Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

’Rytteriets Jul’ kan samle mor og datter om jule-tv’et – selv med 3.000 kilometer imellem sig

63-årige Elna Søndergaard og datter griner af mange af de samme ting i ’Rytteriets Jul’. Men adventskalenderen giver også anledning til refleksion
Nanna Søndergaard Larsen og hendes mor, Elna, griner af mange af de samme ting i ’Rytteriets Jul’

Nanna Søndergaard Larsen og hendes mor, Elna, griner af mange af de samme ting i ’Rytteriets Jul’

DR Presse

Kultur
30. november 2018

Min mor drejer computeren med det indbyggede kamera, så jeg kan se udsigten over Ulkebugten ved Sisimiut. På den anden side af vandet er Præstefjeldet dækket af et tyndt lag sne, skyerne hænger mørke og blå over det spejlblanke hav.

Det er lidt af et kunststykke at skulle se en julekalender med ens mor, når hun er mere end 3.000 kilometer væk, men ved hjælp af Skype og noget skærmdeling lykkes det alligevel.

Elna Søndergaard, 63 år og fysioterapeut, så DR2’s satiriske voksenjulekalender Rytteriets Jul, da den blev sendt første gang i 2016. Jeg har aldrig set den.

Første afsnit starter med, at Bodil Jørgensen toner frem på skærmen som en mismodig præst, der forsøger at tale kristendom til en dansk offentlighed, som hun formoder er fuldstændig ligeglade med kristendommen. Min mor elsker Bodil Jørgensen.

»Hun er en sej kvinde,« siger Elna »der spiller nogle seje roller.«

Alene sammen med andre

Den indledende prædiken, der som en rød tråd skyder alle fire afsnit i gang, sætter også tonen for, hvad det er, vi skal til at se: et blik på julen, der er præget af skepsis og desillusion. Der er en kontrast mellem seerens formodede julehygge og de mislykkedes forsøg på hyggeligt samvær, som Rasmus Botoft og Martin Buch opstiller i kalenderens korte sketchformat, hvor vi møder både nye og gamle karakterer fra Rytteriets univers, nu alle samlet i det samme hus med en (u)hyggelig fortæller i skikkelse af Nis Bank-Mikkelsen.

Elna og jeg griner af mange af de samme ting, men måske især de kvindelige karakterer. For eksempel de midaldrende kvinder Else og Tulle, der smådyster i idealet om det gode liv med brandmandssex, sprøjteorgasmer og fordrukne ægtemænd. Og så selvfølgelig Bodil Jørgensen som en bitter mor, der ringer til sin datter Trine (som Lisbeth Wulff lægger stemme til), altid på et dårligt tidspunkt, for så at starte et mindre skænderi.

I første afsnit har hun for eksempel taget kontakt til den nye kæreste – der i øvrigt er alt for pæn til Trine, og skulle hun ikke hellere date en anden? – på Facebook.

»Er det derfor, vi ikke er venner på Facebook?« spørger Elna.

Julekalenderens styrke ligger i balanceringen af dens udstilling af julens konventioner – karakterernes julekort til hinanden, der bliver mere og mere absurde; juleønsker om evig fred på jord, som Ole forlanger fra sit julegaveindpakkede skjul under træet; det vanvittige overforbrug af mad og alkohol – og så de noget åbenlyse og banalt dybsindige pointer, som især seriens fortæller kommer med i passager, hvor han henvender sig direkte til kameraet.

Rytteriets absurde ridt gennem julen ender med, at alle karaktererne sidder mere eller mindre alene, på trods af at de befinder sig i det samme hus.

»Det handler også om, at man kan være alene, selv når man er sammen med andre,« siger Elna.

Sådan er julen også. Elna og jeg er også både sammen og alene, 3.000 kilometer fra hinanden, men samlet om jule-tv’et.

’Rytteriets Jul’. Instruktør: Peter Harton. Forfattere: Lisbeth Wulff, Martin Buch og Rasmus Botoft. Hver søndag indtil jul kl. 21.30 på DR2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her