Læsetid: 5 min.

’A Star is Born’ er forelskelse som stadionkoncert

Grundskabelonen i filmhistoriens håndfuld af ’A Star Is Born’-versioner fortæller os, at manden kan løfte kvinden op på sit niveau, men at kvinden på tragisk vis ikke kan gøre det samme tilbage. I Bradley Coopers monsterlækre udgave med en genial Lady Gaga er forelskelsen mere troværdig end nogensinde før, mens nedturen kræver lidt spøjse krumspring for at få til at give mening
Grundskabelonen i filmhistoriens håndfuld af  ’A Star Is Born’-versioner fortæller os, at manden kan løfte kvinden op på sit niveau, men at kvinden på tragisk vis ikke kan gøre det samme tilbage. I Bradley Coopers monsterlækre udgave med en genial Lady Gaga er forelskelsen mere troværdig end nogensinde før, mens nedturen kræver lidt spøjse krumspring for at få til at give mening

CAP/MFS

6. december 2018

Alkoholiseret superstjerne møder ungt talent. Superstjerne forelsker sig i talentet, talentet forelsker sig i superstjernen. Hun bliver med hans hjælp selv en stjerne, og en dag er hun større end ham. Så tager hans misbrug til, han ydmyger hende offentligt og ofrer sig så til sidst, så hun kan forblive på toppen.

Det er en klassisk, men også en ret spøjs grundhistorie om tragisk kønsdynamik, der er gang i, i A Star Is Born – en af Hollywoods hyppigt genfortolkede historier.

Den oprindelige film fra 1937, med Janet Gaynor og Fredric March i hovedrollerne, foregik i Hollywood. De efterfølgende versioner med Judy Garland og James Mason i 1950’erne og i 1980’erne med Barbara Streisand og Kris Kristoffersen var henlagt til musikindustrien.

Alle tematiserer ulighed kontra jævnbyrdighed i kunsten og i kærligheden. Af samme grund er det Hollywoods foretrukne epos om storhed og fald i sin egen fortryllende og fortærende underholdningsindustri. I den er også en bestemt fortælling om køn og maskulin stolthed: Manden kan løfte kvinden op på sit niveau, men kvinden kan på tragisk vis ikke gøre det samme tilbage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer