Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Sharon Van Etten synger følt, lidende, desperat og forknyt

Amerikanske Sharon Van Etten elsker New York og sin synthesizer. Lyden på hendes femte album, ’Remind Me Tomorrow’, er knitrende i grynede gråtoner med minimalistiske beats. Men hendes alvor er skinnede klar, når hun vemodigt minder os om, at ingen er nemme at elske. Heller ikke hendes 17-årige selv
Sharon Van Ettens vokal skifter fra grynet til inderlig og højspændt. Selv om hun til tider lyder meget som kollegerne Lana Del Rey og Courtney Barnett, er Sharon Van Etten på samme tid mindre storladen og mere alvorlig.

Sharon Van Ettens vokal skifter fra grynet til inderlig og højspændt. Selv om hun til tider lyder meget som kollegerne Lana Del Rey og Courtney Barnett, er Sharon Van Etten på samme tid mindre storladen og mere alvorlig.

Ryan Pfluger

Kultur
22. januar 2019

»Livet er det, der sker, mens du har travlt med at lægge andre planer,« sang John Lennon i 1980 til sin søn på den smukke kærlighedsballade »Beautiful Boy (Darling Boy)«. Skulle man overføre det til den amerikanske indiemusiker Sharon Van Etten, ville det nærmere lyde: »Musik er det, der sker, mens du har travlt med at lægge andre planer.«

For Remind Me Tomorrow, hendes femte studiealbum, skete, mens hun havde travlt med alt muligt andet end musikken.

Siden hendes forrige album, Are We There, udkom i 2014, har hun født en søn, påbegyndt et psykologistudie, spillet rollen som Rachel i Netflixserien The OA og rollen som sig selv i den nye sæson af David Lynchs Twin Peaks.

Men hun kunne ikke lade være med at indspille den ene demo efter den anden. Alt imens skuespilkarrieren tog fart, og sønnen lærte at gå, voksede bunken af demoer. Og de ti bedste sange har hun sammen med producer John Congleton samlet på et album, der efterlader lytteren både bedøvet og bedrøvet.

17 år og en synthesizer

Lyden er gnidret, tåget og knitrende. De fleste af numrene har et søvngængersnøvlende tempo båret af minimalistiske beats. Musikken strækkes ud i en kværnen af elektrisk guitar, mens små rå melodier bryder frem som glimt i en grå støjdøs.

Albummet åbner med de to kærlighedsnumre »I Told You Everything« og »No One’s Easy To Love«, der tilsammen synes at konkludere, at det ikke er nemt, det der med at elske, men at det bliver lettere, hvis man åbner op og ærligt fortæller hinanden alting.

»Jupiter-4« er en hyldest til Roland synthesizeren af samme navn, og den indledes meget passende med et langt synthesizerstykke, hvor tonerne dirrer, som blev de spillet på en sav. Det er dystert og foruroligende, selvom selve sangen er en fin fortælling om oprigtig kærlighed.

De gennemtrængende synthesizere fortsætter deres hvin på »Seventeen«, der er en postpunket kommentar til Van Ettens hjemby, New York. Også hun var engang 17 år, men når hun nu med sit voksne blik betragter, hvordan byen forandrer sig, kan hun ikke fornægte, at også hun ændrer sig med alderen. Sangen ikke bare synges, men krænges ud. Det er følt, lidende, desperat og forknyt.

Og ikke kun »Seventeen« er en vemodig påmindelse om, hvordan ungdommens ildhu brænder ud, i takt med at man bliver ældre.

»We could handle anything when we were young« mindes hun med svag optimisme på »Hands«. Her er intet ironisk glimt i øjet. Hvis noget glimter, er det de skarpe tekster, som når hun beskriver sig selv »acting as if all the pain in the world was my fault«.

Fængende, foruroligende påmindelser

Van Ettens vokal skifter fra grynet til inderlig og højspændt.

Selv om hun til tider lyder meget som kollegerne Lana Del Rey og Courtney Barnett, er Sharon Van Etten på samme tid mindre storladen og mere alvorlig. Hendes musik er frem for alt vemodig og utrolig foruroligende.

Titlen Remind Me Tomorrow refererer til den påmindelse, der pipper frem i en lille boks på computeren, når det er tid til at opdatere. Og som man, når man er alt for optaget af det, man nu end er optaget af, udskyder til i morgen. Sangene er hver og én fængende påmindelser om, at kærligheden er en svær størrelse, og at tiden som 17-årig aldrig kommer igen.

Sharon Van Etten: ’Remind Me Tomorrow’ (Jagjaguwar).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her