Læsetid: 3 min.

Børn skal ud i naturen og boltre sig, klatre i træer, blive beskidte og bøvse

’Her vogter Bedste’ er en velfortalt og nostalgisk hyldest til det vilde og beskidte børneliv
’Her vogter Bedste’ er en velfortalt og nostalgisk hyldest til det vilde og beskidte børneliv

Illustration fra bogen

11. januar 2019

»Bålet brænder ned. Jeg lugter af røg. Pyt med det. Jeg er beskidt. Pyt med det. Jeg er vild. Det er godt.«

Ja, alt er godt, når Bedste sætter gang i en ilddans rundt om bålet og den forsigtige jegfortæller Pusling smider hæmningerne. Frygtsomme Pusling skal på weekend hos Bedste sammen med en flok kusiner og fætre og hans forældre pakker ham ind i formaninger: »Lad nu være med at spise mærkelige ting og fjolle rundt og opfør dig ordentligt« osv.

Bedste tager børneflokken med ud i et gammel drageagtigt hus i skoven, hvor dagene tilbringes i modstrid med forældrenes instrukser. For bedstes børneopdragelse er en kombination af vovemod, kram, historier og – lidt overraskende – renlighed (ungerne bliver skrubbet rene i koldt vand i vaskebaljen). Budskabet hos det belgiske makkerpar Stefan Boonen og Melvin er ikke til at tage fejl af: Børn skal ud i naturen og boltre sig, klatre i træer, blive beskidte og bøvse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Viggo Okholm
 • Svend Erik Sokkelund
 • Torben K L Jensen
 • Jørn Andersen
 • Steffen Gliese
Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Viggo Okholm, Svend Erik Sokkelund, Torben K L Jensen, Jørn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Svend Erik Sokkelund

En rigtig børnebog. Den skal strax indkøbes. Så må man håbe, der kan findes nogle børn at læse højt for.

'Det moderne børneliv er karakteriseret ved forældrenes konstante overvågning og fortrolighed, og måske skal der skrues lidt ned for begge dele?'

Ja, ja, og atter ja. Jeg er selv vokset op i 'bedstemors miljø', men allerede mine egne børn blev mødt med trusler om, at selveste DJÆVELEN promoverede 'Dungeons and Dragons', hvorfor vi naturligvis ikke som forældre kunne bagatellisere de 'farlige' computerspil. - Den gang var det dog blot en forsmag på de kommende langt mere alvorlige rædsler som it-teknologien kan divertere med a la børnelokkeri, pædofili og mange andre 'velsignelser'.

Så, selvom det ville være at foretrække, så er bedstemors miljø ikke længere muligt så længe den i øvrigt fejlslagne it-teknologi udgør en massiv trussel overfor netop vores børn/børnebørn med mindre vi som forældre/bedsteforældre rent ud sagt overvåger vore børn i hoved og røv.

Børnene skal ud i naturen boltre sig .......

Men ordet "skal" må udskiftes med "bør".
For det er lige præcis en forventning som "skal" (politikere befaler folket, forældre befaler børn) der på senere tidspunkt giver ondt i livet. ( følelsen af ikke være slank nok, stærk nok, pæn nok, rig nok, uddannet nok osv).