Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Laura Ringo er generation Den Store Bagedyst – og god!

Ungdomsroman er én lang fest
Kultur
22. februar 2019

Det absolut skønneste ved Laura Ringos ungdomsroman Papirbryllup er, at den faktisk er ung og ikke bare prøver på at være det. Ung i sit sprog og ung i sine emner: selvskade og spiseforstyrrelser. Eller måske er det absolut skønneste ved romanen, at den er så umanerlig sjov. Der er komiske situationer hele vejen, som om humor bare er at trække vejret. Der er noget ekvilibristisk over Ringos jokes, hun ligefrem jonglerer med setups og payoffs.

Og komikken er værd at understrege, for handlingen i Papirbryllup er vitterlig tragisk. Det begynder tragisk, og mens der tælles frem eller ned fra en eftermiddag kl. 15:08, hvor festforberedelserne til Mias og Pils og titlens papirbryllup begynder, og til næste morgen kl. 05:06, hvor festen for alvor er slut, bliver det hele bare mere og mere tragisk. Tragedie er komedie plus tidsangivelser. På sidste side slår fortællingen så pludselig om og slutter i et gys. Uhyggeligt satisfying!

Én lang fest

Romanen er én lang fest og har form som en. Gæsterne er de få venner, Mia og Pil nu kan skrabe sammen. Det vil sige Pils venner.

Laura Ringo: ’Papirbryllup’.

Laura Ringo: ’Papirbryllup’.

Mia og Pil er generation Den Store Bagedyst, de har ædegilder sammen, kaster op sammen, faster sammen og spiser afføringsmiddel sammen.

Mia var med, da Pil skulle købe sin første kjole i størrelse 34, de sover sammen, men de er ikke lige. Mia er flyttet ind i Pils liv, hun er den der gæst, der aldrig går hjem.

»Har du ikke noget sted at være?« spørger Pil efter et par dage, for Pil er rar, og hun bliver aldrig sur – heller ikke når Mia helt bogstaveligt hacker sig ind i hendes liv.

Mia er en invasion. Nu skal de holde fest sammen, og Mia har bagt kagen med ganach og cremer. »Det sværeste var ikke at smage på noget.« Mia læser litteraturvidenskab – og kogebøger.

Det absolut skønneste ved Papirbryllup kunne også være Laura Ringos aflæsning af mennesker, hendes skildring af sociale relationer og de hierarkier, der følger med dem.

Det sociale afspejles i replikkerne som her lige inden festen, kl. 19:58, hvor Mia har spurgt hvor mange velkomstdrinks, hun skal lave, og Pil svarer, som om hun skulle pynte en kage: »De kommer bare dumpende.«

Det svære og det sociale sætter sig i sproget, og festen er den perfekte dramatiske ramme til at vise dette.

Laura Ringo: ’Papirbryllup’, Gyldendal, 180 sider, 230 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her