Læsetid: 4 min.

Den trøstende erektion

Franske Annie Ernaux’ autofiktive roman om sine første seksuelle oplevelser i 1958 er knivskarp og elegant
7. december 2018

Før jeg læste franske Annie Ernaux’ (f. 1940) Pigen fra ’58, kendte jeg ikke til hendes fyldige forfatterskab, der siden hun i 1974 debuterede med den selvbiografiske roman Les Armoires vides (De tomme skabe) har føjet mindst 20 bøger til sin udgivelsesliste. At læse denne autofiktive og personlige tekst uden at kende til Ernaux i forvejen virkede på en måde paradoksalt, for man fornemmer tydeligt en litterær stemme, der har brugt årtier på at lære sig selv at kende, på at blive så ærlig og knivskarp i sine formuleringer, som den er nu.

Ernaux’ fortæller – eller måske bare Ernaux selv, der er ingen distinktion i teksten – forklarer sin læser, hvordan hun hele sit liv har forsøgt at skrive om »pigen fra S« eller »pigen fra ’58«. Det er den kvinde, hun selv var, da hun, i 1950’ernes Frankrig under den algierske frihedskrig, var 17-18 år gammel:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu