Læsetid: 3 min.

Konspiration som livsprojekt

Fra konspirationer til alternative sandheder. Ny bog om løbske forestillingers årsag og virkning
Teorierne drejer sig altid om, at nogen holder noget skjult for alle andre end lige teoretikerne, der ved besked. De etablerede autoriteter skyr jo ingen midler for at fastholde bedraget, om det så er jordens form, mordet på Kennedy eller tårnenes fald, skriver Georg Metz i en anmeldelse af bogen ’Den skjulte sandhed. Konspirationsteorier magt og konflikt’.

Teorierne drejer sig altid om, at nogen holder noget skjult for alle andre end lige teoretikerne, der ved besked. De etablerede autoriteter skyr jo ingen midler for at fastholde bedraget, om det så er jordens form, mordet på Kennedy eller tårnenes fald, skriver Georg Metz i en anmeldelse af bogen ’Den skjulte sandhed. Konspirationsteorier magt og konflikt’.

Ritzau Scanpix

14. december 2018

Anmelderens afdøde bror var specialist i svaghed ved konstruktioner med metal. Samme sekund, det første fly i september 2001 var fløjet ind i tårnet, udbrød han: Dét kan armeringerne ikke klare, huset falder sammen!

20 minutter senere var begge tårne sunket i grus for et så radikalt brandattentat; armeringerne smeltede, etageadskillelserne kollapsede, de enorme huse sank sammen som musetrapper.

Men konspirationsteoretikerne lod sig ikke afskrække af kendsgerningerne. Nogen måtte jo have lagt bomber i tårnene og ventede nu blot på, at flyene ramte.

Forfatterne til Den skjulte sandhed. Konspirationsteorier magt og konflikt – Maria Brockhoff, Rikke Alberg Peters og Mikkel Thorup – slutter deres fine analyser af fænomenet konspirationsteorier i historie og nutid med den på én gang trøsterige og skræmmende konstatering, at konspirationsteorier trods alt ikke er andet, end hvad vi gør dem til.

Trøsterigt, at man kan springe op og falde ned på de mest eksotiske teorier, der eksempelvis agiterer mod en verdenssammensværgelse bag den ofte fremførte mening, at jorden er rund. Enhver kan se det modsatte. Fotos fra månen af den runde klode er fup, eftersom månelandingen var bedrag.

Og tårnene, ja de faldt ikke på grund af to store passagerfly, noget ganske andet var på spil. Pentagon blev i øvrigt ikke ramt af noget fly, men af USA’s egne raketter. Den enkle indvending om det forsvundne flys passagerers skæbne minder om Frederik Dessaus geniale spørgsmål, som han stillede Holocaust-benægterne om ofrene: Hvor tog de så hen?

Dermed er vi inde på de mere farlige teorier, hvor folkeslag udgrænses og tilintetgøres, hvilket benægtes, efter at samme ofre har været udsat for andre konspiratoriske påstande, der lige præcis førte til deres tilintetgørelse.

Nazisternes antisemitiske propaganda formidlede konspirationsteorien om jødernes pest, hvor urimelige påstande konsekvent smurt op som sandheder for store befolkningsgrupper, endog majoriteten af en nation, konsoliderede magten i konspirationens fortalere. Som Trump i Amerika, hvor konspirationsteorierne blomstrer under den mest leveringsdygtigt løgnagtige præsident i landets allerede konspirationsteoretisk rige historie.

Alle mennesker ligger under for en eller flere forestillinger om skjulte sammenhænge som let fattelig og bekvem forklaring på komplekse eller uoverskuelige fænomener.

Nogle mere end andre: En Martin Henriksen, en Morten Messerschmidt, en Pernille Vermund, folk, der ser eller snarere hævder at se en forenet trussel i venstrefløj og kulturradikalisme, i fravalg af frikadellekød og juletræer mod danskhed og fædreland.

