Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Sørine Gotfredsens nye bog kan med fordel læses med øjnene himmelvendt

Gotfredsen spiller på hele forkyndelsesinstrumentets register i sin nye bog, hvor hun forsøger at hive tørklædet af de danskere, der tror forkert
Gotfredsen spiller på hele forkyndelsesinstrumentets register i sin nye bog, hvor hun forsøger at hive tørklædet af de danskere, der tror forkert

Thomas Lekfeldt

Kultur
30. november 2018

Et kort øjeblik synes Sørine Gotfredsen i sin nye bog: Tolv tiltaler – en noget aggressiv titel – at fremstille Gud som et allegorisk anliggende, symbolet på det, vi ikke forstår: universets førfortid, liv andre steder …

Men nej, tro mod skabelsesberetningen og Der Grosse Macher er Sørine Gotfredsen konkret missionsk i synd og frelsen, som kun tildeles ovenfra; konkret i politiske konklusioner uddraget af troen og den fædrelandskærlighed, som forfatteren uløseligt binder til dansk kristendoms uafviselighed. Den velskrivende pastor giver ikke ved dørene og vil ikke have flere muslimer ind, disse kristendomsfremmede iklædt uhøfligt (sic.) tørklæde. Det er dér, vi er.

Tankegangen minder trods Gotfredsens civiliserede facon om det tidlige 1900-tals danske præsters modvilje mod de østjøder, der efter de nationalt nidkæres mening dominerende slog sig ned og truede fædrelandskulturen.

Sørine Gotfredsen: ’Tolv tiltaler’.

I den forstand er det ikke just historieudsynet, der tynger Sørine Gotfredsen i disse tolv tekster der præsenteres som ikkeprædikener. Uden at rovgæste danske kirker kan denne skribent sandt for dyden ikke se forskel på det meste i bogen og ligesindede tiltaler fra landets prædikestole.

Gotfredsen spiller på hele forkyndelsesinstrumentets register. Det sker, som så ofte i denne særlige tautologiske jævntrækkerlogik, uden at en ellers hævdet underliggende stringent erkendelse får anden substans end stilartens.

Souffléen skvatter sammen, når man hiver Vorherre ud af recepten.

Og det går jo ikke, for så gør man sig til Vorherre, og så er fanden løs. Ikke nemt at argumentere mod visheden om et mysterium kaldet gud, der rigeligt anvendes til at forklare alle gåderne, samfundets dårligdomme og menneskers vankundige færden.

Men hvad nu, hvis Vorherre ligesom månens bagside er lavet af grøn ost?

At tvivle er ikke direkte galt, skriver Gotfredsen, men ikke for meget, for så bliver det i forkynderens verbale idræt til fortvivlelse. Hvis man nu hævder, at man i egen tvivl om berettigelsen af troens indflydelse ikke selv er fortvivlet, har man tabt på forhånd.

Siden barndommen har skribenten undret sig over forargelsen over den vantro Thomas, hvis tvivl og krav om evidens er al god videnskabs og fornufts grundlag. Uden afgrundsdyb tvivl, uden skepsis eller afvisning af en hvilken som helst påstand om regnbuens farver, mosekonens bryg, Jesu vandring på vand, jomfrufødsler, sjælevandring og Vorherre i himlen, ingen erkendelse, og der ville, tvivlen foruden, for nu at sige det bramfrit, være skidekoldt i Sørine Gotfredsens kirke og meget mørkt. Man kan ikke bare sætte skel mellem det åndelige – dvs. troen – og tankens nøgternhed, der på vilkår bør forveksles med fortvivlelse.

»Vi vokser allermest ved at ære den guddommelige myndighed.« Hvem siger dét? Vokser vi andre så nedad?

Georg Brandes var en af dem, der frabad sig troens direktiv. For dette får han ikke tak af Sørine Gotfredsen, men beskyldes for at påtage sig guddommeligheden, skønt den store kritiker mildest talt skrev noget andet.

Tak får derimod Søren Kierkegaard, forfatterens ledestjerne – bl.a. for følgende: »Mennesket er Ånd. Men hvad er Ånd? Ånd er Selvet. Men hvad er Selvet? Selvet er et Forhold, der forholder sig til sig selv, eller er det i Forholdet, at Forholdet forholder sig til sig selv. Selvet er ikke Forholdet, men at Forholdet forholder sig til sig selv«.

Niels Birger Wamberg skriver i essaysamlingen: Mens tid er (2015): »Der er ingen tanke under solen, der undgik den skæbne at blive genstand for hans pernittengryneri«. Hin Kierkegaard, som Wamberg tilføjer, der »livet ud martredes af at have fået sin egen begavelse på hjernen«.

Et og andet martrer også Sørine Gotfredsen, der bestandigt besværger sin omverden og i sidste ende måler fænomener og tidens ånd efter egen katekismus.

