Læsetid: 4 min.

De falske myter

Stærkt korrigerende fremstilling af Færøernes nyere historie
9. november 2018

I den Metzske familie varmede man sig i skribentens barndom ved grandonkel Abraham Metz’ gode navn og rygte. Dette havde onkel A bl.a. erhvervet i sine embedsår som kredslæge på Færøerne frem til 1915, da han så vendte tilbage til Danmark i nyt embede.

Hans status på øerne var og blev bemærkelsesværdig som den første og eneste danske embedsmand, sagde man, der behandlede færinger som sine ligemænd. Det er sikkert rigtigt, Onkel A, der døde i 1963 mæt af dage, var et usædvanligt godt menneske, herom ingen tvivl.

Charlotte Langkilde: ’Færøerne. En moderne nation fødes’.

Mere usikkert om han var ene om ordentligheden blandt de udstationerede danskere, hvoraf i hvert fald én, Carl Emil Dahlerup, amtmand i Thorshavn 1849-61, mere end nogen anden blev offer for myten om den onde danske øvrighed.
 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Maria Francisca Torrezão
  • Niels Duus Nielsen
Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Maria Francisca Torrezão og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Charlotte Langkilde's "Bedraget" er så spændende som nogen roman, så jeg tror gerne på, at "Færøerne. En moderne nation fødes" er mere end medrivende.

Men emnet, Færøerne .... jeg indrømmer blankt, at jeg i mange år håbede på det helt store oliefund i færøsk territorialfarvand, så de kunne og ville løsrive sig fra Rigsfællesskabet -
og vi således slap af med færøerne på en pæn og ordentlig måde.

Håbet var selvfølgelig særligt på fuldt blus, når Høgni Hoydal havde udtalt sig på TV.

Jeg havde da ikke regnet med at Metz var en del at kommentariatet indenfor deterministisk historieskrivning. Man forundrer sig over Georg Metz artikel af 9 november 2018.
Historie bygger på abstraktionsniveau, deduktion og kildekritik, mens kildematerialet gerne må være af absolut karakter. Som f.eks at danske nationalister deltager i den danske statsmagts forfølgelse af andre nationer i rigsfællesskabet. Denne fremgangsmåde har en rød tråd helt frem til vore dage.
Dette kunne lade sig gøre da samme Winther skrev en kritisk artikel om danske embedsmænd på Færøerne. Det utilgivelige her var, at redaktør, Winther skrev, at tobaksrullerne, som handelsforvalteren solgte var så tørre, at de kun kunne anvendes til at hænge danske myndighedspersoner i.
Metoderne er nøjagtig de samme, som den danske statsmagt har brugt imod
chefredaktør Klein. (Systematisk har de hele tiden prøvet på at ruinere ham, fordi han ikke var en del af systemet og opererede frit og uafhængigt.) Redaktør Klein blev af en inhabil dommer idømt 2 måneders fængsel for at trykke en anden navngiven persons ytringer. (Jvnfr. $ 77 i grundloven). Derudover har han måttet bøde med millionbeløb.
Fru Langkildes opgave er deterministisk og hun har derfor ikke forstået historievidenskabens emanciperende del. Når hun er ude I et svinkeærinde, at "frikende" sin egen oldefar, Dahlerup, så er hun ikke emanciperende, men ude I absolutismen. Og dét har intet med historievidenskab at gøre. Selvfølgelig må hun gerne samle det materiale, som verificerer hendes egne fordomme, fordi hun ikke ved at færinger både kan læse, skrive og endda tænke selvstændigt.
Problemet på Færøerne er den dag i dag, at ikke alle har procesret, hvor begge parter høres. Det bliver heller ikke anderledes fremover, hvis danske amatørhistorikere verificerer deres egne tanker, om oldefars rolle i imperiets sidste fjerne bastion. Uden at høre begge parters version fremstillet i historisk perspektiv.
Det har Metz så heller ikke forstået. Men at svine folk til på det groveste, havde jeg ikke regnet med fra Georg Metz.
På tysk er der noget som hedder "luftgeschäft", det er noget, som ikke er I virkeligheden.
Jeg må nok sige at både Metz og Langkilde rigtig har haft gang i luftgescäften.
Det var under Menas skandalen år 2001, at briter på danskernes og den Kongelige Danske Åndelige Udpost, Fróðskaparsetur Føroya (de kalder sig universitet), at briterne fik at vide:”Remember we are white people.”” Der skulle tilsniges en ulandisk standard, ligesom briterne har kørende i Asien, på Færøerne. Dette synes danskerne stadigvæk ikke at have forstået.

Páll Poulsen