Joseph Goebbels erklærede: Die Juden sind unser Unglück. Stalin etablerede en lige så sammensvoren kunstig trussel mod Rusland og ham selv. Breivik myrdede unge, der i hans øjne besmudsede den racerene norskhed.

Debat lykkes sjældent

I den mindre påfaldende ende af den menneskelige skala kan man som sagt tage det roligere. Man skal heller ikke opholde sig længe på en legeplads, før man oplever børnene skabe konspirative lege, der ikke i princippet adskiller sig fra voksnes ofte udlevede fantasier.

Forfatterne anlægger i bogen, der blandt andet gennemgår fem store og berømte konspirationsteorier, en nuanceret tilgang til emnet og præsenterer ny forskning.

I systematisk forstand må man konstatere, at »klassiske« konspirationsteorier forkaster autoriteter og myndigheders forklaringer eller historikernes kildekritiske fremstillinger kun med det formål at opbygge nye alternative udredninger og først og sidst en forsøgsvis egen, gerne uimodsigelig autoritet.

Trump afviser altid dokumenteret sagsfremstilling og henviser indvendinger til sammensværgelsesforklaringen. Fagfolk, der afviser løgnen/teorien bliver gjort til medskyldige i vildledning af folket og dermed deltagere i konspirationen.

Debat med konspirationsteoretikere lykkes sjældent. Tilbagevises et afgørende træk i teorien, er den korrigerende blot medskyldig.

Teorierne drejer sig altid om, at nogen holder noget skjult for alle andre end lige teoretikerne, der ved besked. De etablerede autoriteter skyr jo ingen midler for at fastholde bedraget, om det så er jordens form, mordet på Kennedy eller tårnenes fald.

Konspirationerne har over år ændret karakter.

Hvor teoretikeren før med et nærmest fetichistisk forhold til videnskaben, der på sin side generelt vender sig mod den stigmatiserede eller af gode grunde afviste påstand, spillede ofrets rolle, så opererer konspirationerne med, hvad Trumps kampagnechef kalder: alternative sandheder. Ikke alene ejes meningerne, men også sandheden i egen favør formidlet robust i de sociale medier.

Over for denne opinionsstruktur er magtesløshed nærliggende.

Efter Palme-mordet, og de mange teorier der dengang opstod, bemærkede Per Olov Enquist: Måske er morderen en ganske almindelig mand, der sad og tænkte ingenting. Så gik han ned på gaden og skød Sveriges statsminister og gik op på sit værelse og tænkte ingenting. Så kedeligt ukonspirativt kan det hele være.

Skønt det ikke altid er det …

Læs bogen før Deres konspirationsteoretiker!

Maria Brockhoff, Rikke Alberg Peters og Mikkel Thorup: ’Den skjulte sandhed. Konspirationsteorier magt og konflikt’. Klim, 207 sider, 250 kroner.

I 1990’erne fik David Icke en indsigt, han aldrig havde haft før. Han fandt ud af, at han var Guds søn. Og hans opgave har siden da været at turnere verden rundt for at fortælle, at vi lever i en falsk virkelighed. Han og andre konspirationsteoretikere har meget til fælles med religion. For nylig gæstede han Danmark på et hemmeligt sted
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Malan Helge
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Kurt Nielsen
  • Niels Duus Nielsen
Malan Helge, Maj-Britt Kent Hansen, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Kritikken af konspirationsteorier er et tveægget sværd. Kan I huske dengang det kun var vanvittige mennesker med sølvpapirshat, der troede på at de amerikanske efterretningstjenester lytter med i alle vore telefonsamtaler og læser alle vore emails? Paranoide konspirationsteoretikere blev vi kaldt. Men så viste det sig sgu , at det var os, der havde ret.

Selv om en teori er en konspirationsteori, kan den jo godt være sand, konspirationer findes jo; i USA får man ligefrem tillægsstraf, hvis den forbrydelse, man bliver dømt for, indgår i en konspiration! Men jeg må hellere læse bogen og se, om den nyere forskning har fundet effektive måder at identificere de sande fra de falske konspirationsteorier på, indtil da vil jeg fastholde min skepsis over for de af "autoriteternes og myndighedernes" forklaringer, som ikke holder vand. De har jo løjet for os før, så hvorfor ikke nu?

