Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Christian IV’s sidste rejse er en intens karettur fuld af eufori, jalousi og forsmåelse

Spillefilmsdebutanten Kasper Kalle får virkelig meget ud af virkelig få kvadratmeter i periodedramaet ’Christian IV – den sidste rejse’, som udfolder en årelang og dramatisk kærlighedshistorie inden for rammerne af kongens karet
Spillefilmsdebutanten Kasper Kalle får virkelig meget ud af virkelig få kvadratmeter i periodedramaet ’Christian IV – den sidste rejse’, som udfolder en årelang og dramatisk kærlighedshistorie inden for rammerne af kongens karet

Reel Pictures

Kultur
13. december 2018

I 1648 begynder en stærkt svækket Christian IV en rejse mod Rosenborg, hvor han godt ved, at han skal dø.

I Kasper Kalles debutspillefilm Christian IV – den sidste rejse er kongen spillet af nu afdøde Baard Owe; det var hans sidste større rolle. Med sig i kareten har han sin nye livlæge (Peter Plaugborg), der forsyner ham med smertelindrende og døsende tobak.

Christian IV har sat sin tidligere kone til venstre hånd, Kirsten Munk (Karen-Lise Mynster), i stævne et sted på ruten. Forud for dette møde har han (ad flere omgange, i hvert fald ifølge den officielle historieskrivning) sat hende i husarrest som straf for en affære, han mente, hun havde tyve år tidligere med den tyske rhingreve Otto Ludvig (Gustav Dyekjær Giese).

Nu vil Christian have hende til at underskrive et anklageskrift om sin troløshed til gengæld for løsladelse, eller også vil han true hende og rase ud over tyve års forsmåelse. Måske vil han bare se hende i øjnene igen og blive forsonet, måske vil han lidt af det hele.

Det går der så en intens karettur med.

Der klippes hele tiden mellem den sidste rejse mod Rosenborg og tidligere rejser, Christian og Kirsten har været på. Sådan opruller filmen hele deres liv sammen – fra første møde i 1615 over brylluppet samme år til første barn og senere Kirstens første møde med den famøse rhingreve og så videre – inden for rammerne af en karet (dog varieret med åben vogn i visse scener).

Det unge par spilles af Rudi Køhnke og Rosalinde Mynster, der er lige så djævelsk stædige at se på som deres ældre modstykke.  

Legendarisk forsmåelse

Christian IV’s forsmåelse over Kirsten Munks angivelige utroskab er legendarisk. Bl.a. fordi han satte en mindesten op ved Frederiksborg Slot, på hvilken der blandt andet stod, at hun »gjorde sig lystig med Rhingreven, medens Vi laa for Fjenden og blev skudt i Armen«.

Christian IV – den sidste rejse er et ambitiøst periodedrama, der dog tager sig den frihed at holde dialogen i et anderledes anakronistisk, nutidsmundret sprog. 

»Hvis vi er sammen nu, så betyder det altså ikke, at jeg elsker dig,« siger Kirsten Munk f.eks., så man ikke er i tvivl om, at deres forhold er en magtkamp, men så det til gengæld heller ikke lyder som nogen fjern fortid.

Filmen er ikke optaget af at skildre en tid, men af at skildre et kærlighedsforhold fuld af eufori, jalousi og forsmåelse. 

Det føles klaustrofobisk aldrig at komme ud af kareten og al den intense dynamik, den gemmer på, men tilfredsstillende at se en film, der får så meget spænding ud af sin ene location, sine skuespillere og kameraføringen, som både fanger den drømmende, døsige tilstand, den aldrende konge befinder sig i, og den maniske blikretningsanalyse, som den yngre konge har gang i, mens hans kone og hans undersåt prøver at undertrykke et fælles grineflip.

Det er langt fra filmet teater, fordi kameraet bevæger sig så smidigt, og fordi lærredet bliver udnyttet kreativt. Nogle gange flimrer sexscener mellem Kirsten og rhingreven hen over udsigten i karetens ruder, og generelt er det effektivt visualiseret, hvordan tider og tilstande overlapper hinanden på kongens sidste rejse.

’Christian IV – den sidste rejse’. Instruktion: Kasper Kalle. Manuskript: Trine Appel og Kasper Kalle. Vises i udvalgte biografer i hovedstadsområdet og Aarhus

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her