Læsetid: 6 min.

Kamala Harris har kæmpet for dem på samfundets bund. Nu vil hun være USA’s præsident

Feltet af demokratiske præsidentkandidater er ved at blive mangfoldigt. Foreløbig er der fire kvinder og to ikkehvide mænd. Indtil videre har den relativt ukendte senator Kamala Harris, tidligere justitsminister i Californien, vakt mere opmærksomhed i medierne end de andre. Vores korrespondent har læst hendes politiske selvbiografi
Kamala Harris, da hun officielt annoncerede sin plan om at blive USA‘s næste præsident. 

Kamala Harris, da hun officielt annoncerede sin plan om at blive USA‘s næste præsident. 

Scott Strazzante

8. februar 2019

I de første fem uger af 2019 har allerede seks demokrater tilkendegivet, at de agter at stille op til præsidentvalget næste år. Flere er på vej.

Det bliver utvivlsomt et fascinerende skue at følge primærvalgkampagnen og et dusin tv-debatter. Den første debat er allerede planlagt til juni. I efteråret og vinteren vil der være en om måneden. Den første afstemning finder sted i Iowa 3. februar 2020.

Donald Trump kan altså forberede sig på, at den intense medieopmærksomhed viet til hans person og tweets gennem de seneste tre år vil blive sat på pause, indtil den republikanske partikongres løber af stablen i august 2020.

Men det forudsætter naturligvis, at ingen republikaner udfordrer ham i de republikanske primærvalg.

Den mulighed kan ikke afvises. Udfordringer til en siddende præsident er sjældne. I denne omgang afhænger det givetvis af, hvorvidt resultaterne af den særlige anklager Robert Muellers rapport og demokraternes undersøgelser af Trump-kampagnen i 2016 og regeringsførelsen i Repræsentanternes Hus er så kompromitterende, at det kalder på en rigsretssag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Skov
  • John Hansen
  • Torben K L Jensen
  • Jens Thaarup Nyberg
Torben Skov, John Hansen, Torben K L Jensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Matthias Smed Larsen

Harris' karriere som anklager har bestået af håndhævelse og fremme af regressive love og en overmåde aggressiv anklagestrategi der i høj grad har ramt samfundets svage:

Lara Bazelon: »Kamala Harris Was Not a Progressive Prosecutor« (https://www.nytimes.com/2019/01/17/opinion/kamala-harris-criminal-justic...)
Briahna Gray: »Should Progressives Accept a Former Prosecutor as President?« (https://theintercept.com/2019/01/20/a-problem-for-kamala-harris-can-a-pr...)

Det er sikkert sandt nok at hun vil være præsident, men en forkæmper for samfundets svageste er hun næppe.

[Før nogen brokker sig: Anklagere i USA har et umådeligt stort råderum for hvordan de fører sager, og når rollen tillige er kædet sammen med en politisk rolle (Attorney General) kan man ikke påberåbe sig at man "blot gjorde sit arbejde".]

Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Jørgensen, Jan Skovgaard Jensen, Troels Ken Pedersen, Niels Duus Nielsen, Jens Jensen, Trond Meiring, Torben K L Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det sjove er at "alle" demokratiske kandidater vil vinde over Donald Trump i de prøvevalg 2020 der er gennemført indtil videre så det bliver jo ret spændende hvem der vinder intern efter katastrofevalget mellem Bernie Sanders og Hillary Clinton i 2016.

Jan Skovgaard Jensen

Kamala Harris vil været næste valgs Hillary Clinton. Det etableredes kandidat - og ikke en progressiv kandidat. Før hun fortalte at hun stillede var hun på to vigtige møder. Et med Hillary og et med Wall st. bosser. Men som the Guardian skriver, ud over at ville spørge om penge, ser det også ud til at de ønsker at få the blessings of financial CEOs. En Wall st.-godkendelse om at Harris kun er progressiv i tale - ikke i virkeligheden. Her vil hun lægge sig hos republikanerne.

At Harris fik et townhall-møde i Iowa transmitteret af CNN som opstillingsplatform, fortæller alt om det etableredes prioriteter. Harris er deres præsidentkandidat.

Niels Østergård, Bjørn Pedersen, Jan Damskier, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Lars Jørgensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Godt så! Og lad os så høre lidt om Tulsi Gabbard og de traditionelle mediers forsøg på at svine hende til. For tiden er hun på en tour de force, hvor hun undsiger USAs militære engagementer rundt omkring i verden, hvilket ikke falder i god jord i Washington.

Jeg gætter på, at de progressive har aftalt en strategi, hvor først Tulsi Gabbard, siden Elizabeth Warren fremfører deres meget populære synspunkter og sætter den dagsorden, som det næste præsidentvalg skal debatteres ud fra. Når så Bernie melder sit kanditatur trækker begge sig fra valgkampen og peger på Bernie præsident. Med mindre Demokraterne igen laver valgfusk i forbindelse med primærvalget, og med en smule held, bliver Bernie så præsident, Warren bliver vicepræsident, og Gabbard bliver udenrigsminister. En win-win-win over hele linjen, undtagen for Wall Street og våbenindustrien.

Torben Skov, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Alexandria Ocasio Cortez imponerer mere og mere. I går var hun i the House Oversight Committee, hvor hun legede en lille leg, som satte alle hendes donorpenge-befængte kolleger på plads!

https://www.youtube.com/watch?v=AljakpXAh7c

Niels Østergård, Torben Skov, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Smid en amerikansk pind - og Inf. halser efter den. Hvem "krones" som præsidentkandidat i morgen og hvem i næste uge. Lidt større armslængde - og mindre hype - til de varme nyheder ønskes.