Læsetid: 2 min.

Familier er noget rod i Gabriele Muccinos lige så rodede hyggedrama ’Min italienske familie’

Gabriele Muccinos ’Min italienske familie’ lader en storm fange guldbryllupsslægten på den idylliske ferieø Ischia til en rodet familieoverdosis
Familien nåede ikke færgen i ’Min italienske familie’ og er nu fanget på en ferieø.

Familien nåede ikke færgen i ’Min italienske familie’ og er nu fanget på en ferieø.

Filmbazar

4. januar 2019

Sommetider skal familiesamvær indtages i begrænsede doser. Der er nemlig grænser for, hvor længe man kan opretholde familiefacaden, og alt glider trods alt lettere, når alle orker at lade, som om de hygger sig og har det godt med sig selv og deres liv – og ikke mindst med hinanden.

Den familieholdning lader til at være udgangspunktet for Gabriele Muccinos relationsrundtur Min italienske familie, hvor et ældre ægtepar (Stefania Sandrelli og Ivano Marescotti) kunne have haft et gnidningsfrit guldbryllup, hvis bare færgen hjem var sejlet som planlagt.

Da en storm i stedet fanger alle familiens medlemmer to nætter på ferieøen Ischia, krakelerer familieidyllen hurtigt, mens kameraet stresser rundt efter karaktererne og konflikterne.

Og der er nok at holde styr på i det tumultariske hyggedrama, som med flere folkekære italienske stjerner i rollerne har været en succes i hjemlandet og markerer Muccinos tilbagevenden efter en række år i USA (hvor han bl.a. lavede Will Smith-dramaet The Pursuit of Happiness).

Vi har den utro ægtemand og hans kone (Giampaolo Morelli og Sabrina Impacciatore), kunstnersønnen med et godt blik til sin kusine (Stefano Accorsi og Elena Cucci), familiens sorte får med gravid kæreste (Gianmarco Tognazzi og Giulia Michelini), en demensramt mand og hans udmattede kone (Massimo Ghini og Claudia Gerini) og det fraskilte par (Pierfrancesco Favino og Carolina Crescentini) med mandens nye kone i højeste jalousigear (Valeria Solarino).

Mest normale fremstår to nuttede teenagere (Elisa Visari og Renato Raimondi), der lettere vantro iagttager de voksnes varierende sammenbrud, mens de oplever den første forelskelse og drømmer om at blive ’retskafne’ voksne, der ikke gentager forældregenerationens svigt.

Overvældende overstadig

Min italienske familie lader karaktererne konstatere, at livet er noget rod, og bruger det som en undskyldning for selv at rode lidt rundt i de mange liv efter smag og behag. Der er passioner og eksplosioner, mens temperamenterne støder sammen, men vi kommer aldrig for alvor ind på livet af nogen.

Man synes skiftevis, at det er overspil eller måske bare overstadigt på den der italienske måde, mens karaktererne det ene øjeblik synger flygelfællessange og smiler, så deres smukke ansigter er ved at flække, og kort efter lader tandpastatænderne og det velsoignerede hår rase ud.

Overvældende er det i hvert fald, ikke mindst når musikken smører lidt ekstra følelser på.

På følelsesfronten bliver man også nemt træt af, at utroskab lader til at være omdrejningspunktet i parforholdsproblematikkerne, som fremstår underligt gammeldags. Kvinderne jager deres mænd rundt i høje hæle på de små brostensstier, mens mændene smågriner af, at ægte romantikere da har flere familier.

Da det hele ebber ud med en fortællerstemme, som forsikrer os om, at »der er tid endnu«, blafrer karakterernes videre skæbner uforløst sammen med de hvide gardiner i vinden.

Paprika Steen tog for nylig julepulsen på en dansk familie med rødkålsgate og højtidshverdagskaos. Den form for familiedissekering er både skarpere og sjovere end denne italienske slægtsnedsmeltning, selv om det bestemt januarluner med de pæne mennesker og smukke locations.

’Min italienske familie’. Instruktion: Gabriele Muccino. Manuskript: Gabriele Muccino, Paolo Costella og Sabrina Impacciatore. Italien. Vises i udvalgte biografer.

Paprika Steens julekomedie, ’Den tid på året’, skildrer gruppedynamikker og fastlåste familieroller, som vil være velkendte for de fleste.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu