Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Mord i sommerlandet

Bind tretten i Lars Kjædegaards krimiserie går tilbage til begyndelsen
Kultur
29. marts 2019

Sommerkrimien Rige svin er en prequel. Den foregår i 2007, da Lars Kjædegaards faste politimakkerpar, Thor Bjelling og Anita Hvid, arbejdede sammen første gang. På en slentrende og afslappet måde opklarer de et kunsttyveri og et drab, der filtrer sig sammen og udvikler sig til mere.

Man aner et blik mod de historier, der følger efter, dvs. de krimier, der allerede er udgivet, men Rige svin kan sådan nogenlunde læses i egen ret.

Lars Kjædegaard: Rige svin.

Den noget slidte og selvmedicinerende drabsefterforsker Thor Belling sendes på tvangsferie på et nordsjællandsk badehotel af sin chef.

I nærheden bor Ida Geldzahler, der kommer fra København, men nu arbejder i et vagtselskab. Hun passer på velhavernes sommerhuse og begynder at stjæle designmøbler og andre sager fra kunderne, de rige svin, sammen med sin nye kæreste.

Så bliver hotelværten, den runde Bent Berthelsen slået ihjel i en lade, der viser sig at være en hælercentral. Egentlig skulle Thor holde ferie, men han kan ikke få sig til at sætte sin hjerne i stå.

Samtidig kan han se, at unge Anita har langt mere talent end den egentlige efterforskningsleder, den brøsige, stift tænkende Einar Andersen.

Uopklaret

Rige svin er en krimi, der ikke tager detektivarbejdet alt for alvorligt. Den opklarer ikke en indviklet forbrydelse, men lader i stedet flere begivenhedsrækker mødes og virke ind på hinanden.

Alt bliver helt uanstrengt løst af Thor og Anita, hvis intuitioner straks leder dem på rette vej. Så hjælper et sammenfald af navne dem. Så ser de noget på en restaurant, der får en prås til at gå op.

Der er heller ikke meget højspænding eller whodunnit over bogen, især ikke fordi store dele af den zoomer ind på forbrydernes gøren og laden.

I stedet byder den på spadserende underholdning fra og til sommerlandet, som hvis tv-serien Midsomer Murders blev hensat til Græsted-Gilleleje. Alle de forventede skikkelser er med, ret forudsigelige typer uden megen dybde, men tegnet med en let og sikker hånd.

Den lethed kommer fra sproget. Lars Kjædegaards korte sætninger skitserer alle situationer med fine, præcise strøg, og vælger at dække alt det, der kunne være et egentligt mørke, med en tilforladelig charme.

»Den kendte raslen gav ham en sulten, utålmodig følelse, som når man vidste, at der stod en ensom cremelinse ude på køkkenbordet« – sådan tænker Thor, når han længes efter sine morfinpiller.

Det er tydeligvis ikke en barsk afhængighed, han lider af.

Hvad skal man sige? Enkle sommerretter kan smage godt, selv om de er lavet uden større, gastronomiske ambitioner.

Lars Kjædegaard: Rige svin. Rosinante. 304 sider. 200 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her