Hun beklager, at folk i stedet for at mene noget nu tænker. Det er jo rigtigt, at anglicismen fra I think har udfordret (!) ’mene’ og ’synes’. Men skaden sker vel først, når det, der ’menes’ og ’synes’ og nu tænkes, er noget vås, og de, der tænker så meget har magt til at realisere det.

Sørine Gotfredsen refererer et andet orakel i Søren Krarups gestalt: Vi kan ikke diskutere dansk identitet, da den er os givet. Vi er af Vorherre og fædrelandet sat i vor uforanderlighed. Sådan noget holder jo ikke i byretten. Hver søndag står kvinden Sørine Gotfredsen på sin prædikestol i Valby, hvilket ikke var med i fædrelandsselvforståelsen for blot 70 år siden. Antisemitismen var før i tiden en del af den danske identitet, kvinderne gik med tørklæde og holdt bøtte i forsamlinger. Nu vil Gotfredsen hive tørklædet af andre danskere, der igen tror forkert.

Hver tråd i den store fælles trædemølle ændrer nationers selvsagt menneskeskabte identitet. Sørine Gotfredsen flasher flittigt sin litterære dannelse, hvor man selv kan læse, hvordan den slags går for sig.

Tingene må jo gerne hænge lidt sammen.

Således lød denne anmelders tiltale af en bog, som kun kan læses fordelagtigt med øjet himmelvendt.

Sørine Gotfredsen: ’Tolv tiltaler’. Kristeligt Dagblads Forlag, 191 sider, 190 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Ljungberg

Jeg tror Gotfredsen skriver så meget for at holde fast i og på sig selv. Jeg tror hun er sød og klog...og lidt desperat. Jeg tror hun er seriøst i tvivl, men besværger sin tvivl.

Henrik Ljungberg

Torben K L Jensen

Hvad udad tabes - skal indad vindes.
Søren Kierkegaard.

Torben K L Jensen

Regine Olsen.

Inden længe - og her drejer det sig ikke om uger eller måneder, men nok snarere om dage og timer - så vil Sørgelige Sørine springe badut i Deadline (og Aftenshowet med), hvor hendes tekst vil blive udlagt af såvel studieværten som en dertil indrettet teolog. For studieværten er det en bunden opgave, at tale pænt til Sørgelige Sørine.
Bogen skal nok finde vej ud under mange juletræer, borgerskabet af DF-aftapning er jo vilde med hendes national-konservative anskuelser.

Søren Dahl, John Liebach, Mikkel Kristensen, Vibeke Hansen, Fam. Tejsner, Karsten Aaen, Ole Frank, Mogens Holme, Kirsten Lindemark, Niels Duus Nielsen, Erik Fuglsang, Hanne Ribens, Hans Larsen, Kjeld Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Nice one at lade Georg Metz anmelde Sørine Gotfredsen - det kan der kun komme tidsspilde ud af...

Birgitte Mulvad

Nice one at lade Georg Metz anmelde Sørine Gotfredsen - smilet kommer helt fra maven - endnu engang har jeg brugt tiden rigtig godt!

Aske Hennelund Nielsen, Johanna Haas, Birgitte Johansen, Diego Krogstrup, Olaf Tehrani, Bell Wigelsen Bruun, Mads Berg, John Liebach, Hanne Ribens, Fam. Tejsner, lars helde, Ole Frank, Ole Meyer, Torben Siersbæk, Kirsten Lindemark, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Arne Lund, Katrine Damm, Carsten Wienholtz og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Er det ikke i bund og grund ligegyldigt hvad Sørine Gotfredsen mener? I don't care!

Torben Skov, John Liebach, Anders Skot-Hansen, Fam. Tejsner, Karsten Aaen, Ole Frank, Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Hvem skulle ellers anmelde Sørine's nye bog
Dansk Samling?

Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Torben Skov, Bell Wigelsen Bruun, Ole Frank, Niels Duus Nielsen og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar

Åh ja, den allestedsnærværende(!) Sørine Gotfredsen.

Et er at kvinden mener, synes, skriver og tænker, eller måske ikke tænker, for der er åbenbart noget i vejen med at tænke sig om, overraskende for mig..., men hvis den gode fru Godtfredsen i det mindste ville vise en smule ydmyghed og kunne undlade at udtale sine meninger og holdniger, som om de er eviggyldige sandheder, og bare sige: jeg mener, jeg synes... jeg tror, går vel også, konen er jo præst... (tænker kan hun jo så lade vær med)

Birgitte Johansen, Jesper Valgreen, Fam. Tejsner, Karsten Aaen, Ole Frank, Mogens Holme og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

*Et er at kvinden mener, synes, skriver og tænker, eller måske ikke tænker, for der er åbenbart noget i vejen med at tænke sig om, overraskende for mig..., hvad hun gør, men hvis...

Sørine er en klog og tænksom kone. Dem kunne vi godt bruge nogle flere af især i disse spalter.

Jørn Andersen, Hans Aagaard og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Jeg har svært ved at tage stærk troende mennesker særligt alvorligt. Uanset hvilken religion de så end kaster sig i næsegrus for.

