Læsetid: 4 min.

Fremragende politisk tragikomedie om skyggestrategen Cheney viser, at humor er den bedste glidecreme

Instruktøren Adam McKay får os helt op i indignationens ræverøde felt med sin kulørte, politiske tragikomedie ’Vice’. Det er en 100 pct. uautoriseret, men også 100 pct. velresearchet film om manden, der styrede USA ind i en ulovlig invasion af Irak. Han var den mest magtfulde person i George W. Bush-administrationen; eksvicepræsident Dick Cheney
Christian Bale (tv.) i rollen som chefstrateg Dick Cheney i det ovale kontor med George W. Bush (spillet af Sam Rockwell th.).

Christian Bale (tv.) i rollen som chefstrateg Dick Cheney i det ovale kontor med George W. Bush (spillet af Sam Rockwell th.).

Matt Kennedy/Annapurna Pictures 2018

31. januar 2019

Humor. Verdens bedste glidecreme. Det er med den, du glider ind i sociale cirkler, du ikke før har frekventeret. Det er den, der hurtigt gør dig til dus med fremmede. Og det er den, som bedre end noget andet kan formidle komplekse emner.

John Oliver, Stephen Colbert, Trevor Noah, Hasan Minhaj, Jon Stewart, Signe Molde, Jonatan Spang har bevist det, ja, for nogle fungerer de som de eneste nyhedsformidlere i en sort tid. For det er jo ikke til at bære, det her globale cirkus, er det?

I hvert fald ikke uden en rom punch eller en punchline i ny og næ.

Det har Michael Moore dyrket i lang tid, mest slagkraftigt med Bowling for Columbine (2002) og Fahrenheit 9/11 (2004). Men jeg foretrækker klart Adam McKay som min go-to-semipopulistiske komedieformidler af livsens dårskab.

Nu er Moore så dokumentarinstruktør og McKay spillefilmsinstruktør, men de er nu ikke afgørende forskellige. Moore betjener sig af masser af fiktive greb, McKay af dokumentariske greb såsom tv-klip, faktabokse og andre former for illustration. Og jeg holder helt klart med McKay, fordi han modsat Moore ikke bliver skinger eller endimensionel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Frede Jørgensen
  • Oluf Husted
Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Susanne Schmidt

Jeg glæder mig til at se om filmen har fået placeret Richard Perle (også kaldet the prince of darkness) korrekt i filmen eller om den let danser udenom.

Richard Perke agiterede for krig mod Irak længe før Cheney satte fod i det hvide hus.

Maj-Britt Kent Hansen

Hvis jeg ikke husker helt forkert viste DR sidste år en dokumentarserie om og med Cheney. Den må godt genudsendes!