Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Svensk thriller skuffer mildt

’Det brændende brev’ er bedst i sit følsomme portræt af en sorgfyldt og desperat mand, der bør erkende egne fejl
Kultur
29. marts 2019

Der er penge i døde menneskers sidste ord. Det erfarer hovedpersonen i Dan T. Sehlbergs spændingsroman Det brændende brev.

Niklas Fors’ kone Eva er netop omkommet i et flystyrt i Indien, hvortil Eva var rejst for at finde sig selv på et yogaophold efter at have mistet parrets ufødte barn. Opfyldt af sorg, alkohol og angst zapper Niklas nætterne efter rundt på tv-kanalerne for at finde noget at klamre sig til.

Han ender på en nyhedsudsendelse, hvori den ansvarlige undersøgelsesleder i Indien beretter, at man ikke har afklaret alle aspekter vedrørende flystyrtet, og at det ville overraske ham, hvis ikke de finder »nogle breve. Testamenter, nødråb og afskedsbreve til de nærmeste. Folk skriver på bagsiden af sikkerhedsbrochurer, brækposer, servietter … Vi kalder dem brændende breve«.

Dan T. Sehlberg: ’Det brændende brev’.

Besat af tanken om et par nedfældede ord fra sin kone kaster Niklas sig ud i en desperat søgen, der bringer ham godt rundt på kloden og gradvist tættere på en mørk underverden, hvor efterladte breve bortauktioneres for formuer, og stenrige samlere vil gøre hvad som helst for at få fingre i dem.

Spændingskurven stiger, som jagten skrider frem, og Niklas’ liv kommer i fare, men den truer desværre også med at knække. Trods det høje tempo har Det brændende brev en overfladisk og konstrueret kvalitet over sig, der skuffer efter forfatterens to første thrillere, Mona og Sinon.

Langt mere interessant, end om Eva har skrevet noget på flyet, er det, om Niklas finder sig selv. Inden hans kone rejste fra hjemmet i Bromma, forsvandt også deres fælles drøm om en kernefamilie, da hun aborterede. Var han skyld i det?

Evas sidste udtalte ord til ham er »morder« og, ja, Niklas må da medgive, at han »drak, når jeg havde det dårligt, fik det endnu værre og drak endnu mere«, som han udtrykker det – »men jeg var ikke alkoholiker. Fandeme nej«.

I sit efterord skriver Dan T. Sehlberg, at der også i virkeligheden eksisterer et selskab ved navn The Wreck and Crash Mail Society, og at der findes mennesker, som samler på breve fra folk på vej i døden.

Det gør desværre ikke thrillerintrigen Det brændende brev mere interessant.

Dan T. Sehlberg: ’Det brændende brev’. Oversat af Karsten Nielsen. 360 sider. Rosinante.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her