PS: Spørgsmålet om de forsvundne passagerers skæbne er faktisk interessant, for det var ikke et, men to fly, der forsvandt først fra himmelrummet, siden fra jordens overflade, uden at man fandt passagerernes kødelige rester. Denne gåde har affødt slet ikke så få teorier blandt kritikerne af den officielle forklaring på begivenhederne 9/11, så det er nok ikke det rette spørgsmål at stille, hvis man vil lukke munden på konspirationsteoretikerne.

Brian Nocis Jensen, Samuel Grønlund og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Samuel Grønlund

@Georg Metz,
Det er et interessant spørgsmål om grænsen mellem sandt og falsk; begrundet tvivl og absurd påstand; teori og konspirationsteori - og hvordan vi finder den rigtige.

Virkeligheden viser sig ofte at være langt mere indviklet end først antaget, hvis man kradser lidt i overfladen. Og der kan næppe være tvivl om at sammensværgelser faktisk eksisterer - de historiske eksempler findes legio.
Betydelige kræfter forsøger vedvarende at forme vores indsigt og adfærd.
Af denne årsag leder hurtige affejende konklusioner på utilstrækkeligt datagrundlag; gentagelse på gentagelse af vildledende påstande samt udskamning af kritiske tænkere, sjældent til andet end tab af erkendelse og indsigt.

Despoter dræber besværlige journalister eller fængsler systemkritikere.
Magtfulde virksomheder skjuler data om fx skadevirkning ved rygning, syntetiske opioider eller udledning fra dieselbiler. Og før den orange klovn blev valgt som præsident i USA, var det ikke just svært at finde eksempler hvor regering, efterretningsvæsen, militær og private aktører i forskellige konstellationer, har planlagt, udført og efterfølgende dækket over skræklige forbrydelser og løgne: Watergate, Iran-Contra, forgiftet vand i Flint; Michigan, statskup i fremmede lande, msseødelæggelsesvåben i Irak - For bare at nævne nogle få der aldrig havde set dagen lys, hvis ikke kritiske borgere havde trodset offentlig ligegyldighed, akademisk latterliggørelse og stigmatisering; nyttige idioter over alt, i deres insisterende jagt på sandheden.

Samuel Grønlund

@Georg Metz, fortsat.
Jeg vil nødig betvivle præcisionen i din afdøde brors konklusion på det forfærdelige terrorangreb i New York. Ej heller ånden bag.
Men den amerikanske forening - Architects and Engineers for 9/11 truth - der som navnet indikerer ikke udelukkende består af hjemmeboende onanister - fremlægger på hjemmesiden https://www.ae911truth.org/ deres meget omfattende og stringent videnskabelige analyse af hændelsen.
Det ville være yderst interessant at høre din eller kyndige kollegers respons hertil.

Samuel Grønlund

Jeg kan også anbefale denne hjemmeside http://911insideout.com/.
Det oplyses ikke hvem der står bag hjemmesiden. Men de har produceret en kort video der gennemgår flere af de perifere aspekter ved terrorangrebet.
Det er ekstremt informativt og det der ikke allerede er almindeligt kendt kan let efterprøves og verificeres fra andre kilder.

Samuel Grønlund

@Georg Metz,
Jeg venter fortsat spændt på din respons til grundige videnskabelige beviser på eksplosiv nedrivning af WTC 1, 2 og 7, som Architects & Engineers for 9/11 truth, fremlægger på deres hjemmeside.

Jeg håber ikke modet og de journalistiske principper svigter, og du som andre forudindtagede foretrækker egen sindsro fremfor den ærlige jagt på sandheden, der ikke afviser muligheder uden grundig efterforskning.
God dag.