Læsetid: 2 min.

Manden, der ikke kunne væltes

Medrivende roman om samtykke og privilegiemisbrug
29. marts 2019

Få ting irriterer mig mere ved film, end når slutningen er et tvist, der hiver tæppet væk under alt det foregående.

Derfor vakte det også min nysgerrighed, da jeg halvvejs gennem Sarah Vaughans Skandalens anatomi fik bekræftet, at jeg havde regnet tvistet ud over 100 sider forinden. For var størstedelen af spændingen bundet op på denne tilstræbte overraskelse, eller ville bogen have nok at byde på til, at tvistet reelt ikke gjorde en forskel? Svaret viste sig at være det sidste.

Sarah Vaughan: ’Skandalens anatomi’.

Den succesfulde politiker James Whitehouse har haft en affære med sin yngre kollega, som nu anklager ham for voldtægt. Sagen lander hos Kate Woodcroft, en hårdtarbejdende advokat, der tager sig af overgrebssager (altid på ofrets side).

Selv om Kate er overbevist om, at han er skyldig, er hun langtfra sikker på, at det vil lykkes at få ham dømt. James er nemlig familiefar, usædvanligt attraktiv og gode venner med selveste premierministeren.

Retssagens hovedpunkt er det højest aktuelle spørgsmål om samtykke. Men for flere parter bliver den også anledning til at reflektere over forskellen på den, de er nu, og den, de var engang.

Det gælder særligt James’ kone Sophie – for hvis hendes mand viser sig at have »et fleksibelt syn på samtykke og sandhed, hvad siger det så om hende, at hun stadig er gift med ham?«

Sophies tvivl er noget af det stærkeste i bogen, ikke mindst fordi den står i skærende kontrast til hendes mands klippefaste tro på sig selv. Vaughans portræt af manden, der er overbevist om, at han er umulig at vælte, er glimtvis komisk – som da James ser på sine fingre og straks tænker på sit store lem – men også foruroligende, fordi han er en velkendt type i vores kultur.

Skandalens anatomi lider lidt under en slags trappetrinspsykologi, hvor alle hændelser og karaktertræk kan forklares af fortiden, og den bruger gerne to sider på at forklare det, der allerede fremgår efter to linjer. Men den er stadig en medrivende iscenesættelse af aktuelle emner som samtykke og misbrug af privilegier, ikke mindst gennem en præcis og ubehagelig skildring af manden, der opfører sig så selvsikkert og berettiget, at han er farlig for sine omgivelser.

Sarah Vaughan: ’Skandalens anatomi’. Oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen. Hr. Ferdinand. 322 sider. 250 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu