Læsetid: 4 min.

Et forsvar for den levende borgerrolle

Velskrevet lille encyklopædi om det civile samfund
14. december 2018

Budskabet er soleklart:

»Hvor den dannende og aktivt deltagende borgerrolle går tabt – fordi den glemmes, misforstås eller på forskellig vis skamrides – er der ringe beskyttelse mod udvikling af ucivile samfundsforhold, præget af tyranniske herskere og følgagtige undersåtter hele vejen rundt.«

Således skriver journalist og samfundsforsker Gitte Meyer og professor ved CBS Center for Civilsamfundsstudier Anker Brink Lund i en velskrevet lille pamflet: A-Å om civile samfund. En encyklopædi. De 29 opslagsord – et for hvert af alfabetets bogstaver – doneres hver ca. to en halv side.

Under Å tales der om, at et mangfoldigt ’åndsliv’ er det civile samfunds livgivende ilt, under S for ’det Sociale’ om, at mennesker ikke alene er sociale, men også politiske dyr, og under F gives der mæle til neologismen Fællesskabelse, og de to forfattere slår fast:

»Civiliseret fællesskabelse er … ikke alene baseret på frivillighed, men også på gensidighed og dertilhørende normer om aktiv deltagelse.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu