Læsetid: 7 min.

Imod det ydre ruster sig det indre

Thomas Manns desperate »upolitiske« betragtninger fra Første Verdenskrig er udkommet på dansk
Gennem alle Thomas Manns betragtninger støder to dominerende overbegreber sammen: Kultur og civilisation, som fordeler sig på forfatteren og hans bror. Af dem kan hele striben af de øvrige uforligeligheder, der bringes på banen, afledes.

Gennem alle Thomas Manns betragtninger støder to dominerende overbegreber sammen: Kultur og civilisation, som fordeler sig på forfatteren og hans bror. Af dem kan hele striben af de øvrige uforligeligheder, der bringes på banen, afledes.

Topham Picturepoint/Ritzau Scanpix

29. marts 2019

For nylig var jeg så heldig at høre skuespilleren Joen Bille, som trives rigtig godt med tekster fra før og omkring forrige århudredskifte, læse Thomas Mann. Det var netop fra nærværende bog ­– et nyt udvalg på dansk af Betrachtungen eines Unpolitischen, den tyske forfatters på én gang vilde og tanketunge essay fra 1918.

Mann påbegyndte dette udprægede kampskrift i 1915, et stykke inde i Første Verdenskrig. Det udkom i et stort bind samme år, som krigen hørte op; da var Mann selv 43 år og havde raset ud. Det velovervejede danske udvalg er foretaget af Karin Højersholt.

I Billes glimrende fortolkning blev man først virkelig opmærksom på, hvor retorisk og eksalteret et værk der er tale om. Mann er bogstavelig talt på krigsstien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maria Francisca Torrezão
Maria Francisca Torrezão anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu