Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

’Pray the gay away’-omvendelseslejre er den uhyggelige ramme for ungdomsdramaet 'The Miseducation of Cameron Post'

Desiree Akhavans ungdomsdrama ’The Miseducation of Cameron Post’ tager os både uhyggeligt og underholdende med til en omvendelseslejr for »kønsforvirrede unge« anno 1993
Fronterne mellem et religiøst samfunds opfattelse af seksualitet og byens unge er skarpt trukket op i Desiree Akhavans ungdomsdrama, ’The Miseducation of Cameron Post’, der har Chloë Grace Moretz i titelrollen. 

Fronterne mellem et religiøst samfunds opfattelse af seksualitet og byens unge er skarpt trukket op i Desiree Akhavans ungdomsdrama, ’The Miseducation of Cameron Post’, der har Chloë Grace Moretz i titelrollen. 

41Shadows

Kultur
28. februar 2019

Det, der føles sjovt, er faktisk jeres fjende.

Sådan prædiker præsten i søndagsskolen, mens han forklarer teenagerne i en lille by i Montana, at de i deres alder er særligt sårbare over for det onde. Klip til pigerne Cameron (Chloë Grace Moretz) og Coley (Quinn Shephard), der følges hjem efter undervisningen og knapt er inden for døren, før de kyssende kaster sig over hinanden.

Fronterne mellem det lille religiøse samfunds opfattelse af seksualitet og byens unge er fra starten skarpt trukket op i Desiree Akhavans ungdomsdrama, The Miseducation of Cameron Post.

Da pigerne få scener senere bliver afsløret på bagsædet af en bil, er helvede derfor løs. For én ting er lyst og synd, en anden ting er den farlige diagnose SSA, Same Sex Attraction. Den kræver en tur på omvendelseslejr, så man kan pray the gay away, som det så sigende formuleres på engelsk.

Alt det under isbjerget

Akhavan og Cecilia Fruguieles manuskript til det Sundance-vindende drama bygger på en roman af Emily M. Danforth, der var inspireret af teenageren Zach Starks blog og hans oplevelser med omvendelsesterapi. Akhavans historie er sat i 1993, og dermed undgår den smart mobiltelefoner og sociale medier.

Som i Gøgereden er de unge mennesker prisgivet de forkert afmarcherede voksne på institutionen Guds Løfte. Her bruger den »afbøssede« Rick (John Gallagher Jr.) og filmens egen Nurse Ratched i skikkelse af Ricks søster, Lydia (Jennifer Ehle), alternative metoder til at omvende unge mennesker, som er tiltrukket af deres eget køn.

Det primære redskab er ’isbjergstegninger’, som skal kortlægge alt det gemte under overfladen, men der er også andre pædagogiske principper, som at hår skal være kortklippet, så man ikke kan gemme sig for Gud.

Den farlige musik

Filmens sympati er fra starten hos Cameron og de unge mennesker, som er forkastet af deres forældre eller familie og derefter udsat for andre voksne, som ikke aner, hvad de laver. Filmens tema er alvorligt og vigtigt, men tonen holdes alligevel let.

Filmen dæmoniserer f.eks. ikke Rick og Lydia. Faktisk inviterer et dvælende kamera os til sidst til at føle lige så meget for den ensomme Ricks sørgelige, selvfornægtende skæbne som for de unge menneskers frigørelsesprojekt.

1990’er-settingen giver mulighed for at svælge i grungelook og tidens musik. Fra da Cameron Post får konfiskeret sit Breeders-bånd ved ankomsten til lejren til en livsglad sangscene til ’What’s Up?’ af 4 Non Blondes. Der er oprør og genkendelse i musik, og det bruger filmen effektivt i flere montager sammen med Julian Wass’ originalmusik.

Uhyggelig ungdomsundertrykkelse

Som i andre fængselsfilm har filmen fokus på gruppedynamik, den særlige verdens særegne regler og spørgsmål om identitet og solidaritet, mens den storøjede Cameron tager miljøet ind.

Helheden bliver lovligt pæn, fordi filmen bevidst undgår de store konflikter og i stedet følger, hvordan Cameron og vennerne Jane (Sacha Lane) og Adam (Forest Goodluck) overlever gennem sund skepsis og strategisk navigering i galskaben.

The Miseducation of Cameron Post kommer aldrig i dybden med karaktererne eller konsekvenserne, men filmens uhøjtidelige blanding af det uhyggelige og underholdende fungerer på egne præmisser i selskab med det gode cast.

’The Miseducation of Cameron Post’. Instruktion: Desiree Akhavan. Manuskript: Desiree Akhavan og Cecilia Fruguiele. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Der er sjovt nok en epidemi den anden vej i øjeblikket, hvor tidligere behandlere standser deres virksomhed og springer ud. Reaktionerne fra tidligere behandlede og deres eget miljø giver meget håb om både forsoning og en helt ny progressiv strømning i religiøse kristne kredse - sådan ca. 100 år efter den øvrige protestantiske verden.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er også en anden, ældre, film, der betød meget i min egen ungdom, Alexander Zieglers 'Die Konsequenz', som i dag nok ville være hård kost for mange.

Eva Schwanenflügel

Selv i vore tilsyneladende progressive dage, modarbejdes fremskridtene af det super-religiøse højre.
Der er mange fortvivlede skæbner, unge mennesker der nødsages til at flygte for at undgå genopdragelse- eller omvendelseslejre og såkaldt terapi (hjernevask), og må leve som hjemløse i storbyer som Los Angeles eller San Francisco.
Hvis de da ikke fængsles, anmeldt af deres egne forældre for opfundne anklager.
I USA har de jo ungdoms-domstole (juvenile courts).

Det har regeringen og DF jo også sørget for at vi har fået herhjemme..

Bjørn Pedersen

@Eva Schwanenflügel
"Det har regeringen og DF jo også sørget for at vi har fået herhjemme.."

Meget kan man klandre DF og regeringen for, men det er at strække den lige lovlig meget at påstå at regering og DF går ind for hjernevask af homoseksuelle. USA er ikke Danmark og omvendt.

Eva Schwanenflügel

Bjørn Pedersen, jeg skriver faktisk blot at vi i Danmark nu har fået ungdoms-domstole.
Intet sted skriver jeg at regeringen og DF går ind for hjernevask af homoseksuelle eller andre.

David Zennaro

"But I'm a cheerleader" var nu også lidt sjov.

Nis Jørgensen og Kristian Fogh Thomsen anbefalede denne kommentar