Læsetid: 6 min.

Tomas Espedal har skrevet sin måske smukkeste roman. Den er ikke uproblematisk

Det er godt romanstof, stærke, tabuiserede følelser, men også svært at læse, når man ved, at Tomas Espedals forfatterskab lægger sig tæt op ad virkeligheden
Elsken er en kortroman på 90 sider. Den skiller sig ud fra Espedals øvrige forfatterskab på flere måder. For det første, fordi romanen har en næsten konceptuel ramme: En mand har bestemt sig for at dø for et år siden, og nu er dagen kommet, skriver Kristin Vego.

Elsken er en kortroman på 90 sider. Den skiller sig ud fra Espedals øvrige forfatterskab på flere måder. For det første, fordi romanen har en næsten konceptuel ramme: En mand har bestemt sig for at dø for et år siden, og nu er dagen kommet, skriver Kristin Vego.

Joachim Adrian

15. marts 2019

Den første sætning i Tomas Espedals roman Elsken minder mig om noget. Der er et ekko her af et eller andet, men hvad? Det må være Helle Helles roman Ned til hundene (2008), som begynder sådan her: »Jeg leder efter et godt sted at græde.« Hos Espedal er tonen lidt mere dyster. Første sætning lyder: »Jeg leder efter et sted at dø.«

Elsken er en kortroman på 90 sider. Den skiller sig ud fra Espedals øvrige forfatterskab på flere måder. For det første, fordi romanen har en næsten konceptuel ramme: En mand har bestemt sig for at dø for et år siden, og nu er dagen kommet. Vi følger ham fra morgen til aften, og undervejs hører vi om det, der skulle blive det sidste år i hans liv: det sidste forår, den sidste sommer, den sidste nat tilbragt med en elsket; de sidste intense, strålende dage, som han lever og mærker så meget mere, fordi han ved, han skal dø. For det andet skiller romanen sig ud, fordi den er fortalt i tredjeperson. Og så føles Elsken som noget glitrende nyt i forfatterskabet, fordi man her finder Espedals måske bedste prosa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ivan Mortensen
Ivan Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu