Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ud af boksen og ind igen

Storm P. tyvstjal detektiven Sherlock Holmes og gjorde ham til sin egen figur i en tegneserie, som nu – god nyhed for feinschmeckere – udgives for første gang
Kultur
7. december 2018

Sherlock Holmes var engang på Skagen. Et spøgelse var set i gaderne, hvorfor Holmes begyndte at måle dem op med sit målebånd. En anden gang tog han til Paris, fordi han vidste, at hans dødsfjende, professor Moriarty deltog i en kongres for overfrakketyve der. Og så var der dengang, han bare ved at undersøge svederemmen i en sort hat kunne regne ud, at ejeren hed Jokumsen, spillede kegler og ikke kunne lide havresuppe.

Det var ikke den skotske forfatter Conan Doyles Sherlock Holmes, det var Robert Storm Petersens. Storm P. var så vild med den britiske detektiv fra Baker Street, at det inspirerede ham til en tegneserie. Han huggede simpelthen figuren, tog sig store friheder og gjorde ham til sin egen version. Det var i 1910-11, at Ekstrabladet bragte serien, der består af 27 afsnit, nogle toetagers striber. Til glæde for fans og feinschmeckere er de nu blevet udgivet for første gang siden af forlaget Fahrenheit.

Palle Schantz Lauridsen: ’Storm og Sherlock’.

Palle Schantz Lauridsen: ’Storm og Sherlock’.

At ’tænke ud af boksen’ er et udtryk, der længe har floreret som noget ønskværdigt i kreative kredse, hvilket i høj grad var, hvad Storm P. gjorde, og således gik det til, at den London-baserede Sherlock Holmes kunne dukke op på Skagen. Storm P. tænkte ham ud af hans vante omgivelser og ind i andre. Han tænkte ham ind i sine egne tegneserieruder.

Samtidig gjorde han tykt nar ad Holmes’ videnskabelige metode, der da også var absurd på grænsen til det overnaturlige. Det, kombineret med Storm P.’s larmende underfundighed og gakkede ideer, gav en stor, særlig satire, på én gang respektløs og fuld af beundring for forlægget.

Storm rabler løs i tekster, der fylder lige så meget som tegningerne. Han har en fest og kan ikke være alvorlig to sætninger ad gangen. Det hele går op i en højere treenighed.

Det var aldrig gået i dag, hvor producenterne vogter nidkært over deres rettigheder. Hvis nogen vover at gengive Anders And, står Disney parat med den store kanon, et sagsanlæg. Sådan var det ikke helt dengang i 1910-11. Heldigvis, for danskeren og briten er to absurditetsgeneratorer, der klæ’r hinanden. Dog forlangte Conan Doyles efterlevende søn på et langt senere tidspunkt, 1947, en økonomisk kompensation fra Politikens Hus og fik den. (Han mente, at satiren kunne have en skadelig indvirkning på bøgernes anseelse).

Derefter tillod Storm P. sig at lade Holmes dukke op lejlighedsvis i nogle af sine mange senere tegninger. Kærlighedsforholdet var nemlig livslangt. Når Storm P. rigtig skulle slappe af og nyde livet, satte han sig til rette i sin lænestol med en god pibe tobak, en stor whisky og en af krimierne om den første og største detektiv blandt fiktive ligemænd. Storm P. blev også præsident for et dansk Sherlock Holmes-selskab. Ifølge Palle Schantz Lauridsens fyldige og fyldestgørende forord kunne han alle fortællingerne næsten udenad.

Forlaget har valgt at være politisk ukorrekt. På Storm P.’s tid kaldte man en neger for en neger, og i striberne optræder blandt andet en kannibal, der i Tyskland har ædt en sognefoged og to malkepiger. Så nu risikerer forlaget nok at få hele Sverige på nakken. Deroppe valgte man at gøre Pippi Langstrømpes far til sydhavskonge i stedet for negerkonge, og Astrid Lindgren fortrød, at hun havde brugt udtrykket. Storm P. kan ikke nå at fortryde noget.

Hans humor kan man imidlertid ikke antaste. Den er fortsat enestående. Skal man nævne en arvtager til alle snurrepiberierne, trænger kun ét navn sig på: Jesper Klein.

Palle Schantz Lauridsen: ’Storm og Sherlock’, Fahrenheit, 64 sider, 199 kroner

Vinterbøger 2018: Dystopisk litteratur

Magasinet Vinterbøger sætter fokus på de dystopiske romaner, der skildrer hvordan vi nærmer os et apokalyptisk nulpunkt, hvor den miljømæssige krise og kampen om råstoffer truer med komplet kollaps. Læs om den historiske baggrund for dystopien og om, hvorfor genren igen er relevant – for både børn, unge og voksne. Magasinet udkommer i sin helhed den 7. december 2018.

Andre artikler i dette tillæg

 • Her er de bedste bøger i 2018 – ifølge kritikerne

  7. december 2018
  Hvilke romaner, digtsamlinger, fagbøger og ungdomsbøger har været de ypperligste i 2018? Her er kritikernes favoritter
 • Tysk forfatter: Man kan ikke engagere sig mod højrenationalister og samtidig støtte deres skribenter økonomisk

  7. december 2018
  I Tyskland har forfatteren Margarete Stokowski genantændt debatten om, hvordan man skal forholde sig til den stigende mængde af højrenationalistisk litteratur, der udkommer i disse år. Fordi det viste sig, at en boghandel solgte bøger fra den yderste højrefløj, nægtede hun at sætte sine ben i forretningen
 • Modernister

  7. december 2018
  I sidste uge gav Det Danske Akademi Klaus Rifbjergs Debutantpris til Theresa Salomonsen for hendes digtsamling ’Kast himlen i havet’, udkommet på forlaget Korridor. Peter Laugesen holdt talen, og reglen er, at den skal handle om poesien, ikke om forfatteren, så her er talen, der tager udgangspunkt i tre af fire hyldestdigte i bogen til henholdsvis Gustaf Munch-Petersen, Edith Södergran og kubismen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her