Læsetid: 5 min.

Cuaróns mesterværk, ’Roma’, om 70’ernes Mexico er en smuk hyldest til verdenshistoriens bipersoner

Alfonso Cuaróns mesterlige ’Roma’ flytter fokus til en traditionel biperson, tjenestepigen Cleo og hendes perifere liv og levned. Det er et forunderligt vellykket greb i en film så rig på tekstur og respekt, at den sidder i kroppen, længe efter at den er slut
Alfonso Cuaróns ’Roma’ følger den fåmælte Cleo (Yalitza Aparicio), der arbejder for en familie i Mexico City i 1970’erne, og filmen er en dybt gribende, konsekvent egensindig fortælling om kvinderne, der efterlades af deres mænd.

Alfonso Cuaróns ’Roma’ følger den fåmælte Cleo (Yalitza Aparicio), der arbejder for en familie i Mexico City i 1970’erne, og filmen er en dybt gribende, konsekvent egensindig fortælling om kvinderne, der efterlades af deres mænd.

Carlos Somonte

6. december 2018

»Vi er alene,« siger señora Sofía grådkvalt. Hun trykker sin tjenestepige Cleo hårdt ind til sig. De ved begge, at det er sandt. Og det er vi heller ikke i tvivl om som tilskuere.

Mexicanske Alfonso Cuaróns mageløse, sort-hvide Roma er en semibiografisk film om hans privilegerede opvækst i kvarteret Colonia Roma i Mexico City i 1970 og 1971. Men i centrum er hverken Cuaróns alter ego eller hans familie, men en af verdenshistoriens kvindelige bipersoner.

Vi følger nemlig den fåmælte Cleo (underspillet med sårbar bomstyrke af Yalitza Aparicio), der sammen med sin kollega Adela er tjenestepige for Sofía (Marina de Tavira), hendes ægtemand Antonio, deres fire børn og disses bedstemor.

Roma er en dybt gribende, konsekvent egensindig fortælling om kvinder, der efterlades af deres mænd. Om det så er til fordel for andre kvinder, eller fordi de er blevet gravide. Det hele er ved at falde fra hinanden, fordi far Antonio har fundet en anden. Men det er en sidehistorie og bivirkning, fordi det er Cleo og hendes opofrelse, det handler om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Nostalgia

"Her sad hun og spelted min bøjede mor, ind under den bjælke så lang,
og delte sit bryst mellem mig og min bror, imens så vemodigt hun sang.
Nu ligger hun hist under stendigets hæld i krogen, hvor valmuer gror.
Gør verden fortræd, tog sorgen min fred, så sagte med lågen jeg går."
(Jeppe Aakjær - 1905)

hans-henrik elofsson

Ralf Christensen, hvor er det dejligt du er tilbage på avisen med dine anmeldelser af både film og musik. Du har været savnet !