Men lad dog de troende slås indbyrdes og rakke modpartens religion ned; Bare det ikke går ud over udenforstående.

Diego Krogstrup, Kjeld Jensen, John Liebach, Fam. Tejsner, Karsten Aaen, Rolf Andersen, Hans Larsen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

I sandhed et "fromt" ønske, Carsten Hansen.
Problemet er, at det plejer at gå ud over udenforstående....

Birgitte Johansen, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Kjeld Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen og Ole Meyer anbefalede denne kommentar

Torben Siersbæk.

I så fald må de ramte tage afstand og fordømme islamister og fundamentalistiske kristne og alle andre galninge.
Her har mange ultra-humanister jo ellers travlt med at forsvare religiøse tossers gøren og laden.

Torben Skov, Kjeld Jensen, Karsten Aaen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Nice one - fordi vi alle på forhånd ved, hvad Metz vil sige om Sørine. Det er lidt lissom når diverse medier sætter forfatterens bedste ven til at anmelde et værk, eller bedre endnu anmelder en af deres egne medarbejderes udgydelser. Bare omvendt, forstås.
Vi har jo til hudløshed hørt Metz' mening om feks kristendom og nationalkonservative, ikke sandt. At han har en skarp pen, som til stadighed kan finde på at turnere de samme vinkler med nye formuleringer, gør jo ikke den store forskel - der sker ikke meget nyt - og i nærværende tilfælde må man som læser spørge Information, hvorvidt man var interesseret i en egentlig anmeldelse af bogen, når man kastede den i retning af onkel Georg?
Man overraskes kun af en ting: hvordan i alverden kunne Metz glemme at referere til Foghs kreative bogføring? Jeg føler mig snydt!

Nanna Kinch, Hans Aagaard og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Det er, ikke overraskende, en dum og indskrænket "anmeldelse" Metz leverer af Sørine Gotfredsens bog. Herregud, prøv dog at være lidt mindre indskrænket ...

Birger Bartholomæussen

Sørine skriver for at kunne læse hvad hun tror, mener og tænker. I modsætning til Søren Pind, der kun gjorde det på FB, for efter en 3 - 4 gennemlæsninger at finde ud af, at det alligevel ikke var det han mente, skriver Sørine hele bøger. Så ingen orker at finde ud af, hvad hun mener, tror eller tænker. Og forhåbentlig langt mindre hende selv. For det hun skriver kan hun da hverken mene, tro eller tænke for alvor?
Ups - jeg glemte helt, hun hverken mener, tror eller tænker. Hun VED!
Godt vi har Metz til at hudflette den slags tåkrummende meningsløse, utrolige og tankeløse studerkammervrøvl.

Birgitte Johansen, Torben Skov, Michael Christensen, Hanne Ribens, Carsten Wienholtz og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Kulturkamp for fulde røvballegardiner og America first

I 1951 lancerede kulturkoryfæerne Alice O'Frederiks og Henning Karmark det filmiske mesterværk 'Fodboldpræsten' med Jørgen Reenberg og Grethe Thordal i hovedrollerne som den unge friske sognehyrde og hans yndige gravide viv.

Nu må tiden vel også snart være inde til, at Adam Price lancerer en opdateret udgave af værket i form af en TV-føljeton med fodboldpræsten Sørine Gotfredsen i titelrollen, hvis vi skal komme videre end vi allerede er med Holly- og Bollywood-kampagnen #MeToo, før russerne og kineserne overhaler os kulturelt og økonomisk på denne globale medieplatform i cyberspace ... ;o/

Jeps fru Preisler, det kan kun gå for langsomt med denne nye serie med Sørine Gotfredsen, tidligere sportsjournalist, som udtalte: nu er fodbold jo krig, og det skal kvinder og pigebørn bare blande sig udenom.

Nogle pigebørn, som nærværende medie talte med, syntes så, at folk der mente det bare skulle ta' at tie stille. For de spillede fodbold, fordi det havde de lyst til.
Lev med det.

NB: Poul Nesgaard har fået lov til at lave en julekalender på P1 - vil den komme til at køre til og med den 24.? Eller må den - nødvendigvis - sløjfes af kvalitetsmæssige hensyn?

Som ikke-fan af hverken Sørine Godtfredsen eller Georg Metz, men fan af et mere nuancerede mennesker, vil jeg mene at sætte Metz til at anmelde Godtfredsen er det samme som at sætte ræven til at vogte høns.

Det giver ikke den store mening .

Faktisk skulle der have stået "både og " i stedet for "hverken eller", men jeg tror I forstår hvad der menes .

;-)

Birgitte Johansen

Georg Metz; af hjertet tak!

Levebrøds religiøs!

Charlotte Thomsen

Det ville være en stor fordel, hvis anmeldelsen var til at forstå, Georg Metz. Mange af dine sætninger er SÅ kunstige, at man helt mister tråden. Hvem skriver du til eller for? Ikke mig