Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Optimismen er krampagtig og stædig i DR3’s road movie-komedie ’Klaphat’

To diametrale modsætninger ender (bare fordi de begge sidder i kørestol) på biltur sammen til VM i Rusland i DR3’s komedieserie ’Klaphat’. Det er klassisk road movie-materiale uden de store plotmæssige overraskelser, men den plaprende, improviserede dialog er i top
DR3’s nye roadmovie Klaphat er indbegrebet af jovial dansk fodboldkultur, hvor man drikker fadbamser, siger »hutlihut« i begejstring og holder sammen med alle, der er klædt i de samme rødhvide farver.

DR3’s nye roadmovie Klaphat er indbegrebet af jovial dansk fodboldkultur, hvor man drikker fadbamser, siger »hutlihut« i begejstring og holder sammen med alle, der er klædt i de samme rødhvide farver.

DR

Kultur
7. januar 2019

Klaphat er en totalt præcis titel til DR3’s komedieserie om to unge mænd, der kommer til at hænge på hinandens selskab på en rejse til VM i fodbold i Rusland.

En klaphat er en nar, og sådan en er der mindst én af i den kassevogn, de triller afsted i, fordi der desværre ikke kunne blive til en flybillet. Narren hedder William Skov (Jesper Groth) og definerer sig selv som entreprenør, programmør, coach, poetry-slammer og (med et udtryk, der stammer fra South Parkhandicapable.

William er lam fra livet og ned og initiativtager til den tvivlsomme NGO Rul for Livet. Han har rejst penge til at arrangere en fodboldtur for en anden kørestolsbruger, og valget faldt så på den jævnaldrende Hjalte Emil Jensen (Elliott Crosset Hove).

Med sin sindighed, generthed og brændende interesse for fodbold er Hjalte Williams diametrale modsætning. Han har muskelsvind, og de to unge mænds afhængighed af en kørestol er i udgangspunktet det eneste, de har til fælles.

Det er klassisk road movie-materiale: To modsætninger mødes og skal så holde hinanden ud, mens de sidder i den samme bil i rigtig mange timer. Når de endelig er fremme ved en af rejsens destinationer, er de ikke synderligt enige om, hvad de overhovedet skal der.

William er pavestolt over at have arrangeret en masse overraskelser, som han lige selv havde lyst til, og – til Hjaltes frustration – ret uinteresseret i faktisk at få set nogle af kampene. Det er det konfliktstof, der holder handlingen kørende.   

Gedigne skyklapper 

En klaphat er også indbegrebet af jovial dansk fodboldkultur, hvor man drikker fadbamser, siger »hutlihut« i begejstring og holder sammen med alle, der er klædt i de samme rødhvide farver. Og den kultur møder man på det umage pars rejse gennem Rusland.

Klaphat består otte afsnit på knap et kvarter, og al dialogen er improviseret. Det er Jesper Groth, der i rollen som William trækker størstedelen af læsset rent snakkemæssigt, mens Elliott Crosset Hove leverer pinligt berørte og irritable ansigtsudtryk.

Når William først får (eller tager) ordet, er det som at åbne for en vandhane fuld af mundlort. Det bliver ved og ved, og det er det sjoveste af sin slags, jeg har hørt siden DR3-serien Joe Tech (2017), som også var improviseret frem.

Jesper Groths komiske talent er det mest opsigtsvækkende i serien. Det er ikke bare hans verbale udgydelser, men også hans selvsmagende mimik og den desperat indyndende måde, han ligesom kipper med øjenbrynene på, når han vil bede om en anerkendende reaktion fra sin rejsekammerat.

Klaphat er som tv-serie baseret på Mads Rosenkrantz Grages debutfilm Muskelsvindler (2017), der handlede om det samme pars lignende rejse til en fodboldkamp i Polen.

Plotmæssigt er den meget lige ud ad landevejen. Der er en kvindelig sportsjournalist ved navn Nina Rex (Nanna Skaarup Voss), som Hjaltes hjerte banker forsigtigt for. William gør, hvad han kan for at bane vejen for den romance. Og så er der alle forskellene på de to rejsekammerater, som de begge kan lære noget af.     

William er måske ikke den fødte optimist, men hans optimisme er desto mere krampagtig og stædig. Han holder sig stabilt munter ved hjælp af antidepressiv medicin og gedigne skyklapper, der forhindrer ham i at se, hvor irriterende han er.

Samtidig er han meget bevidst om de politiske aspekter af det, han nu foretager sig. Når Hjalte siger, han synes, piger kan være svære at aflæse, svarer han, at han selv synes, det er meget nemt, og at han f.eks. har tre veninder fra et hjemmesidekursus, som han mødes med hver jul for at lave vuvlaformede klejner.

»Hvorfor gør I det, William,« spørger Hjalte.

»Fordi så kan vi instagramme det og gøre verden til et bedre sted,« svarer det kære, velspillede fjols og fortsætter: »Der er jo fem bølger i feminismen, og jeg er mere sådan en understrøm.«

Selvfølgelig gennemgår de to unge mænd en udvikling i løbet af serien, men det er snarere på grund af den rablende dialog end den overordnede historie, man bliver glad for den. 

’Klaphat’. Manuskript og instruktion: Mads Rosenkrantz Grage. DR3. Kan ses på dr.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her