Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’LEGO filmen 2’ er ikke radikal og rå kapitalismekritik, men den afspejler LEGO-ånden

’LEGO filmen 2’ er ikke lige så super duper som den første klodsfilm. Mindre kan dog også gøre det, og filmen er en underholdende og opbyggelig hyldest til den magiske plastikklods
I ’LEGO Filmen 2’ er helten Emmets verden blevet invaderet af fremmede fra planeten Duplo.

I ’LEGO Filmen 2’ er helten Emmets verden blevet invaderet af fremmede fra planeten Duplo.

Warner Bros

Kultur
8. februar 2019

Er alt stadig super duper? Det er det store spørgsmål, man må stille sig selv, når man bevæger sig ind i den på én gang kulørte og klodsede verden, som udgør LEGO filmen 2. Og det korte svar er heldigvis, at filmen ikke føles som at træde på en legoklods med bare fødder. Helt lige så super duper original, overraskende og morsom som den første film er den ikke. Men mindre kan også gøre det, og filmen er en underholdende og opbyggelig hyldest til alt det, der gør legoklodsen til noget særligt.

Da vi forlod minifiguren Emmet og hans venner i LEGO filmen, var det meste, som det skulle være. Vor undseelige helt viste sig at være lige præcis den ingrediens, der skulle til for at holde sammen på det hele – og i filmens rammehistorie, der foregik blandt LEGO-entusiaster i den virkelige verden, lærte en nidkær far at lade sin søn være med til at bygge med klodser.

Og når man lader sønnike lege med klodserne, skal man selvfølgelig også lade drengens lillesøster være med, og så skal jeg da ellers lige love for, at der dukker mystiske, tilsyneladende fjendtligtsindede væsener fra planeten Duplo op i Emmets ellers så fredelige verden. Fem år går, og det engang så lyse, glade og flotte LEGO-land er forvandlet til en dystopisk ørken af ødelæggelse, der er som taget ud af en Mad Max-film. Humøret hos alle indbyggerne er på nulpunktet, for Batmans vedkommende som sædvanligt langt under, blot ikke hos Emmet, der er en optimistisk sjæl, nogle ville sige lalleglad, som ser lyst på det meste.

Spørgsmålet er dog, hvad han skal gøre, da en håndfuld af hans bedste venner, inklusive hans seje kæreste, Lisa, bliver kidnappet af en mystisk, behjelmet skikkelse, og han får skylden.

Handler om samarbejde

Phil Lord og Chris Miller, der skrev og instruerede den første LEGO-film, har også skrevet manuskript til nummer to – instruktionen er lagt i hænderne på Mike Mitchell – og man fornemmer deres sprudlende fantasi og inspirerede vanvid i de visuelle og verbale gags, som filmen er fuld af. Fra de gakkede køretøjer eller våben, som Emmet, Lisa og Batman bygger, når de skal kæmpe mod de invaderende Duplo-boere, over den evigt depressive Batmans tirader til gæsteoptrædener af alverdens mere eller mindre kendte figurer fra mange forskellige LEGO-universer og -systemer.

Den første film var så god og overraskede så positivt, fordi den var tro mod selve legoklodsens kreative natur – man bygger det, man har brug for eller kan forestille sig – og minifigurernes måde at bevæge sig på. Det er den nye film også, men den mangler friskheden og overraskelsesmomentet og skal indimellem kæmpe for at finde på nyt.

Med referencer til alt fra Mad Max: Fury Road og Rumrejsen år 2001 til The Matrix og Tilbage til fremtiden er der noget for både de voksne og familiens filmfans i LEGO filmen 2, der for det meste holder et højt tempo, om end den går lidt i stå, når der insisteres på nogle lidt kedelige sang- og dansenumre.

Budskabet, som Lord og Miller serverer for os denne gang, fejler dog ikke noget, og selv om det måske ikke er lige så radikalt og kapitalismekritisk som i den første film, så afspejler det ånden fra LEGO, hvis navn som bekendt er en sammentrækning af ordene ’leg godt’.

Det handler om at samarbejde, lege og finde på og opføre sig pænt over for hinanden, også selv om man er meget forskellige og kommer fra hver sin verden – eller tilhører hvert sit køn.

’LEGO filmen 2’. Instruktion: Mike Mitchell. Manuskript: Phil Lord og Chris Miller. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her