Læsetid: 5 min.

Det, vi forfærdes over ved Donald Trump, var for 100 år siden normalt i amerikansk politik

Donald Trump har genopdaget en politisk tradition i USA, som vi troede, var forsvundet
»Alle sande amerikanere vil sige, som jeg siger ’America First’«, sagde den amerikanske præsident Warren G. Harding i 1920.

»Alle sande amerikanere vil sige, som jeg siger ’America First’«, sagde den amerikanske præsident Warren G. Harding i 1920.

The Granger Collection

16. november 2018

Donald Trumps »America First« lyder som et nyt og farligt slogan for USA. Han anerkender ikke USA’s historiske forpligtelser og alliancer, men vil genforhandle alle forhold og aftaler. Det lyder som den stærke mands løfte om, at vi er vej ind i en ny epoke.

»America First« – Trump siger det som en trussel.

Men »America First« er ikke noget nyt slogan og slet ikke et nyt fænomen i amerikansk politik. Donald Trumps doktrin for USA i det 21. århundrede griber tilbage til en opfattelse af landets position i verden og amerikanernes forhold til indvandrere, som var almindelig anerkendt i starten af det tyvende århundrede.

Det afdækker den amerikanske litteraturhistoriker Sarah Churchwell i sin tankevækkende nye bog Behold, America: A history of America First and The American Dream.

»America First« var ifølge Churchwell mottoet for fem på hinanden følgende amerikanske præsidenter i første halvdel af det tyvende århundrede. Det var så udbredt en politisk sandhed, at begge præsidentkandidater ved valget i 1916 brugte »America First« som slogan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Runa Lystlund
 • David Zennaro
 • Torben K L Jensen
 • Hans Aagaard
 • Poul Erik Riis
 • Kurt Nielsen
 • Thomas Olsen
Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund, David Zennaro, Torben K L Jensen, Hans Aagaard, Poul Erik Riis, Kurt Nielsen og Thomas Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

- hvilket blot biser, at Rumpf er en fossil-baby fra fortiden. Problemet med ham er, at han i modsætning til for 100 år siden, så har han adgang til kerne- og andre djævelske våben.
Det var vist Hermann Hesse der mente, at vi var på vej ind i en ny middelalder. Ganske vist en højteknologisk en, men dog en middelalder.
Progromerne og rottefængerne har vi allerede her i vesten.

Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Torben Skov, Espen Bøgh og Thomas Olsen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Idiotiske, politisk fastlagte internationale handelsaftaler har beskyttet den 1 %, således at uligheden er den samme som under The Gilded Age.....

De bedste økonomer, jurister, psykologer osv. arbejdede engang, både herhjemme og i USA, for at udvikle et velfærdssamfund. I dag arbejder de ene og alene for den 1 %.

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Espen Bøgh og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Den gode historiker og journalisten glemmer vist Monroe-doktrinen. Ganske vist udtryk for America First, men så sandelig også udtryk for et semi-globalt "engagement". Og begrænset til baggården.

Det såkaldte, amerikanske, globale engagement har hovedsageligt drejet sig om råstoffer/energi og militarisering.

Trump siger det samme som adskillige præsidenter før ham har sagt; også den nære forgænger, Barak Obama, hyldede den amerikanske exceptionalisme, som jo både udtrykker en aldeles vulgær nationalchauvenisme OG imperialisme. Trump kan bare ikke styre sig, ligesom enkelte af hans forgængere, men også dén model er brugbar på flere måder.

Amerikanerne får de præsidenter, the corporate America og the US security state i uskøn forening beslutter.

Berith Skovbo, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Jan Skovgaard Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Så det handler ikke så meget om Donald Trump eller Amerika First men mere om det er en arketypisk korrektion som viser der er noget galt vi skal undre os over og handle på, så gud kan blive menneske og mennesket kan se sig selv og gud sin skabelse som C. G. Jung mumlede noget om.

Jan Skovgaard Jensen

Det er ihvertfald noget nyt og spændende at se en præsident fra den 1. %. Det er dem vi giver en masse penge! Hans kejtede måde at være sammen med andre mennesker, selv han familie. Gud hjælpe mig om han ikke begynder at smide køkkenruller ud til Puerto Ricanerne. Han taler sit eget biggus dickus-nonsens, som Cæsar i Life of Brian. Det sidste er, at han belærer Californien om at rive blade sammen, hvis de vil undgå de forfærdelige brænde. Modstanderne prøver og prøver at finde løsninger for at kumme af med Trump, og de ende altid ud med at ville opstille en anden fra den 1 %. Måske vi skulle lade være med at give dem alle de penge.

Berith Skovbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar