Læsetid: 4 min.

Et møde i ondskabens tegn

Ny bog om Hitler og Mussolinis selvvalgte indbyrdes skæbnefællesskab
Benito Mussolini og Adolf Hitler i 1941

Benito Mussolini og Adolf Hitler i 1941

Wikimedia Commons

11. januar 2019

I filmen Diktatoren fra 1940, dobbeltfortællingen om den lille jødiske barber og diktatoren Hynkel af Tomania, udødeliggjorde Charles Chaplin blandt meget andet de famøse møder mellem tidens to store europæiske hhv. fascistiske og nazistiske ledere i Italien og Tyskland, Mussolini og Hitler.

Chaplin var velorienteret politisk og fremstillede, ganske vist komisk men ikke upræcist, væsentlige sider af forholdet mellem de to: venskabet eller påstanden om det, skinsygen, mistroen, frygten og i sidste ende hadet, hele historien garneret af Chaplins forudanelse om frygtelige følger for Europa og verden. Bekymringen var ikke ilde anbragt.

Den tysk italienske relation på højeste plan fik som bekendt skæbnesvangre følger for millioner af mennesker og ødelagde store dele af Europa inklusive diktatorernes egne lande. For Italiens vedkommende endte det fascistiske regime i borgerkrig med opgør og titusinder af døde under og efter regimets fald og likvideringen af Mussolini i slutningen af april 1945. I Tyskland var slutresultatet af tolv års nazistisk diktatur et ruineret land delt i to, der først blev føjet sammen igen 45 år efter Hitlers selvmord.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Frede Jørgensen
  • Niels Duus Nielsen
  • Kurt Nielsen
Olaf Tehrani, Frede Jørgensen, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer