Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

’Ternet Ninja’ er lige så sjov og grov i munden som sin fætter, ’Terkel i knibe’

14 år efter ’Terkel i knibe’ er komikeren Anders Matthesen tilbage med endnu en animeret ungdomsfilm, ’Ternet Ninja’, som er helt på niveau med sin forgænger og imponerer med sit gakkede persongalleri og morsomme rekvisitter og kulisser
Animationsfilmen ’Ternet Ninja’ er baseret på Anders Matthesens børneroman af samme navn.

Animationsfilmen ’Ternet Ninja’ er baseret på Anders Matthesens børneroman af samme navn.

A Film Production

Kultur
21. december 2018

Just do it NOW.

Sådan lyder et spin på Nikes slogan på en plakat, som pryder en låst dør på en thailandsk fabrik fuld af børnearbejdere, der syr dukker til privilegerede børn i Vesten. Børnene knokler, mens de bliver pryglet af den lokale leder, og da en dreng ved navn Quang Cow Bak FuFu kommer til at sy chefens charmeklud om til en dukke, bliver han slået ihjel.

Navnet Quang er en reference til ’Quangs sang’, som var et af de mest populære hits fra komikeren Anders Matthesens cd Arne fortæller: Terkel i knibe, som udkom i 2001 og senere dannede grundlag for filmen af samme navn.

»Husk på, du har det godt, hvis du ikke har det ligesom Quang.«

Det var omkvædet, som alle 12-årige dengang skrålede med på i sangen om den stakkels lille dreng, som sniffede lim og sås med en sugar daddy.

Ferieparadisets skyggesider

I Terkel i knibe bruges historien om Quang af de voksne til at sætte de danske skolebørns first world problems i perspektiv, og en lignende morale gennemsyrer Anders Matthesens nye film, Ternet Ninja, som er baseret på hans børnebog af samme navn.

Den udstiller vores højtudviklede evne til at ignorere ferieparadisets skyggesider. Og de to film flettes yderligere sammen under en familiefødselsdag, hvor det viser sig, at hovedpersonen Aske er Terkels fætter.

Under fødselsdagen forærer Stewart Stardust (som også går igen fra den første film) Aske en ternet ninjadukke komplet uvidende om, at den er besat af en japansk hævnerånd, hvis eneste mission er at returnere et kreditkort til en mand ved navn Phillip Eberfrø. Det er i hvert fald, hvad den talende (og ret så rapkæftede) ninjadukke bilder Aske ind, da denne overtaler drengen til at slutte sig til sin mission i bytte for hjælp til at score drømmepigen Jessica og slippe af med supermobberen Glenn.

Ingen rammer skolegårdens arketyper og deres forældre bedre end Matthesen, som selv lægger stemme til alle karakterer på nær Aske og Jessica, og sammen med sangen ’Pesto’ og alle de detaljerede rekvisitter og kulisser (anti-gluten-plakater og ’no brain no pain’-klistermærker) er det noget af det mest frydefulde ved filmen.

En ubetænksom drukkenbolt

At se Ternet Ninja så lang tid efter Terkel i knibe er at blive bevidst om, hvor meget der er sket, ikke med Anders Matthesens humor, men med det sproglige klima i Danmark siden mobbeofferet Fede Dorit i 2004 kastede sig ud af vinduet og fik kommentaren »godt, der ikke var nogen, der fik den fede ko i hovedet« med på vejen.

I Ternet Ninja er det selvfølgelig drukkenbolten Stewart Stardust, der står for fat shamingen, og det er også ham, der leverer pikjokesne. Og siger alt det højt, som andre knap nok tør tænke. Den danske humor er en fordrukken stodder, der bander og svovler og stikker svinere og numseklask ud til højre og venstre – og det kan man enten have det fint med eller være flov over.

Men én ting er sikkert: Matthesens humor kommer til at skabe mere røre i dag end for 14 år siden.

’Ternet Ninja’. Instruktion: Thorbjørn Christoffersen og Anders Matthesen. Manuskript: Anders Matthesen. Dansk. Premiere 25. december. Biografer over hele landet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Mette Jørgensen

Anders M er danmarks skarpeste og sjoveste hjerne.

Eva Schwanenflügel

Jeps, enig.