen forskel. Du var dig dengang, og du er dig nu.«

Hun erkender, at det ikke er hendes uddannelse, men hende selv, forældrene afviser. Og der går ikke både tilbage.

Med sit åbne sind formår Tara at møde nye og bedre autoriteter. Hjælpsomme lærere bistår med legater, så den uslebne diamant kan studere historie på universitetet i Cambridge, England, og på Harvard. Undervejs chokerer hun dog lærer og medstuderende ved naivt at spørge til et fremmedord i teksten. Hvad er ’Holocaust’?

I stigende grad bliver Tara Westover bevidst om, at hendes baggrund er sær – som i virkelig mærkelig. Det går også op for hende, at faderens humørsvingninger måske skyldes, at han er maniodepressiv (endnu et nyt ord i unge Taras ordbog). OCD og andet godt fra diagnoseposen kunne være supplerende forklaringer på faderens rastløshed, skrotsamleri og aggressivt-tvangsmæssige bestræbelser på at kontrollere familien. Hans kamp mod ’staten’ foregår især i hans eget hoved, men koster familien enorm modgang og smerte. Baggrunden er faderens ’skabelsesberetning’ om sin familie, nemlig historien om Weaver-familien, der netop i Idaho blev beskudt af politiet, fordi forældrene nægtede at sende deres børn i skole: »Næste gang bliver det os!« Først senere forstår Tara, at Weavers reelt blev angrebet, fordi faderen Randy Weaver var aktiv white supremacist og solgte ulovlige våben.

Hendes familie er ikke typisk mormonsk, understreger Westover, der som historiker har studeret mormonisme som 1800-talsideologi. Tara Westovers egen voksende oplysning gør hende i egentlig forstand frisindet og fordomsfri. I sin bog dømmer hun ikke familien for, hvad den tror på, men for de ulykker, den forvolder, og for forældrenes ukærlige uvilje til at støtte Taras og et par af brødrenes uddannelse – om så bare ved at ønske tillykke ved skolens translokation.

På en ubehagelig måde er det tankevækkende, at patriarkalske mænd som Westovers ’Dad’ kan invalidere deres familie med en usund kombi af psykisk ustabilitet og hjemmestrikkede religiøse forestillinger om visse racers og køns overlegenhed, uden at nogen griber ind. Ingen i Westover-familiens lokalsamfund meldte forældrene til myndighederne for at udsætte deres børns liv for fare, og selv gjorde Tara Westover det heller ikke. Om myndighederne ville have hjulpet hende, har været fokus i dele af den amerikanske diskussion af bogen.

Bogen viser da også et amerikansk samfund fuldt af fascinerende modsætninger. Tara Westover møder på sin vej amerikanere, som er klogere og rummeligere end de fleste. Samtidig lever hendes egen familie frivilligt indespærret i et ekkokammer, hvor den aktivt holder omverdenen fra døren.

Undersøgelser viser, at vi mennesker er naturligt gearet til at opsøge argumenter, der understøtter vores egen verdensfortolkning, og ignorere dem, der ikke gør. Man kan udmærket frygte, at USA er blevet et samfund, som gør det muligt kun at høre det, man gider.

Er Amerika af denne grund blevet dummere? Snarere er verden måske blevet mere sammensat. Det kræver mere af borgerne at forstå, hvad der foregår. Måske derfor Trumps enkle budskaber går rent ind hos dem, der ikke orker at sætte sig ind i tingene.

Tara Westovers bog viser, at ægte viden ganske rigtigt er besværlig. Nuancer fremmer forståelsen, men ikke overblikket. Tilmed har hendes egen kamp for at blive et oplyst menneske haft store personlige omkostninger, som dog ikke får hende til at vakle i sin tro på, at det var det hele værd.

Men hendes bog viser noget mere, nemlig at sand indsigt ikke kun handler om at sætte sig ind i nye synspunkter, men også om at se menneskeligheden, kærligheden og humoren hos mennesker, man ideologisk ikke har respekt for. Hun er ikke kun den veluddannede, voksne Tara Westover, hun er også barn af sin familie – bare klogere på det, hun kommer fra. Som det hedder med erindringsbogens sidste ord: »Man kunne kalde dette selv mange ting. Forvandling. Metamorfose. Falskhed. Forræderi./ Jeg kalder det oplysning.«

Hvis litteraturen kan lære os om livet, er Tara Westovers bog et godt sted at begynde.

Tara Westover: ’Educated’. Penguin Random House, 385 sider, 11 Britiske Pund

Serie

Midtvejsvalg i USA 2018

Den 6. november stemmer de amerikanske vælgere til midtvejsvalgene til Kongressen. Meningsmålinger peger på et magtskifte i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne skal vinde 23 sæder fra Republikanerne for at opnå flertal. En Demokratisk sejr kan i de næste to år binde præsident Trump på hænder og fødder, og måske føre til en rigsretssag. 

Information dækker valgkampen gennem reportager fra de mest ihærdige Trump-modstandere i Californien til de vigtige svingstater Michigan og Florida.

Seneste artikler

 • Med to en halv uges forsinkelse kom den ’Blå Bølge’ i USA’s midtvejsvalg

  23. november 2018
  To uger efter det amerikanske midtvejsvalg foreligger det endelige resultat. Det illustrerer entydigt, at et klart flertal af de amerikanske vælgere ville give Trump og republikanerne en ordentlig lærestreg. Men intet tyder på, at præsidenten af den grund vil ændre kurs og forsøge at regere fra midten. Tv-kanaler og valganalytikere kritiseres for at have fejlfortolket resultatet på valgnatten
 • Omtælling i Florida kan indsnævre republikansk flertal i Senatet

  13. november 2018
  Næsten dødt løb ved Floridas valg af en senator og en guvernør udløste i weekenden en maskinomtælling af otte mio. stemmer. Det kan ende med en håndoptælling senere i denne uge
 • Demokraternes markante fremgang kan spænde ben for genvalget af præsident Trump i 2020

  8. november 2018
  Selv om den ’blå bølge’ udeblev ved tirsdagens midtvejsvalg, er demokraternes overtagelse af Repræsentanternes Hus, erobringen af flere strategisk vigtige guvernørposter og en rekordstor valgdeltagelse fra unge, kvinder og mindretal dårlige nyheder for Trump og republikanerne. Til præsidentvalget vil disse nye vælgere møde op i større antal
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her