Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Bjørn Svins computerspilsoundtrack er en nydelse i sig selv

Det er blevet normalt at lave musik til computerspil, men den dansk technotroniske veteran Bjørn Svins soundtrack til erkendelsesspillet ’Cosmic Top Secret’ er alligevel unormalt godt
Det er blevet normalt at lave musik til computerspil, men den dansk technotroniske veteran Bjørn Svins soundtrack til erkendelsesspillet ’Cosmic Top Secret’ er alligevel unormalt godt

Egle Urbonaviciute

Kultur
30. januar 2019

To flade papirfigurer med fotoansigter og tegneserieøjne går gennem et landskab, langs en tegnet Berlinmur. De har menneskestemmer, og de tilhører far og datter – virkelighedens Trine Laier og hendes far.

Laier vil vide, hvad pokker både faderen og moderen foretog sig i Forsvarets Efterretningstjeneste. Ikke mindst hvad faderen lavede i Berlin med et falsk pas under Den Kolde Krig.

Det er de ikke meget for at fortælle, og det er denne stræben efter en flig af sandhed, som danske Trine Laiers eksistentielle dokucomputerspil Cosmic Top Secret handler om. Og det er ledsaget af et bemærkelsesværdigt, rigt elektronisk soundtrack.

Computerspil er for længst blevet et forum for kunstneriske sjæle, herunder interessante danske, elektroniske musikere. Fremragende Søs Gunver Ryberg har vundet flere priser og nomineringer for sit arbejde med spillene Inside og THOTH. Og nu prøver Bjørn Christiansen alias Bjørn Svin kræfter med genren på det 108 minutter lange album Music For Cosmic Top Secret.

Dybe techno-kulturelle rødder

Laier og Svin mødte hinanden på Mantra i den skelsættende technoklubs tidligste dage. Klubben blev begyndt i 1993 i Eigens Ballroom på Islands Brygge af Kong (Steen Mogensen) og Henrik Møll (R.I.P.).

Så Laier og Svins samarbejde har altså dybe techno-kulturelle rødder i dengang, den elektroniske dans og musik var i gang med sit store forår; dengang hjemmecomputerne var begyndt at revolutionere samtidens nattelivskultur, musiklandskab og teenageværelser med sin prisbillige musikteknologi. Også Svins teenageværelse.

Nu 43-årige Bjørn Christiansen alias Bjørn Svin har siden midten af 1990’erne udgivet elektronisk musik under flere aliasser, gerne i technoidt animerende, men også gerne i intellektuelle og mere krøllede retninger.

I populærkulturen står nummeret »Mer Strøm« fra 1997 som hans mest berømte – et uimodsigeligt ophidsende nummer med sine hidsigt fluorescerende, fedt forvrængede polymelodier, som burde gøre enhver nutidig EDM-stjerne grøn af misundelse.

Egle Urbonaviciute

Musik fra rumskibes lastrum

Over syv år har Svin fra Berlin sendt tracks til Laier, og hans arbejde på Music For Cosmic Top Secret er i den fåmælte ende af skalaen. Man kan fornemme, at den skaber plads til spillets handling. Men der er alligevel ingen fornemmelse af, at Svins arbejde kun fungerer i samarbejde med spillet. Det er en nydelse i sig selv.

Og det starter med høj technopuls omslynget af en call-and-response mellem vridende synthesizere på »Agent T«. En fornemmelse af at være med i en chase-scene, der lige så godt kunne være indre som ydre. Og fortsætter med den vemodige computerkonversation »Underverdenen«. Og siden »Buzzhards’« kompositoriske renhed og mastodontiske produktion, hvor klangene synes at være dybstegte, nu smuldrende ned igennem uendeligheden.

Der er også mere retningsløse stykker, hvor Svin lader os drive igennem meditative tilstande. Der er skakter og gange i regntunge fabrikshaller eller rumskibes lastrum i musikken. Men den fungerer på mange niveauer, både storladen og stemningsfuld, tilbageholdende og rummelig. Det er musik, lytteren kan få lov at bevæge sig i, lade fantasien vandre frit i.

Tit er Music For Cosmic Top Secret enkelt poetisk a la Aphex Twin, andre gange dystopisk rungende a la Burial. Men den bærer altid Svins helt ubesværet stensikre signatur, med hans helt egen erindringsgods.

Bjørn Svin: ’Music For Cosmic Top Secret’ (selvudgivet – bjornsvin.bandcamp.com)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ingemaje lange

Spændende artikel.
Men for hulan da, vær kvalitetsbevidst også med sproget. "Klubben blev begyndt i ...". Man kan sågu ikke begynde en klub, men derimod starte den.