Læsetid: 4 min.

Træthedens verdensbilleder

Det essayistiske forsøg hos den østrigske forfatter Peter Handke er en rummelig genre
Det essayistiske forsøg hos den østrigske forfatter Peter Handke er en rummelig genre

Ritzau

22. marts 2019

Østrigske Peter Handke (f. 1942) er bredt anerkendt som en af de bedste tysksprogede forfattere og dramatikere i dag og er samtidig en af de mest omdiskuterede forfattere, når det kommer til forholdet mellem kunst og biografi.

Det kom blandt andet til udtryk, da han i 2014 blev tildelt den prestigefulde Ibsen-pris i Norge. Kontroversen skyldes Handkes politiske sympatier under og efter krigene i Eksjugoslavien: I 2006 gik han så langt som til at holde tale til Slobodan Miloševićs begravelse.

Handke har et omfattende forfatterskab bag sig.

I foråret 1989 skrev han det første af indtil videre fem ’forsøg’: en række essayistiske undersøgelser af forskellige fænomener, hvoraf han altså begyndte ved trætheden. Det er en sær lille tekst, opbygget som en samtale mellem én, der spørger, og én, der fortæller.

I essayet nærmer han sig to typer af trætheder: nogle gode, andre dårlige. De dårlige former for træthed er dem, der ekskluderer den trætte fra fællesskabet. De gode er dem, der forbinder til fællesskabet og lader den trætte se på verden med et åbent og forundret blik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu