Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Verdensherskeren Zlatan kæler for caffe latte-segmentet og tæver løs på politisk korrekthed

Ny og lækker kaffebordsbog om fodboldkosmopolitten Zlatan Ibrahimovic rammer lige ned i den bløde, hvide mands fascination af røvhuller, der giver fingeren til jantelov og politisk konsensus
Ny og lækker kaffebordsbog om fodboldkosmopolitten Zlatan Ibrahimovic rammer lige ned i den bløde, hvide mands fascination af røvhuller, der giver fingeren til jantelov og politisk konsensus

Ritzau Scanpix

Kultur
9. november 2018

Før var han bare Zlatan. Nu er han fodbold. Den nye bog, fortalt af Zlatan og spøgelsesskrevet af Mats Olsson, hedder Jeg er fodbold. Intet mindre.

»Hvis han synes, Frankrig er sådan et lorteland, så kan han bare rejse. Sådan. Så enkelt er det«, gjorde stifteren af det højrepopulistiske Front National, Jean-Marie Le Pen, det klart.

Det var søndag den 15. marts 2015. Zlatan Ibrahimovic spillede for Paris Saint-Germain og var på vej til omklædning tværs gennem spillertunnellen. Der var mismod og aggression i luften. Hans hold havde lige tabt 2-3 til Bordeaux i den franske Liegue 1. Zlatan var stiktosset. Trøjeløs og høj som et truende fyrtårn føg ukvemsordene.

»Sikke dog nogle lortedomme,« råbte han på engelsk, mens holdkammeraterne trissede forbi ham. »Jeg har aldrig set noget lignende i 15 år.«

Og så sagde han det.

»I er et lorteland. I har slet ikke fortjent Paris Saint-Germain«.

Resten af søndagen og mandagen efter den famøse kamp havde videoen med Zlatans impulsive unoder cirkuleret verden over i både den etablerede presse og på de sociale medier. Det var tid til brandslukning. Zlatan skrev på sin Twitter-profil:

»Angående mine kommentarer efter kampen i aftes: De var ikke rettet mod Frankrig eller det franske folk. Jeg talte om fodbold. Jeg tabte kampen, det accepterer jeg, men kan ikke acceptere, når dommeren ikke følger reglerne. Det er ikke første gang, og jeg er så træt af det. Mine dybfølte undskyldninger til dem, der må have følt sig trådt på eller tog det på den forkerte måde.«

Det var hverken første eller sidste gang, at Zlatan på sin helt egen facon slog fast, at respekt er godt, men selvrespekt er endnu bedre. De dumme franskmænd kunne jo bare tage det på den rigtige måde – Zlatans måde.

Indbegrebet af moderne fodbold

Karrieren begynder i Malmø FF, hvor Zlatan spiller fra 1991 til 2001. I Jeg er fodbold fortæller han om træneren, Roland Andersson:

»Det var Roland Andersson, som troede på mig, da ingen andre gjorde det. Det var ham, som åbnede døren og sagde: ’Zlatan, kom herind, nu er det op til dig at vise, hvad du står for’ (...) Men jeg tænkte, at det her er min chance, jeg er nødt til at tage den, jeg får aldrig sådan en chance igen ... Så jeg gik ind til det med respekt – eller vi kan måske sige, at jeg havde 20 procent respekt og 80 procent ingen respekt.«

Han er kvintessensen af moderne, overnational fodbold. Bosnisk far og kroatisk mor. Han flagrer fra hold til hold, land til land.

Debut i Allsvenskan for Malmø FF i 1999. Solgt til Ajax Amsterdam i 2001 for 85 millioner. Videre til Juventus i 2004, hvor han spillede to sæsoner. I 2006 var det Inters tur, hvor ’Ibra’ vandt milanesernes hjerter øjeblikkeligt ved at proklamere, at han altid havde været Inter-fan. Frem til 2009 scorede Zlatan 57 mål i 88 ligakampe. Tiden i Barcelona under ’Pep’ Guardiola var ikke nogen succes, så allerede i 2010 lånte catalonierne den svenske forward ud til AC Milan, som købte ham året efter, i 2011. I sæsonen 2011-12 nettede han 28 gange i 32 Serie A-opgør.

I sommeren 2012 lander Zlatan i Paris Saint-Germain. Dengang var han verdens dyreste fodboldspiller. 2016 går turen til Manchester United, hvor han er skadet i lange perioder, og i 2018 køber endelig LA Galaxy ham.

Den flamboyante historik blev dramatiseret i bogform i David Lagercrantz’ Jeg er Zlatan Ibrahimovic. Siden kom det frem, at store dele af det biografiske materiale var selvopfundet og citaterne fiktive, for som Lagercrantz sagde:

»Hvis jeg havde citeret Zlatan korrekt, så ville bogen have været glemt for længe siden.«

Arrogant og stodderagtigt, nøjagtig som Zlatan selv og den bad boy-ideologi, der klæber til bløde, hvide middelklassemænds betagelse af Nordens bedste fodboldspiller. Her var, skrev Lars Trier Mogensen i Føljeton i juni 2016, historien om den grimme ælling, den ædle vilde og det store røvhul i ét. Zlatan er lige til at knuselske på en beskidt og samtidig ironiseret måde. Han klarer sig ud af flygtningestrømmens krigstraumer. Han er »den ædle, ufordærvede vildmand«, og han er den aggressive alfahan, »som hellere vil banke andre gule og blå end rette ind efter den svenske Folkhem-feminisme«, anførte Trier Mogensen.

Først fik vi Zlatans rå virkelighed omskrevet til fiktion med venner og fjender i biografien Jeg er Zlatan. Lagercrantz kapitaliserede på det forhold, at skurken altid er den bedste historie, og hvis skurken ikke findes, må han opfindes.

I Jeg er fodbold skrues der på én gang op for det stodderagtige og det grafiske. Den balancerer stadig kælent på kanten mellem social konstruktion og dokumentar. Men sjældent har en fodboldbog været så lækker, helt ud i typografien, billedopsætningen og de flot illustrerede statistikker over antal scoringer, vristskud, hælspark, frisparksmål, gule kort, røde kort og meget mere, og sjældent har en fodboldbog kælet så meget for sit caffe latte-segment.

Jeg er fodbold er lige præcis en liga federe end min egen barndoms bøger om, hvor fedt det var at træne ligesom Allan Simonsen og Henning Jensen, til nutidens endimensionale studier i Cristiano Ronaldos designede øjenbryn og velpudsede sixpack.

Vidste du for eksempel, at Zlatan har scoret 347 mål med højre fod, 77 med venstre, 54 med hovedet og fem med brystet? Og at langt de fleste scoringer skete i det sidste kvarter af kampene?

For fodboldpassionerede nikkedukker og zlatanister, der længes efter krigere og stoddere og lammetæv til politisk og social konsensus, er Jeg er fodbold den perfekte julegave.

Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson: Jeg er fodbold, Oversat af Ninna Brenøe 384 sider, 350 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her