Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Ferme Ian Rankin

John Rebus taber pusten, men holder ud
Kultur
29. marts 2019

John Rebus har mistet pusten i I et hus af løgne. Den for længst fratrådte kriminalbetjent lider af KOL, har svært ved at klare trapperne til sin 2. sals lejlighed og ligner en hvilken som helst anden pensionist, når han tusser rundt i den lokale park og samler lort op efter sin hund.

Til gengæld holder Ian Rankin stadig et næsten lige så raffineret og højt tempo, som første gang vi læste om Rebus tilbage i slutningen af 1980’erne.

Et hus af løgne starter med fundet af et lig i enbil i en kløft nær Edinburgh. Den døde er en tidligere privatdetektiv, der forsvandt 12 år tidligere. Fyren var kæreste med sønnen af en politibetjent og bekendt af Rebus, der i øvrigt selv deltog i efterforskningen.

Den uopklarede sag har lige siden været omgærdet af rygter om korruption og magtmisbrug. Da Rebus via medierne får nys om ligfundet, ringer han til sin tidligere assistent Siobhan Clarke, der varetager efterforskningen, og spørger, om bilen er »en rød Volkswagen Polo«.

Det er den naturligvis, for – som Rebus selv udtrykker det – så »har jeg måske nok været pensionist ret længe, men hjernen er aktiv endnu«.

Opklaringsarbejdet bliver ikke nemmere af, at Clarke har Interne Affærer i hælene, anført af to betjente, der tilmed var kolleger med Rebus tilbage i 2006, da liget af den homoseksuelle privatdetektiv forsvandt. Noget tyder på, at de i modsætning til Rebus ikke vil bryde sig om, at sagen opklares.

Stemningsfulde billeder

Der er hurtigt meget at holde styr på i bogen, hvis store persongalleri alle er tavse om noget, men til gengæld sludrer løs om så meget andet. Flere gange under læsningen måtte jeg bladre tilbage for at tjekke, hvem der nu er hvem, hvilket indledningsvis hindrer plottet i for alvor at fænge.

Det er samtidig en udfordring af få Rebus involveret i den gamle sag, hvorfra flere beskidte rygter som nævnt klæber til ham personligt.

Det sidste klarer Rankin fermt ved at lade Rebus bruge sin fritid på at se nærmere på en sag, hvor en ung mand har tilstået et mord på sin kæreste. Det sker på opfordring fra Siobhan Clarke, der trues af den unge mands bror – og herefter finder Et hus af løgne et medrivende drive.

Som altid tegner Ian Rankin et skræmmende og stemningsfuldt billede af Edinburgh. Forfatterskabets stærkeste titler bryder krimigenrens konventioner og kan nærmest sammenlignes med tidligere tiders tykke socialrealistiske romaner. Helt så vellykket er Et hus af løgne ikke. Det er ikke her nye læsere bør springe på, men det er garanteret heller ikke her, ældre læsere falder fra.

Ian Rankin: Et hus af løgne. Oversat af Søren K. Barsøe. Klim. 424 sider. 300 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her