Læsetid: 4 min.

Madonna med næsehorn

I mødet mellem billedkunstner Finn Winge Nielsen og forfatter Vagn Lundbye ser jeg deres fælles optagethed af magtens omslag i afmagt, fornuftens kapitulation til det irrationelle og det ofte tætte naboskab mellem grusomhed og ømhed
Portræt af Vagn Lundbye tegnet af Finn Winge Nielsen.

Portræt af Vagn Lundbye tegnet af Finn Winge Nielsen.

Geir Haukursson

23. november 2018

Forfatteren Vagn Lundbye, som døde i august 2016 i en alder af 82, ville, hvis han endnu havde levet, være fyldt 85 i går.

Denne halvrunde anledning ønsker jeg at benytte til at præsentere og kommentere det store, man fristes til sige magiske portræt, tegnet med blyant, som billedkunstneren Finn Winge Nielsen lavede af sin mangeårige ven, og som jeg første gang så, da jeg på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig havde den ære at åbne en soloudstilling, 2 x Lundbye – nemlig også slægtningen Johan Th. – hvori billedet var tildelt en hædersplacering.

Den aldrende forfatter står med nøgen overkrop med sit mindste barn på armen. Foran dem står en søn og kigger ud af billedet til venstre. De er sammen og alligevel ikke sammen. Der er midt i familieopstillingen en art fremmedhed og fjernhed.

Jeg læser uvægerlig det faktum ind i billedet, at den modne mand snart skulle forlade børnene. Hans blik udstråler nok ro, men også en heroisk tilkæmpet bestemthed. Jeg kommer til at tænke på den hårdhed, hvormed han kunne ytre sin bistre skepsis mod den vesterlandske kultur og hele civilisation og mod alle de magthavermænd, der har båret den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu