Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En fortælling om kontrasten mellem Obamas og Trumps Amerika

I femte udgave af ’USA’s historie’ viderefører lektor Niels Bjerre-Poulsen professor Erling Bjøls brede fremstilling af landets historie fra kolonisternes møde med det oprindelige folk i 1600-tallet helt frem til fremkomsten af den første sorte og første reality-tv præsident
Niels Bjerre-Poulsen fortæller de seneste ti års amerikansk historie i nyt værk.

Niels Bjerre-Poulsen fortæller de seneste ti års amerikansk historie i nyt værk.

Damon Winter

Kultur
16. november 2018

Det er ikke en let opgave at skulle følge i fodsporet på dansk journalistiks og historieskrivnings »fyrtårn«, som David Rehling her i avisen kaldte professor emeritus Erling Bjøl i anledning af udgivelsen af hans tredje reviderede udgave af USA’s historie i 2002.

Ikke mindst, fordi fyrtårnet, født i 1918, stadig lever.

Men Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, viser sig at være den rette skribent til at overtage tjansen fra Erling Bjøl og trække trådene i USA’s historie hele vejen frem til sommeren 2018.

Herved får Amerika-interesserede i Danmark en bog, der omfatter USA’s historie lige fra de hvide kolonisters møde og konfrontation med »rødhuderne«, som man kaldte kontinentets oprindelige befolkning, dengang Bjøl satte sig til tasterne i 1980’erne, og helt frem til Trumps æra.

Det er en ordentligt bid. Akademiske historikere går sjældent i lag med så stor en udfordring. De koncentrerer sig om specifikke episoder eller begivenheder i et lands historie.

Styrken ved en så omfattende fremstilling af USA’s historie over fire århundreder er det overblik, læseren tilføres, og muligheden for at opdage sammenhænge, der aldrig bliver synlige i nyhedernes malstrøm.

Men det kræver en næsten umenneskelig disciplin at frasortere og veje den ene ting mod den anden. Hvad fremmer vores forståelse? Hvad er egentlig væsentligt at forstå? Hvorfor skal dette være med og hint til gengæld udelukkes? I så bred en fremstilling må historikeren foretage nogle valg, ligesom det hver dag gøres af journalist og redaktør.

Lektor Bjerre-Poulsen er god til øvelsen. I denne femte udgave af værket – Bjøl tilføjede tidligere nye kapitler om Bush-årene – dækker han de sidste ti år af USA’s historie. Det vil sige fra Barack Obamas fremkomst i 2007-08 til og med de første halvandet år af Donald Trumps stormomsuste præsidentskab.

Detaljer om Obamacare

Stilen er på en gang fortællende og refererende uden at subjektivisere for meget. Intetsteds lovpriser han noget eller forarges. Forfatteren er virkelig godt inde i stoffet. Selv når han skal forklare komplekse love som Obamas finansreform, kaldet Dodd-Frank, og sygeforsikringen Affordable Care Act (øgenavn: Obamacare), formår han i nogle få afsnit at trække det for fortællingen væsentlige frem.

Nogle steder går det måske lidt for hurtigt. De fleste har formentlig glemt Barack Obamas plan om at gøre Asien til hovedfokus for USA’s udenrigspolitik til dels på bekostning af Europa og Latinamerika. Bjerre Poulsen redegør for præmisserne, men undlader at berette, at planen stort set gik i vasken.

Han udelader også en væsentlig detalje i Højesterets berømte kendelse fra juni 2012, hvor et smalt flertal på fem mod fire afviste, at Obamacares påbud til alle borgere om at tegne en sygeforsikring skulle være i strid med forfatningen.

Det var en sejr for præsidenten og Det Demokratiske Parti og mest af alt for millioner af amerikanere uden sygeforsikring.

Med til historien hører, at et flertal på syv dommere ved samme lejlighed udtalte, at forbundsstaten ikke kan tvinge delstater til at udvide kredsen af borgere, der kvalificerer sig til den gratis sygesikring for fattige, Medicaid, ved at true med at tilbageholde føderale subsidier til programmet.

Sidstnævnte kendelse betød, at en lang række republikansk styrede delstater straffrit kunne afslå tilbuddet fra Obama-regeringen om at optage amerikanere, der lever lige over fattigdomsgrænsen, i Medicaid-programmet. Det betyder, at 16 delstater stadig ikke benytter dette tilbud, hvilket i 2018 berøver 2,2 mio. trængende muligheden for at få deres udgifter til sundhedspleje dækket.

En væsentlig detalje at få med.

Polarisering og politikerlede

Tilsvarende glider lektor Bjerre-Poulsen hen over penges korrumperende indflydelse på lovgivning og politikere i USA. Han nævner korrekt, at Kongressens anseelse er faldet brat siden 1960’erne, og at lovgivernes popularitet i dag ligger helt i bund.

Men det kan næppe kun henføres til en udbredt politikerlede. Washington, D.C., har rigtigt nok været ret dysfunktionel i kraft af en øget polarisering. Tværpartisk samarbejde i Kongressen er praktisk talt ensbetydende med en dødsdom ved det næste primærvalg, hvor partiaktivisterne foretrækker den »rene ideologiske vare«.

De store selskabers og brancheforeningers lobbyvirksomhed og kampagnebidrag – altså direkte indflydelse på udformning af lovgivning, som berører deres forretninger – hører til et af de mest forhadte fænomener blandt vælgerne. De fleste forstår, at republikanernes skattereform fra 2017 primært gavner de velstillede og selskaberne. Det er dem, der finansierer partiets valgkampagner.

Over de sidste 50 sider lykkes det forfatteren at levere en sammenhængende fortælling om de første halvandet år med Trump. Det er en bemærkelsesværdig bedrift, al den stund at præsidentens opførsel, tweets og politik skifter hver dag – nogle gange hver time – og efterlader hele verden forvirret og aldeles målløs.

Erling Bjøl og Niels Bjerre-Poulsen: ’USA’s historie’, 5. udgave, Gyldendal. 746 sider, 350 kroner.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her