Læsetid: 2 min.

Underworlds ambitiøse, elektroniske opdagelsesrejse starter i højt tempo

Med værket ’DRIFT, Episode 1: Dust’, har britiske Underworld trykket play til det første afsnit af en stort anlagt, elektronisk musikserie. Et projekt, som åbner duoens mere end 30 år gamle, fasttømrede lydunivers op for både inkarnerede fans og nye lyttere
Med værket ’DRIFT, Episode 1: Dust’, har britiske Underworld trykket play til det første afsnit af en stort anlagt, elektronisk musikserie. Et projekt, som åbner duoens mere end 30 år gamle, fasttømrede lydunivers op for både inkarnerede fans og nye lyttere

Rob Baker Ashton/The Sunday Club

11. januar 2019

Er det en EP? Er det et album? Nej – det er første afsnit af en elektronisk musikserie! Med udgivelsen af DRIFT, Episode 1: Dust tager de britiske supermænd Karl Hyde og Rick Smith, der sammen udgør duoen Underworld, lytterne med på en halv times turbulent flyvetur.

Duoen forklarer via deres hjemmeside, at DRIFT-projektet begyndte som en opdagelsesrejse, de to musikere tog på sammen. En udflugt uden nogen bestemt destination, ment som et offentligt eksperiment, og en undersøgelse af nye, mulige arbejdsprocesser.

Undervejs har Underworld spillet i en grisestald i Essex, på Rockingham speedwaybane og på et hotelværelse i Reykjavik, ud over de enkelte, mindre klubkoncerter, som de bl.a. har givet i Amsterdam, Manchester og London.

Hvert pitstop har haft indflydelse på skabelsesprocessen af DRIFT, Episode 1: Dust.

Umiskendeligt, elektronisk uvejr

Men i virkeligheden er det ikke kun Underworlds trofaste fanskare, der er blevet inviteret med på turen. For DRIFT, Episode 1: Dust indeholder et par markante, forfriskende samarbejder, som løsner duoens mere end 30 år gamle, fast sammentømrede lydunivers op for nye lyttere.

På nummeret »Dexters Chalk« er det den London-baserede DJ og technoproducer Ø [Phase], der leverer lydtapetet til duoens velkendte, monotont fabulerende mandestemme. Her nærmer Underworld sig en energi, der minder om de ikoniske Chemical Brothers’.

Og til slut afholder det australske improtranceband The Necks en dæmpet jamsession på freejazznummeret »A Very Silent Way«, hvilket er med til at give værket en gennemgående og monumental, akustisk rumklang.

Mellem gæstespillene lykkes det dog heldigvis også Underworld at glide ned ad den brede, elektroniske sliske, der er så kendetegnende for deres klang.

»Another Silent Way« er det indslag, der bærer den mest umiskendelige Underworld-lyd af elektronisk uvejr, med sine massivt tordnende trommer, sin lodrette synthsyreregn og sine cyklonagtige vokalsamples.

DRIFT, Episode 1: Dust er en tricky størrelse. Numrenes længde spænder fra 30 sek. til ti et halvt minut.

Værket er bygget op om den rastløse, lyriske drivkraft, der opstår i dets lange, rablende vokalpassager, og som kun afbrydes af det, der virker som pludselige indskydelser til at gøre en afstikker. F.eks. via de forvrængede blæsere på nummeret »Universe Of Can When Back«, ind i den atmosfæriske oase, der er »Low Between Zebras«.

DRIFT, Episode 1: Dust er først og fremmest starten på et ambitiøst, elektronisk musikprojekt. Og ideen bag er ærefrygtindgydende. Men på grund af sin tætpakkede og tempofyldte struktur kan denne første del også komme til at virke lidt som en distanceblænder.

Underworld har sat projektet i gang som en musikalsk rejsedagbog, der starter in medias res for at køre videre med fuld udblæsning. Det er en tur, som både nye lyttere og inkarnerede fans kan tage med på.

Men det er også ønskværdigt, at duoen i de næste kapitler tør komme ned på jorden, bare en gang imellem, og stille sig i øjenhøjde med publikum.

Underworld: ’DRIFT, Episode 1: Dust’ (Smith Hyde Productions)

Hvis der kommer nye venskaber og gode historier ud af at lade Underworld og Iggy Pop drikke te sammen i ny og næ, er det nu ikke det værste. Også selv om det hverken er progressivt eller punk.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu