Læsetid: 5 min.

Borup-Jørgensens fantasi om havet er et hovedværk i dansk musik

Axel Borup-Jørgensen kunne have sagt med Mahlers ord: Min tid vil komme. For det er sket inden for de seneste år, og samme profeti kunne også gælde den engang så foragtede Rued Langgaard. To markante udgivelser beviser til fulde, hvor store komponister de var
Axel Borup-Jørgensen kunne have sagt med Mahlers ord: Min tid vil komme. For det er sket inden for de seneste år, og samme profeti kunne også gælde den engang så foragtede Rued Langgaard. To markante udgivelser beviser til fulde, hvor store komponister de var

Ritzau Scanpix

9. januar 2019

Marin er titlen på en dobbeltudgivelse, der rummer en dvd og en cd med værker af Axel Borup-Jørgensen, og tilmed får man et smukt filmportræt af ham.

Dens helt særlige attraktion er dvd’ens animerede undervandsfantasi som et visuelt parallelspor til orkesterfantasien Marin, som man kunne kalde et modstykke til Claude Debussys tre skitser om havet, La Mer.

Animationen af en verden på havets bund er et eventyrligt visuelt kunststykke, som så at sige suger lytteren ind i Marin og faktisk hjælper til at følge med den uhyre komplekse strøm af klange og rytmer.

Axel Borup-Jørgensen (1924-2012) var for så vidt en sjælden fugl i det danske komponistreservat, en del år ældre end triumviratet Nørholm, Nørgård og Gudmundsen-Holmgreen.

Han voksede op i Sverige i tæt kontakt med svensk natur og kultur, han begyndte at studere på konservatoriet i København i 1946, gik stille med dørene og blev først for alvor opdaget af offentligheden, da han vandt DR’s komponistkonkurrence i 1960.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Joen Elmbak
Joen Elmbak anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu