Læsetid: 3 min.

EP-formatet tilbyder julehygge, depressionsmedicin og frikvarter

EP’ens genkomst har givet musikere mulighed for uforpligtende ytringer, der alligevel kan rumme kunstnerisk vægt. Som på to EP’er fra sammenbrudsromantikeren Oneohtrix Point Never og rapperen Tyler, The Creator, der minsandten er i julehumør. Og de er nostalgiske på hver deres måde
Daniel Lopatin alias Oneohtrix Point Never. 

Daniel Lopatin alias Oneohtrix Point Never. 

Atiba Jefferson

7. december 2018

To amerikanske enere har just givet os et par EP’er af ulasteligt kærlig kreativitet. Udgivelser, der begge illustrerer, hvor stor morskab og frihed, ja, lettelse, der kan være ved at kaste sig over EP-formatets fleksible rammer. Her kan man nøjes med måske bare fire tracks, og de kan stritte i alle retninger, ja, det er faktisk okay, hvis det lyder som et frikvarter eller en omvej. Samtidig med at de stadig kan være kunstneriske vægtige udgivelser. Som i denne anmeldelses to tilfælde.

36-årige Daniel Lopatin alias Oneohtrix Point Nevers Love In The Time of Lexapro er en heterogen samling af elektronisk kompleksitet og indie-melankoli formuleret ved guitar. Men mest af alt lyder den som en fortsættelse ud igennem det ormehul i tid og rum, som Lopatin fandt på sit seneste fantastiske album Age Of fra tidligere i år.

Love In The Time of Lexapro tripper han igen på en nostalgisk futurisme (som den så ud fra 80’erne sådan cirka) fuld af varme synth-længsler og glasklare hallucinationer. Samtidig med at han – igen – formulerer en nutidskritik ved at mime den splintrede opmærksomhed, zapperånd og emojitionelle kortform, som forpester vores sind.

Så har man hørt det med

27-årige Tyler Gregory Okonma alias Tyler, The Creator, omfavner til gengæld overraskende menneskeheden i den mest hygsomme modus og giver en helhjertet krammer til julen.

Vi bliver alle sammen ældre og rundere (selvom det for nogle kun er i overført betydning). Tyler, The Creator, blev berømt som den snu rapper med en stemme af asfalt i Odd Future-kollektivet og har senest excelleret solo på sidste års Flower Boy.

Tidligere har han stillet sig i opposition til julens kernesunde familiedyder på sange som »Fuck Santa« og »Fuck This Christmas«. Nu har han leveret to numre til julefilmen Grinchen og minsandten også EP’en, Music Inspired by Illumination & Dr. Seuss’ The Grinch, der improviserer videre over højtidens glade budskab. Så har man hørt det med.

Den starter med klaver og lystige plastiktrompeter udstrakt i en tyggegummiboblende, nostalgisk stue, hvor børnefjernsynets sol skinner for evigt. Ja, der fordeles endda californisk flerstemmig varme, som om Beach Boys var vokset nedad og sang fra sandkassen. Samtidig med at der kan være voksenerfaring som dunkle understrømme i hyggen.

Det værste monster er ikke længere depression, men Grinchen, der forsøger at stjæle julen fra Whoville. Og her er tekster om at sne inde og drikke varm kakao, men også om at vokse op uden at få besøg af julemanden – måske selvbiografisk?

De korte numre forsøger ikke på så meget. Jo, på at rejse sig fra sofaen og få raget kastanjerne ud af ilden, så julefreden kan sænke sig – og alt det bestående kan bestå. Og det er yderst behageligt.

Futuristisk kaminild

Så er der flere voksne ugler i mosen hos Oneohtrix Point Never. Love In The Time of Lexapro kan bedst oversættes til kærlighed i psykofarmakaens tid. Og Lexapro virker angiveligt mod depression og angst – med bivirkninger som søvnbesvær, søvnighed, svimmelhed, impotens, nedsat sexlyst og manglende evne til at få orgasme. Jep, det moderne menneske har det ikke nemt, og uro er det fundament, vi tripper på.

Men på vanlig magisk vis får Lopatin det kaotiske og det futuristiske til at gløde med den syntetiske kaminilds ro. Og man tænker: Det skal nok gå, når Oneohtrix Point Never kan få skønhed ud af selv de største sammenbrud.

Oneohtrix Point Never: ’Love In The Time of Lexapro’ (WARP Records)

Tyler, The Creator: ’Music Inspired by Illumination & Dr. Seuss’ The Grinch’ (Columbia Records/Sony)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu