Læsetid: 6 min.

Ubestikkelige Agnes Henningsen

Det er noget sludder, hvis man hævder, at Agnes Henningsen kan bruges som rollemodel for nutidens unge piger. Hun skal læses i sin historiske kontekst, men gør man det, bliver hun til gengæld en indtagende og humoristisk rejsekammerat
Agnes Henningsen var ligefrem, altid ærlig, men set med nutidens øjne går hun med intet mindre end lidenskabelig selvopofrelse patriarkatets ærinde.

Agnes Henningsen var ligefrem, altid ærlig, men set med nutidens øjne går hun med intet mindre end lidenskabelig selvopofrelse patriarkatets ærinde.

Ritzau/Scanpix

30. november 2018

Så fyldte hun 150 år, den gamle dame. Født den 18. november 1868.

På Lundsgård gods uden for Kerteminde, hvor Agnes Henningsen voksede op, blev der i den anledning afholdt en tredages Agnes Henningsen Festival, og Gyldendal har genudgivet de to første bind af hendes erindringer: Let gang på jorden og Letsindighedens pris. De øvrige fire følger.

Ikke overraskende har vægten i dagens anledning ligget på Agnes Henningsens aktualitet: Hendes frigjorthed, hendes erotiske sanselighed, hendes mod til at stå frem og stå ved sine meninger. I disse #MeToo tider er hun blevet fremhævet som et forbillede på, hvad kvinder kan tillade sig og har ret til at tillade sig.

Det er da også en vigtig side af Agnes Henningsen. Lige fra hun er en lille pige, vil hun have sin vilje, hvis hun mener, noget er forkert, hendes retfærdighedssans er ubestikkelig. I en scene skildrer hun, hvordan hun får en endefuld af sin far og reagerer ved at håne ham for, at han ikke slår hårdt nok. Faren slår hårdere, men Agnes fortsætter stædigt med at hævde, at han slet ikke kan slå, så det gør ondt. Fra hun er barn, tør hun holde på sit.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Clausen
  • Oluf Husted
Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for den velkomponerede artikel, der beskriver Agnes Henningsens aktualitet, som de tre festivaldages tema drejede sig om.

Jeg havde mulighed for at deltage fredag og takker Lundsgaard Gods og Karen Syberg for oplevelserne.