Læsetid: 4 min.

50 rupier her og der i et liv uden håb

Miljø og kvinder lider i Anita Desais sørgmuntre roman fra 1977 ’Det brænder på bjerget’ om en gnaven, ældre dame, hvis oldebarn flytter ind i det hus på bjerget, hvor hun lever som eneboer. Romanen løfter sig til en indsigtsfuld samtidsskildring fra 1970’ernes Indien
Anita Desai (f. 1937) er én af Indiens mest prominente forfattere, der tre gange har været nomineret til Bookerprisen, en pris, som hendes datter Kiran Desai vandt i 2006 for bogen The Inheritance of Loss(Det tabte landpå dansk i 2007 ved Thomas Harder). Begge forfattere er så klart et bekendtskab værd, hvis man vil kende til Indiens reflekterede middelklasse, der vrider sig mellem landets overmåde rige og desperate fattige.

Anita Desai (f. 1937) er én af Indiens mest prominente forfattere, der tre gange har været nomineret til Bookerprisen, en pris, som hendes datter Kiran Desai vandt i 2006 for bogen The Inheritance of Loss(Det tabte landpå dansk i 2007 ved Thomas Harder). Begge forfattere er så klart et bekendtskab værd, hvis man vil kende til Indiens reflekterede middelklasse, der vrider sig mellem landets overmåde rige og desperate fattige.

Ritzau/Scanpix

3. maj 2019

Det brænder på bjerget (Fire on the Mountain) er titlen på Anita Desais roman fra 1977 (dansk 1984). Romanen beskriver et indisk samfund mellem modernitet og uoplysthed. Socialklasserne lever i enklaver isoleret fra hinanden. Især kvinder og naturen udnyttes i en hastig moderniseringsproces.

I romanens begyndelse får den gnavne rektorenke Nanda Kaul uønsket besøg af sit oldebarn, den opvakte Raka. Nanda kan ikke afslå besøget. Raka har haft tyfus og kan ikke rejse med sin diplomatfamilie til Geneve, hvor faderen skal udstationeres. Den virkelige årsag er dog, at Rakas mor har haft et psykisk sammenbrud.

Nanda Kaul bor alene og bryder sig ikke om andre mennesker. Postbuddets rute på hendes ensomme bjerg imødeses med nervøsitet og modvilje. Breve fra de voksne børn og børnebørn kan kun indeholde krav, som hun ikke magter:

»Hun besluttede sig til at sige ’nej’ lige meget, hvilken anmodning eller bøn, det indeholdt. Nej, nej, nej.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu